BenQ SW271 - Ultieme beeldbewerking

Door: Stephan Overbeeke | 17 oktober 2018 12:34

BenQ SW271
Review

Met de BenQ SW271 richt de monitorfabrikant zich op de serieuze beeldbewerker. Naast een indrukwekkende 4K-resolutie op 27 inch is er ondersteuning voor de AdobeRGB-kleurruimte en zelfs HDR10. Is fotoperfectie mogelijk voor 1199 euro?

BenQ SW271

Prijs € 1199,-
Formaat 27 inch
Resolutie 2840x2160p (4K)
Paneeltype IPS
Refreshrate 60 Hz
Aansluitingen DisplayPort, 2x HDMI, USB 3.1 Type-C
Extra’s VESA mount, USB Hub, afstandsbediening, shade hood
Website www.benq.nl
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Handige afstandsbediening in voet
  • Fysiek zeer solide
  • Uitstekende eigenschappen
  • Geweldige beeldkwaliteit
  • Minpunten
  • Uniformiteit niet geweldig
  • Kalibratie vereist aanschaf colorimeter

Zodra de BenQ SW271 op tafel staat, weet je dat je je in het Pro-segment bevindt, want hij is fysiek al meer dan indrukwekkend nog voordat je de monitorkap plaatst. Kappen die overigens ook in de verticale stand bruikbaar zijn. Het is bijna overbodig om te vermelden dat de SW271 uiteraard ook in hoogte verstelbaar is, kantelt en roteert. Dat de afstandsbediening perfect in de voet valt en het scherm via usb 3.1 Type-C is aan te sturen zijn praktische bonussen die we maar al te graag in andere modellen terug willen zien.

BenQ SW271
De monitorkap is naast horizontaal ook verticaal te gebruiken.

Fantastisch paneel

Van een 10-bit IPS-scherm met 14-bit LUT (lookup tabel), Adobe RGB-kleurruimte en 4K-resolutie in deze prijsklasse verwachten we natuurlijk uitstekende testresultaten. De SW271 stelt gelukkig geen moment teleur wat betreft potentie en de fabrieksafstelling. Het scherm zet uitstekende scores neer wat betreft contrast, gamma en kleur- en grijsafwijkingen. Als Pro-scherm waarderen we de aanwezige hardwarekalibratie wat applicatie-specifieke ondersteuning overbodig maakt en een goede kleurafstelling garandeert in al je applicaties. Al dien je de daarvoor benodigde colorimeter wel zelf aan te schaffen.

BenQ SW271
De afstandsbediening is in de voet geïntegreerd.

Uniformiteit

Subjectief bekeken is het simpelweg een prachtig paneel waar niets op aan te merken valt, we hebben maar weinig panelen gezien die een dergelijke indruk achter laten wat betreft zaken als de beeldkwaliteit, kijkhoeken, scherpte, en dergelijke. Enkel in een verduisterde ruimte valt op dat er aan de randen toch wat licht door komt, iets wat we ook terug zien in de uniformiteit. Een ‘zeer redelijk’ resultaat in een verder uitzonderlijk goed scherm valt toch negatief op. Vergeet echter niet dat op uniformiteit gekalibreerde panelen eenvoudig het dubbele kosten.

Desondanks brengt dat de vraag mee of de SW271 toch niet nog ietwat te veel consumer is voor de echte pro die op geen enkel vlak concessies accepteert en daarvoor wil betalen. Echter zullen ook zij zich moeten afvragen wat ze echt willen, want als je HDR10 als eis stelt, is de keuze zeer beperkt. Zeker als je ook AdobeRGB en hardwarekalibratie nodig hebt; dan is een enkel minpunt en een niet exorbitante prijs spontaan echt zo gek niet.

Conclusie

Afhankelijk van jouw definitie van ‘Pro’ zou je de SW271 nog als te licht kunnen bestempelen vanwege de niet perfecte uniformiteit. Maar los daarvan is het een stevige geheel, een prachtig 4K AdobeRGB-paneel met indrukwekkende HDR-prestaties en met door de bank genomen uitstekende testresultaten en een fijne in de voet verwerkte afstandsbediening.

0 Reactie(s) op: BenQ SW271 - Ultieme beeldbewerking

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.