Beheer je opgeslagen wachtwoorden in Windows 10

Door: Chwhynny Overbeeke | 24 juli 2017 09:16

privacy in windows 10
How To

Windows 10 heeft een handige ingebouwde wachtwoordbeheerder, die ervoor zorgt dat je niet telkens wanneer je een website bezoekt de bijbehorende gebruikersnaam en wachtwoord hoeft in te typen. Hierdoor is het eenvoudiger om voor alle websites en diensten waarvan je gebruikmaakt verschillende wachtwoorden te gebruiken, omdat je ze niet hoeft te onthouden. Hier laten we zien hoe je je wachtwoorden kunt beheren in de Windows 10 wachtwoordbeheerder.

Er wordt altijd gezegd dat het veel veiliger is om voor iedere website en dienst een ander wachtwoord te gebruiken, en deze regelmatig te wijzigen. Maar het is lastig om al die wachtwoorden te onthouden. Gelukkig heeft Windows 10 een ingebouwde wachtwoordbeheerder. Hier laten we zien hoe je deze kunt gebruiken om je wachtwoorden te beheren.

Referentiebeheer

Je kunt een lijst van alle door Windows 10 opgeslagen wachtwoorden bekijken door naar Configuratiescherm > Gebruikersaccounts > Referentiebeheer te gaan. Klik op Webreferenties om de lijst met wachtwoorden voor websites weer te geven.

Klik op een item in de lijst om gedetailleerde informatie te zien, zoals het webadres, de gebruikersnaam en het opgeslagen wachtwoord. Om het wachtwoord te kunnen zien, zul je ter beveiliging eerst je Microsoft accountnaam en wachtwoord moeten invoeren.

Door op Verwijderen te klikken, wordt de referentie uit de lijst verwijderd, en worden de gebruikersnaam en het wachtwoord voortaan niet meer automatisch ingevuld wanneer je op de website in kwestie probeert in te loggen.

Wachtwoorden wijzigen

Als je het wachtwoord van een bepaalde website wilt wijzigen, is het een goed idee om de referentie uit de lijst te verwijderen, zodat niet het verkeerde (dus het oude) wachtwoord wordt aangeboden.

Ga naar de website waarvan je het wachtwoord wilt veranderen, log in en wijzig het wachtwoord. Zorg dat je het nieuwe wachtwoord onthoudt, en log uit de website.

Ga naar Referentiebeheer zoals in de vorige paragraaf is uitgelegd, en verwijder de referentie uit de lijst. Ga nu terug naar de website, log in, en kies ervoor om Windows het wachtwoord te laten opslaan. De website zal nu weer in de lijst met webreferenties komen te staan, met de originele gebruikersnaam en het nieuwe wachtwoord.

0 Reactie(s) op: Beheer je opgeslagen wachtwoorden in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.