Zo beheer je het energieverbruik van je pc

Door: ian-paul | 27 mei 2015 10:04

How To

Energiebeheer is één van de aspecten van je pc waar je nooit echt over nadenkt, totdat je ze moet veranderen. De standaardinstellingen in Windows zijn goed, maar ze zijn misschien niet voor iedereen passend of niet ideaal in bepaalde situaties.

Daarom heeft Microsoft het heel eenvoudig gemaakt om ze te veranderen. Ik heb onlangs mijn instellingen moeten aanpassen om om te kunnen gaan met een download die eeuwig leek te duren. Ik dacht dat het zo'n twee uur zou gaan duren, maar het was al laat en ik wilde niet hoeven zitten wachten totdat de download voltooid was. Lees ook: 15 tips voor energiezuinig computeren.

Ik wist echter ook dat mijn pc waarschijnlijk in de slaapstand terecht zou komen als ik mijn energiebeheerinstellingen voor de pc niet aan zou passen. En dan zou de download 's ochtends echt niet voltooid zijn.

Hier leg ik uit hoe je met een vergelijkbare situatie om kunt gaan.

Klik op het batterij-icoontje in de taakbalk om te beginnen.

Als je Windows 8 of hoger op een laptop draait, zou je een batterij-icoontje in je systeembalk aan de rechterkant van de taakbalk moeten zien staan. Het kan verborgen zitten in een pop-up venster onder een omhoog wijzend pijltje.

Klik op het icoontje en er verschijnt een venster waarin je huidige energiebeheer instellingen worden weergegeven. Klik op More power options onderaan het venster om het Control Panel te openen.

Windows 7 heeft ook een batterij-icoontje, maar je kunt ook bij de volgende stap terechtkomen door het Control Panel te openen en Power Options te kiezen in de weergave met de grote iconen.

In het Control Panel kun je alle verschillende vooringestelde energieplannen zien die je computer biedt, waaronder Balanced, Power saver en High performance.

Windows laat je je eigen energiebeheer instellingen kiezen.

We willen echter ons eigen plan aanmaken. Klik aan de rechterkant van het venster op Create a power plan.

Geef je nieuwe plan een naam.

Op het volgende scherm moet je je energieplan een naam geven en een bestaand plan als template kiezen. Waarschuwing: het plan dat je hier kiest zal vervangen worden door het nieuwe plan dat je aanmaakt. Je kunt het originele plan nog wel benaderen in het Control Panel onder Hidden additional plans, maar het zal niet vanuit de taakbalk beschikbaar zijn. Klik op Next wanneer je alles hebt ingesteld.

Pas de energie instellingen naar wens aan.

Nu kun je alle energiebeheeropties kiezen die je wilt. Ik heb er in mijn voorbeeldplan voor gekozen om het scherm na 30 minuten tot een uur te laten uitschakelen, ervan afhangend of het apparaat was ingeplugd of niet. Maar ik wilde niet dat de computer in de slaapstand ging, dus heb ik Never geselecteerd voor zowel On battery als Plugged in.

Klik als je de instellingen hebt die je wilt op Create en klaar is Kees.

Het nieuwe energieplan is gereed.

Je komt dan weer terecht op het scherm met de energie opties in het Control Panel, waar je nieuwe plan geactiveerd wordt.

Wanneer je opnieuw van energieplan wilt wisselen, kan dit door op het batterij-icoontje in de taakbalk te klikken of door nogmaals het Control Panel te openen.

2 Reactie(s) op: Zo beheer je het energieverbruik van je pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 mei 2015 11:47 Oscar
  De besparingstips zijn handig, als je de computer, niet zwaar belast, bijvoorbeeld kantoor werk, documenten, muziek, internet, Maar….. Wanneer je de computer gebruikt, om actief te gamen, en daarbij zware applicaties gebruikt, zoals Call of Duty games, en dergelijke, dan moet je niet te zuinig met stroom wezen, en helemaal geen energie zuinige wijzigingen aanbrengen, onder de digitale motorkap. Besparende maatregelen, kunnen dan maken dat de hardware tijdens zware belasting, niet goed werkt, waardoor je de game met haperingen speelt, beperk de besparing hooguit tot de inschakeling van de screensaver. Of high performance. Als je stroom wíl besparen, dan op een andere manier, spaarlamp ofzo
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 mei 2015 18:34 darknessblade
  het is ook handig om eens per 6 maanden de batterij opnieuw te callibreren
  dit verlengt ook de levensduur.

  had een probleem 1 uur op balanced
  na recalibratie
  weer 4-5 uur op balanced
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.