BenQ EW3270ZL - 32inch-scherm met hoog contrast

Door: michiel-de-roode | 27 juni 2017 14:51

Review

De BenQ EW3270ZL valt op door zijn combinatie van 32 inch met een resolutie van 2560 x 1440 pixels, die zie je niet veel. De meeste schermen met een formaat van 30 inch of hoger hebben een UHD-resolutie of zijn Ultra Wide schermen. Is de BenQ EW3270ZL een goed scherm?

BenQ EW3270ZL

Straatprijs: € 500,-
Beelddiagonaal: 32 inch / 81,3 cm
Type panel: AMVA+(60 Hz)
Aantal kleuren: 1,07 Miljard (10 bits)
Gemeten helderheid: 210,8 cd/m²
Resolutie: 2560 x 1440 (WQHD)
Kijkhoek (hor./ver.): 178° / 178°
Aansluitingen: Hdmi, DisplayPort, mini-DisplayPort, 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting, 3,5mm-geluidsingang
Gemeten contrastratio: 1380:1
Omvang incl. voet (BxDxH): 74 x 21,8 x 52,7 cm
Gewicht: 8,5 kg (7,18 kg zonder standaard)
Gemeten energieverbruik: 43,7 W standaard (22,2W gekalibreerd)
Kleurreproductie in DeltaE ongekalibreerd: Gemiddeld 2
Kleurreproductie in DeltaE gekalibreerd: Gemiddeld 1
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • 32 inch
 • Hoog contrast
 • Standaard goede kleurreproductie
 • Goede zwartwaardes
 • Minpunten
 • Niet in hoogte verstelbaar
 • Matige responsetijd
 • Geen HDR

BenQ's EW3270ZL biedt een combinatie van een groot 32inch-formaat aan de resolutie 2560 x 1440 pixels. Zo heb je een mooi groot scherm met voldoende bureaubladruimte. Met een UHD 4K-scherm moet je vaak de dpi-schaal hoger dan 100 procent zetten om alles goed leesbaar te krijgen. Bij dit scherm is dat niet nodig omdat door de lagere resolutie de applicaties goed leesbaar blijven. Alhoewel dit natuurlijk persoonlijke voorkeur is, wordt dit door ons als erg prettig ervaren. Daarnaast is voor het spelen van games geen peperdure grafische kaart nodig.

De voet is helaas niet in hoogte verstelbaar.

AMVA-paneel

De BenQ EW3270ZL is voorzien van een AMVA+ paneel. Dat is vrij bijzonder omdat de meeste schermen tegenwoordig IPS- of TN-panelen hebben. AMVA staat voor ‘Advanced Multi Domain Vertical Alignment’. De meeste panelen met deze techniek worden gemaakt door AU Optronics. Dat geldt ook voor het scherm van BenQ. Het grote voordeel van een AMVA-paneel is het hoge contrast en de extreem diepe zwartwaardes. Deze voordelen zien we ook terug bij het scherm van BenQ. Wij meten een contrastwaarde van 1380:1 bij een 100 procent helderheid. Dit is hoog en geeft een schitterend beeld in films, games en foto’s. Ook de weergave van zwart is goed, we meten een zwartwaarde van 0,22 cd/m². Deze waarde moet zo laag mogelijk zijn om zwart echt zwart te laten zijn. Om je een beter beeld te geven, de meeste TN-schermen zitten op een zwartwaarde rond de 0,50 cd/m².

De BenQ EW3270ZL heeft hdmi, DisplayPort en Mini-DisplayPort.

Er zitten ook nadelen aan AMVA. Zo zijn de responsetijden minder goed dan die van IPS-panelen. Als we dit vergelijken met TN-panelen, wordt het verschil nog groter. Bij het scherm van BenQ zijn de responsetijden redelijk. Als je af en toe een game speelt of film kijkt, dan kun je prima uit de voeten met dit scherm. Voor de fanatieke gamer is de responsetijd niet goed genoeg. De inkijkhoek van AMVA-panelen zijn doorgaans minder goed dan die van IPS-panelen, maar wel beduidend beter dan TN-panelen. Bij de EW3270ZL is de inkijkhoek redelijk. In ieder geval voldoende voor dagelijks gebruik, de fotopurist zal alleen beter zijn heil kunnen zoeken in een IPS-scherm. AMVA staat ook bekend om de goede kleurreproductie, dit is bij het scherm van BenQ ook het geval. Standaard meten we al een gemiddelde delta E van 2. Dit is meer dan voldoende, er is in principe dus geen kalibratie nodig.

Conclusie

De BenQ EW3270ZL is een goed scherm. 500 euro is misschien een hoop geld, maar niet onredelijk voor een scherm met deze specificaties en kwaliteit. Jammer dat het scherm, anno 2017, nog geen HDR ondersteunt en het niet in hoogte verstelbaar is. De belangrijkste voordelen van het scherm zijn het hoge contrast en de goede zwartwaardes. Daarnaast is de standaard goede kleurenreproductie ook doorslaggevend. Het is geen scherm voor de fanatieke gamer of professionele fotobewerking, maar wel een erg goede allrounder. Geschikt voor dagelijks gebruik, foto- en videobewerking en af en toe een game.

Gebruikte apparatuur

Videokaart MSI GeForce GTX 1060 6GB

Kalibratie Colorvision Spyder 4 Elite

Energiemeter Perel E305EM5-G

Besturingssysteem Windows 10 Pro

0 Reactie(s) op: BenQ EW3270ZL - 32inch-scherm met hoog contrast

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.