Zo beheer je het energieverbruik van je pc

© PXimport

Zo beheer je het energieverbruik van je pc

Geplaatst: 27 mei 2015 - 06:04

Aangepast: 14 december 2022 - 15:33

Redactie ID.nl

Energiebeheer is één van de aspecten van je pc waar je nooit echt over nadenkt, totdat je ze moet veranderen. De standaardinstellingen in Windows zijn goed, maar ze zijn misschien niet voor iedereen passend of niet ideaal in bepaalde situaties.

Daarom heeft Microsoft het heel eenvoudig gemaakt om ze te veranderen. Ik heb onlangs mijn instellingen moeten aanpassen om om te kunnen gaan met een download die eeuwig leek te duren. Ik dacht dat het zo'n twee uur zou gaan duren, maar het was al laat en ik wilde niet hoeven zitten wachten totdat de download voltooid was. Lees ook: 15 tips voor energiezuinig computeren.

Ik wist echter ook dat mijn pc waarschijnlijk in de slaapstand terecht zou komen als ik mijn energiebeheerinstellingen voor de pc niet aan zou passen. En dan zou de download 's ochtends echt niet voltooid zijn.

Hier leg ik uit hoe je met een vergelijkbare situatie om kunt gaan.

 

© PXimport

Klik op het batterij-icoontje in de taakbalk om te beginnen.

Als je Windows 8 of hoger op een laptop draait, zou je een batterij-icoontje in je systeembalk aan de rechterkant van de taakbalk moeten zien staan. Het kan verborgen zitten in een pop-up venster onder een omhoog wijzend pijltje.

Klik op het icoontje en er verschijnt een venster waarin je huidige energiebeheer instellingen worden weergegeven. Klik op More power options onderaan het venster om het Control Panel te openen.

Windows 7 heeft ook een batterij-icoontje, maar je kunt ook bij de volgende stap terechtkomen door het Control Panel te openen en Power Options te kiezen in de weergave met de grote iconen.

In het Control Panel kun je alle verschillende vooringestelde energieplannen zien die je computer biedt, waaronder Balanced, Power saver en High performance.

 

© PXimport

Windows laat je je eigen energiebeheer instellingen kiezen.

We willen echter ons eigen plan aanmaken. Klik aan de rechterkant van het venster op Create a power plan.

 

© PXimport

Geef je nieuwe plan een naam.

Op het volgende scherm moet je je energieplan een naam geven en een bestaand plan als template kiezen. Waarschuwing: het plan dat je hier kiest zal vervangen worden door het nieuwe plan dat je aanmaakt. Je kunt het originele plan nog wel benaderen in het Control Panel onder Hidden additional plans, maar het zal niet vanuit de taakbalk beschikbaar zijn. Klik op Next wanneer je alles hebt ingesteld.

 

© PXimport

Pas de energie instellingen naar wens aan.

Nu kun je alle energiebeheeropties kiezen die je wilt. Ik heb er in mijn voorbeeldplan voor gekozen om het scherm na 30 minuten tot een uur te laten uitschakelen, ervan afhangend of het apparaat was ingeplugd of niet. Maar ik wilde niet dat de computer in de slaapstand ging, dus heb ik Never geselecteerd voor zowel On battery als Plugged in.

Klik als je de instellingen hebt die je wilt op Create en klaar is Kees.

 

© PXimport

Het nieuwe energieplan is gereed.

Je komt dan weer terecht op het scherm met de energie opties in het Control Panel, waar je nieuwe plan geactiveerd wordt.

Wanneer je opnieuw van energieplan wilt wisselen, kan dit door op het batterij-icoontje in de taakbalk te klikken of door nogmaals het Control Panel te openen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000