Beheer(s) het venstergedrag in Windows 10

Door: Ronald Smit | 18 februari 2020 06:07

Een ‘split screen’-weergave in Windows 10
How To

Vensters zijn van die dingen die er gewoon zijn in Windows 10. Toch? Nou ja, voor een groot deel is dat een waarheid als een koe natuurlijk. Maar je kunt het standaardgedrag best aanpassen!

De meeste gebruikers van Windows 10 denken niet zo heel erg na over het gedrag van vensters. Je kunt ze groter of kleiner slepen of maximaliseren en minimaliseren. Een enkeling beheerst de truc om vensters snel naast elkaar uit te lijnen. Dat kan best van pas komen als je meerdere vensters tegelijk hebt geopend en je wilt ze netjes geordend in beeld zien. Schuif maar eens een venster over de linker- of rechterrand van je scherm en zie wat er gebeurt! Nu kan het zijn dat je het gedrag van het automatisch verdelen van vensters in Windows eigenlijk vervelend vindt. Ergens begrijpelijk, want als je een venster per ongeluk te ver naar de linker- of rechter schermrand sleept, wordt direct omgeschakeld naar de ‘verdeelmodus’. Om dat automatische opsplitsen te voorkomen, start je allereerst de app Instellingen. Klik dan op Systeem en vervolgens in de kolom links op Multitasking. Zet vervolgens in het paneel rechts de schakelaar onder Vensters uitlijnen uit. Vanaf nu reageert Windows niet meer op het ‘door de linker- of rechterrand heen schuiven’ van vensters.

Zo schakel je het automatisch splitten helemaal uit
Zo schakel je het automatisch splitten helemaal uit

Vrij splitten

In principe kun je de optie die bij het uitlijnen horen (ofwel: de opties die beschikbaar zijn bij ingeschakeld Vensters uitlijnen) het best laten staan zoals ze zijn. Enige wat wellicht handig is, is het uitschakelen van de optie Als het formaat van een vastgemaakt venster wordt gewijzigd, het formaat van eventuele naastliggende vensters ook wijzigen. Door dat uit te zetten, zit je niet meer vast aan het ‘split screen’-formaat. Ofwel: als je vensters eenmaal naast elkaar hebt gezet, kun je weliswaar een van beide vensters kleiner slepen middels de deellijn, maar dat heeft onherroepelijk tot gevolg dat ’t andere deelvenster breder wordt. Wil je dat niet, dan zet je de schakelaar bij de laatste optie uit.

0 Reactie(s) op: Beheer(s) het venstergedrag in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.