Beheer je opgeslagen wachtwoorden in Windows 10

Door: redactie-computertotaal | 17 mei 2021 13:21

privacy in windows 10
How To

Tegenwoordig hebben we op veel verschillende websites, veel verschillende wachtwoorden en het zal geregeld voorkomen dat je een bepaald wachtwoord niet meer kunt herinneren. Gelukkig heeft Windows 10 een wachtwoordmanager ingebouwd. Hoe werkt deze tool om je wachtwoorden te beheren? 

Referentiebeheer

Je kunt een lijst van alle door Windows 10 opgeslagen wachtwoorden bekijken door naar Configuratiescherm > Gebruikersaccounts > Referentiebeheer te gaan. Klik op Webreferenties om de lijst met wachtwoorden voor websites weer te geven.

Klik op een item in de lijst om gedetailleerde informatie te zien, zoals het webadres, de gebruikersnaam en het opgeslagen wachtwoord. Ook zie je welke browser het wachtwoord heeft opgeslagen, bijvoorbeeld Chrome of Edge. Om het wachtwoord te kunnen zien, zul je ter beveiliging eerst je Microsoft accountnaam en wachtwoord moeten invoeren.

Overigens biedt vrijwel elke browser zelf ook manieren om je wachtwoorden te beheren. In dit artikel leggen we uit hoe je de wachtwoordmanagers in diverse populaire browsers als Chrome en Firefox kunt gebruiken. 

Door op Verwijderen te klikken, wordt de referentie uit de lijst verwijderd, en worden de gebruikersnaam en het wachtwoord voortaan niet meer automatisch ingevuld wanneer je op de website in kwestie probeert in te loggen.

Wachtwoorden wijzigen

Als je het wachtwoord van een bepaalde website wilt wijzigen, is het een goed idee om de referentie uit de lijst te verwijderen, zodat niet het verkeerde (dus het oude) wachtwoord wordt aangeboden.

Ga naar de website waarvan je het wachtwoord wilt veranderen, log in en wijzig het wachtwoord. Zorg dat je het nieuwe wachtwoord onthoudt, en log uit de website.

Ga naar Referentiebeheer zoals in de vorige paragraaf is uitgelegd, en verwijder de referentie uit de lijst. Ga nu terug naar de website, log in, en kies ervoor om Windows het wachtwoord te laten opslaan. De website zal nu weer in de lijst met webreferenties komen te staan, met de originele gebruikersnaam en het nieuwe wachtwoord.

Externe wachtwoordmanager

Voel je je er toch niet helemaal prettig bij dat Microsoft al je wachtwoorden weet? Dan kun je ook een externe wachtwoordmanager gebruiken. Goede voorbeelden zijn 1Password, LastPass of KeePass

1 Reactie(s) op: Beheer je opgeslagen wachtwoorden in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 oktober 2020 09:46 Niggebrugge
  Als ik op op verwijderen druk zoals in bovenstaand artikel krijg ik de melding:
  'Fout in Referentiebeheer
  U beschikt niet over de juiste machtigingen om bestanden op deze locatie op te slaan. Selecteer een andere locatie.'
  Wat kan ik hier aan doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.