Automatische Windows 11 updates uitschakelen

Door: Justin Doornekamp | 02 november 2021 06:02

How To

In Windows 11 worden de laatste updates voor het besturingssysteem doorgaans automatisch gedownload en geïnstalleerd, maar wellicht komt dat niet uit of wil je dit liever niet. Hoewel updates in principe alle kinderziektes in het nieuwe besturingssysteem moeten oplossen, loont het soms om toch nog even enkele dagen te wachten met het installeren van een nieuwe update. Daarvoor moet je wel de automatische updates uitschakelen.

Microsoft wil eigenlijk niet dat je updates uitstelt, omdat je pc dan een veiligheidsrisico loopt. Daarom vind je de optie om automatische updates volledig uit te schakelen niet meer terug in nieuwe versies van het besturingssysteem. Ook de omweg die eerder nog werkte in Windows 10 via de Groepsbeleidsobjecteditor, werkt in Windows 11 niet meer. Typ je in de zoekbalk gpedit.msc dan opent zich namelijk niet langer het venster om de updates uit te stellen. 

Via het Uitvoeren-menu

Er is nog wel een andere manier om te voorkomen dat updates automatisch worden geïnstalleerd. Druk op je toetsenbord tegelijk de Windows-knop en R-toets in, om in het Uitvoeren-venster te komen. Type hier services.msc en druk op OK of op Enter. In het Services-menu dat verschijnt, scrol je in de lijst met diensten helemaal naar onder totdat je Windows Update ziet staan. Klik hierop met de rechtermuisknop en kies voor Eigenschappen. Als je bij Status van service de tekst Wordt uitgevoerd ziet, dan klik je op Stoppen. Staat er bij de status al Gestopt, dan doe je niks.

Vervolgens kun je in hetzelfde venster bij Opstarttype kiezen voor Handmatig of Uitgeschakeld, waardoor systeemupdates niet langer automatisch worden gedownload en geïnstalleerd. Als je je op enig moment toch bedenkt, dan kun je in hetzelfde menu altijd weer voor de optie Automatisch kiezen. 

In het Services-menu kun je de automatische updates voor Windows 11 uitschakelen.

Verbinding met datalimiet

Is je pc of laptop via wifi verbonden aan het internet, dan is er ook nog een andere optie om updates uit te stellen. Je kunt namelijk doen alsof je internetverbinding een datalimiet heeft: daardoor worden updates niet langer automatisch gedownload.

Ga naar de Instellingen-app en klik links in het menu op Netwerk en internet. Onder het kopje Wi-Fi staat de optie Verbinding maken, bekende netwerken beheren, netwerk met datalimiet. Als je hier de schuifknop op Aan zet dan denkt Windows 11 dat je een internetverbinding met datalimiet hebt en zullen systeemupdates niet automatisch worden gedownload. Is je computer verbonden via een ethernetverbinding dan werkt deze optie logischerwijs niet.     

0 Reactie(s) op: Automatische Windows 11 updates uitschakelen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.