Bash in Windows 10: de ultieme opdrachtprompt

Door: robbin-ooijevaar | 20 april 2017 07:10

How To

Als je en computer-expert bent, ken je de opdrachtprompt van Windows – die jij waarschijnlijk ‘command prompt’ of ‘command line interface’ noemt. Windows 10 heeft een ‘super cli’ genaamd PowerShell, maar er is nog een stapje hoger: Bash in Windows 10. Deze opdrachtprompt is afkomstig uit de Linux-wereld en biedt nóg meer mogelijkheden.

Stap 1: Ontwikkelaars

We gaan niet te ver in op de mogelijkheden van Bash, dat mag je als expert zelf uitvogelen: Google is je vriend, en anders is er altijd dit artikel. In deze how to lees je hoe je Bash activeert en start in Windows 10. Bash was ten tijde van schrijven alleen beschikbaar als bèta, maar dan zien we vaker bij speciaal gereedschap. Het is alleen werkend te krijgen onder een 64bit-versie van Windows 10. Open de instellingen via Windows-toets+I en ga naar Bijwerken en beveiliging / Voor ontwikkelaars. Activeer hier het onderdeel Modus voor ontwikkelaars.

Activeer hier de Modus voor ontwikkelaars om toegang te krijgen tot extra gereedschap.

Stap 2: Bash installeren

Ga naar het klassieke configuratiescherm en ga naar Programma’s / Programma’s en onderdelen. Klik op Windows-onderdelen in- of uitschakelen. Plaats een vinkje bij Windows-subsysteem voor Linux en bevestig met OK. Het onderdeel wordt geïnstalleerd, waarna je je computer moet herstarten.

Zodra je systeem weer is aangemeld, klik je op je startmenu en geef je hier de opdracht bash. Er verschijnt een dos-achtige omgeving waarin gevraagd wordt om Bash te installeren. Voer deze installatie uit en wacht geduldig af.

Installeer Bash voor de ultieme opdrachtprompt in Windows 10.

Stap 3: Bash starten

Na de installatie dien je een gebruikersnaam en wachtwoord in te stellen voor de nieuwe Linux-omgeving. Bash is zeer krachtig, dus stel een goed wachtwoord in. Je wordt direct aangemeld en kunt met Bash aan de slag. Sluit het Bash-venster met het bekende kruisje of geef hiervoor de opdracht exit.

De volgende keer dat de opdracht bash geeft in je startmenu, zie je Bash on Ubuntu on Windows. Hiermee krijg je direct toegang tot de extra ‘Linuxlaag’ in Windows 10. Experimenteer met opdrachten, maar weet dat Bash gereedschap voor experts is en je er (ook) schade mee kunt aanrichten als je zomaar iets doet waarvan je de uitkomst niet kent.

De basis van Bash leer je snel.

1 Reactie(s) op: Bash in Windows 10: de ultieme opdrachtprompt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 22 april 2017 16:06 hopstaken
    Helaas krijg ik Bash niet werkende. Hoe kan ik alle bestanden verwijderen?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.