Basiscursus: Goedkope media-pc met Kodi en de Compute Stick

Door: kodi | 16 november 2015 14:27

Blog

Tegenwoordig koop je voor een schappelijk bedrag een mini-pc in de vorm van een HDMI-stick. Je plugt zo'n apparaatje in een computermonitor of televisie en je hebt direct toegang tot een volwaardig systeem. Voor het tegelijkertijd draaien van allerlei programma's hebben deze apparaatjes te weinig rekenkracht, maar ze vervullen wel probleemloos de functie van een home-theater-pc. Met de installatie van Kodi kun je alle kanten op!

Het voordeel van veel mini-pc's is dat ze met meerdere besturingssystemen overweg kunnen. De Windows-versie van dit product kost ongeveer 129 euro, terwijl de Linux-variant voor pakweg 100 euro in de winkelschappen ligt. Voor deze basiscursus gaan we aan de slag met de Intel Compute Stick waarop Windows 10 is voorgeïnstalleerd. Door hierop Kodi te configureren, beschik je in één klap over een veelzijdige media-pc.

Stap 1 - Mini-pc aansluiten

Sluit eerst de Compute Stick aan op een televisie. Prik het apparaat in een willekeurige HDMI-poort. Als je audio via een hifi-set wilt afspelen, sluit je het stickje op een receiver aan. Een voorwaarde is wel dat de receiver een HDMI-ingang bevat. Voor de stroomvoorziening kun je via mini-usb je mini-pc koppelen aan een USB-ingang in je televisie. Mocht deze niet genoeg stroom leveren, dan gebruik je hiervoor de meegeleverde voedingsadapter. Voor de bediening gebruik je bij voorkeur een draadloos toetsenbord met muis. Je plugt hiervoor bijvoorbeeld een ontvanger in de usb-poort van de mini-pc in. Verder is het ook mogelijk om bedieningsapparaten met bluetooth te verbinden.

De Compute Stick sluit je via HDMI aan op je televisie.

Stap 2 - Configuratie

Als je de Compute Stick voor de eerste keer gebruikt, doorloop je het configuratieproces van Windows. Druk aan de zijkant van de behuizing op de aan/uit-schakelaar om de mini-pc op te starten. Er gaat een blauw led-lampje branden en het configuratiemenu van Windows verschijnt in beeld. Kies de gewenste taal en ga in het volgende venster akkoord met de licentievoorwaarden, vervolgens stel je het wifi-netwerk in. Je kunt de Compute Stick namelijk alleen via een draadloze verbinding koppelen aan het netwerk. Windows controleert of er updates zijn. Na enkele ogenblikken start het systeem opnieuw op. Je vult naar eigen inzicht een gebruikersnaam en wachtwoord in. Na enkele ogenblikken verschijnt de gebruikersomgeving van Windows 10 op de televisie. Je kunt nu aan de slag!

Stap 3 - Taal kiezen

Zodra je de Compute Stick voor de eerste keer gebruikt, ontbreekt in het configuratiemenu van Windows helaas de Nederlandse taal. Gelukkig pas je dat naderhand in Windows 10 gemakkelijk aan. Open menu Start en klik op Settings. Via Time & language of Region & language beland je bij het juiste onderdeel. Klik onder Languages op Nederlands. Mogelijk dien je eerst te kiezen voor Add a language en Nederlands. Vervolgens klik je via Options onder Download language pack op de downloadknop. Windows haalt nu het gewenste taalpakket binnen. Keer na afloop van het downloadproces terug naar het vorige scherm en bevestig onderaan met Set as default. Herstart het systeem om de Nederlandse taal te activeren.

Stap 4 - Kodi installeren

Surf naar www.kodi.tv/download en download het installatiebestand voor Windows. Neem alle stappen van het installatieproces door zonder iets te wijzigen. De Compute Stick heeft minder rekenkracht dan de meeste reguliere pc's, waardoor het installeren langer kan duren dan je gewend bent. Uiteindelijk verschijnt de Engelstalige interface op het scherm. Er is helaas geen Nederlands taalpakket aanwezig, maar gelukkig kun je dat downloaden. Navigeer achtereenvolgens naar System > Settings > Add-ons > Install from repository > Languages > Dutch en bevestig met Install. Na het downloadproces verschijnt automatisch de vraag in beeld of je naar deze taal wilt overschakelen. Kies voor Yes. Keer tot slot weer terug naar het hoofdmenu door rechtsonder op het huisje te klikken.

De Compute Stick is minder snel dan een reguliere Windows-pc, maar dit zal de gebruikservaring niet beïnvloeden na de installatie.

Stap 5 - Opslag mediabestanden

De Windows-versie van de Intel Compute Stick heeft 32 GB opslagcapaciteit aan boord, die je eventueel kunt uitbreiden met een microSD-kaart van maximaal 128 GB. Wanneer de usb-poort niet bezet is door een ontvanger van een draadloos toetsenbord met muis, kun je hierop een externe harde schijf met media op aansluiten.

Stap 6 - Externe schijf

Heb je een externe schijf met mediabestanden op de mini-pc aangesloten? Kodi is in staat om de inhoud hiervan te indexeren en alle films, series en muziek in een mooie gebruikersomgeving te presenteren. Ga naar Video's > Bestanden > Toevoegen video's > Bladeren en kies voor de aangesloten usb-schijf. Bedenk een logische naam voor de toegevoegde locatie en kies OK. Geef aan wat voor mediabestanden er in de map aanwezig zijn. Je hebt keuze tussen de opties Series, Muziekvideo's en Speelfilms. Voor speelfilms gebruik je bijvoorbeeld The Movie Database en voor series The TVDB. Wanneer je films op de externe schijf in submappen bewaart, selecteer dan ook de optie Ook onderliggende mappen scannen. Zodra je bevestigt met OK, gaat Kodi je mediacollectie indexeren. In het hoofdmenu is nu de categorie Tv-series of Speelfilms beschikbaar. Klik daarop om de catalogus te zien. Vouw het menu aan de linkerkant open en kies de gewenste lay-out. Wil je muziekbestanden toevoegen aan Kodi? Kies in het hoofdmenu voor Muziek en herhaal deze stap om albums ook in de catalogus op te nemen.

Je hele mediabibliotheek is beschikbaar met Kodi.

Stap 7 - Netwerkbronnen

Met de Intel Compute Stick of een andere mini-pc lukt het ook om draadloos mediabestanden te streamen vanaf bijvoorbeeld een NAS. Gebruik hiervoor bij voorkeur bestanden die weinig bandbreedte opeisen, zoals mp3'tjes of gecomprimeerde rips van dvd's. Navigeer naar Video's > Bestanden > Toevoegen video's > Bladeren. Wanneer je bestanden bij een mediaserver zijn ondergebracht op bijvoorbeeld een NAS, kies je voor UPnP apparaten. Als het goed is verschijnt automatisch de naam van de mediaserver in beeld. Volg de instructies uit Stap 6 om de gewenste map met mediabestanden toe te voegen en hieraan een internetbron te koppelen. Het is ook mogelijk om de inhoud van gedeelde netwerkmappen via het Samba-protocol aan Kodi toe te voegen. In dat geval kies je in het menu voor Windowsnetwerk (SMB).

Lees hier meer informatie over het afspelen van media via een NAS.

Stap 8 - Add-ons

Kodi dankt zijn populariteit voor een groot deel aan de ondersteuning van talloze add-ons. Met deze uitbreidingen stream je eenvoudig video's en muziek vanaf internet. Zo bestaan er onder meer add-ons voor RTL XL, NPO en YouTube. Vanuit het mediaprogramma installeer je rechtstreeks nuttige extensies. Ga naar Systeem > Instellingen > Add-ons. Klik op een uitbreiding en kies voor Installeren. Vanuit het hoofdmenu zijn de toegevoegde online videodiensten via Video's > Add-ons bereikbaar.

Stap 9 - Ondertiteling wijzigen

Is er geen Nederlandse ondertiteling aanwezig, dan downloadt Kodi op eigen houtje het juiste ondertitelbestand. Je moet hiervoor wel eerst een add-on inschakelen. Navigeer naar Systeem > Instellingen > Add-ons > Installeer van repository > Alle repositories > Ondertiteling en installeer de uitbreiding nlondertitels.com. Start vervolgens een film op waaraan je Nederlandstalige ondertiteling wilt toevoegen en klik onderaan op het pictogram met het vierkantje. Via Downloaden gaat Kodi op zoek naar geschikte ondertitelbestanden.

Ook ondertitels zijn met de juiste add-on eenvoudig toe te voegen aan je media.

Stap 10 - Audio

Als je de HDMI-stick op een receiver hebt aangesloten, wil je het geluid natuurlijk via de aangesloten speakers beluisteren. Indien je tijdens het afspelen van een mediabestand geen geluid hoort, geeft Kodi geen audio door aan de versterker. Ga naar Systeem > Instellingen > Systeem > Geluidsuitgang en selecteer bij Apparaat voor geluidsuitvoer je versterker. Hoor je nog steeds niks? Klik onderaan op het pictogram met de luidspreker en markeer de optie Activeer doorvoer. Je wijzigt achter Geluidskanaal desgewenst het audiospoor, zodat je het geluid in bijvoorbeeld Dolby Digital kunt afspelen.

Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van en geschreven door Kodi. De redactie van Computer!Totaal is niet verantwoordelijk voor de totstandkoming van dit artikel.

3 Reactie(s) op: Basiscursus: Goedkope media-pc met Kodi en de Compute Stick

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 november 2015 11:46 Bobz
  Het gevaar bestaat dat dit soort artikelen ook gelezen wordt door halve digibeten zoals ik. Het lijkt mij een interessant apparaatje maar wat heb ik eraan als bezitter van een Samsung Smart TV ? Ik kan toch al Youtube enz. krijgen? Wat kan ik nu niet en met dit appapraat wel?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2015 15:57 Kasander
  Als je met Kodi wilt werken kan je veel beter even naar de volgende site gaan: https://sites.google.com/site/ilovemyrpi/k.
  Daar heb ik zelf bijna al mijn informatie vandaan kunnen halen. Als je als digibeet de stappen volgt kom je toch een heel eind.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 november 2015 21:05 Anoniem
  @Bobz; ga maar eens zoeken naar de mogelijke uitbreidingen van kodi en vergelijk die met de mogelijke uitbreidingen van samsung smart tv.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.