Benader gedeelde mappen vanuit Ubuntu

Door: Ronald Smit | 10 mei 2019 10:13

Een NAS is ook onder Ubuntu snel benaderbaar
How To

Steeds meer mensen gebruiken een NAS om hun documenten centraal op te bewaren. Niet alleen is dat veiliger, ook kun je zo vanaf verschillende (besturings)systemen snel bij je gegevens. Onder Ubuntu is het vanzelfsprekend ook mogelijk gedeelde mappen (shares) op je NAS te benaderen!

Welk besturingssysteem je tegenwoordig gebruikt maakt minder uit dan ooit tevoren. Het overgrote deel van de mensheid gebruikt hun 'traditionele' laptop of pc hoofdzakelijk voor het raadplegen van websites en verwerken van e-mail. En zelfs voor die laatste activiteit wordt over het algemeen webmail ingezet. Het maakt dat het eigenlijk niet echt meer uitmaakt op welk besturingssysteem je computer draait: Windows, Linux, macOS, iOS, Android: het kan allemaal zonder functionaliteit te verliezen. Enige 'probleem' is dat je onder sommige besturingssystemen niet (zonder trucs of virtualisatie) bepaalde software zoals Microsoft Office kunt installeren. Ook dat is - zeker voor thuisgebruikers - allang geen obstakel meer. Er zijn inmiddels meer dan voldoende alternatieven, zoals het gratis Libre Office. Heb je dus bijvoorbeeld nog Windows 7 op je computer draaien en geen behoefte aan 10? Dan is het nu hét moment om over te stappen naar bijvoorbeeld Ubuntu. Ter voorbereiding kun je alvast al je gebruikersbestanden (documenten, foto's, muziek enzovoorts) overhevelen naar een NAS. Makkelijk, want zo kun je straks vanaf elk apparaat in huis ongeacht het OS dat daarop draait bij je bestanden. Het benaderen van dergelijke gedeelde NAS-mappen is ook vanuit Linux - in dit voorbeeld gaan we uit van het populaire Ubuntu - makkelijk.

Mounten

Klik in het dock van Ubuntu op Bestanden, de 'Verkenner' van dit OS. Klik vervolgens in de kolom links op Andere locaties en wacht even. Ubuntu doorzoekt nu je (thuis)netwerk op netwerkapparaten en zet deze netjes voor je op een rij. Je ziet hier ook je NAS - mits ingeschakeld... - vermeld. Klik op dit apparaat en je ziet een aanmeldvenster verschijnen waarin je de gevraagde accountgegevens invoert. Wil je dat deze gegevens alleen tijdens deze sessie opgeslagen worden, laat dan de standaardselectie Wachtwoord onthouden tot u zich afmeldt ingeschakeld staan. Ga je je Ubuntu-systeem als standaardcomputer thuis gebruiken, dan kan je ook kiezen voor Voor altijd onthouden; dat scheelt je in de toekomst tikwerk. Klik op Verbinden en je ziet alle beschikbare gedeelde mappen op je NAS. Deze kun je gebruiken zoals gewend. Een map wordt automatisch gekoppeld zodra je er op dubbelklikt, dus daar hoef je ook geen verdere moeite voor te doen!

Vul de gebruikersgegevens van je NAS in om in te loggen

3 Reactie(s) op: Benader gedeelde mappen vanuit Ubuntu

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 mei 2019 11:57 Hans_Hekkenbouwer
  Het is me wat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 mei 2019 19:22 Kasander1
  Nou ben ik toch wel heel nieuwsgierig wat je daarmee bedoeld.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 mei 2019 19:20 Kasander1
  Waarom toch altijd dat lastige Ubuntu?
  Waarom niet het eenvoudige maar wel complete Linux Mint mate?!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.