Bepaal zelf of je kopieert of verplaatst in Windows 10

Door: Ronald Smit | 14 maart 2019 06:43

How To

Soms is het niet helemaal duidelijk of een bestand bij slepen van de ene naar de andere map In Windows nou verplaatst of gekopieerd wordt. Gelukkig kun je wat dat betreft het heft helemaal zelf in handen nemen!

Bestanden en (of) mappen verplaatsen of kopiëren is in principe slechts een kwestie van slepen met de linker muisknop en klaar. Toch gaat dat niet altijd goed. Soms wil je een map kopiëren en wordt deze tegen je zin in verplaatst. Of wil je verplaatsen en wordt er een kopie gemaakt. Dat gebeurt bijvoorbeeld als bron en doel op een verschillend schijfstation staan. Nu raak je geen documenten kwijt door zo'n ongewenste reactie van Windows, maar het kan wel een tijdvreter worden als er een kopie van een map bomvol bestanden wordt getrokken. Handiger is het om de regie volledig in eigen handen te nemen. En daarbij komt de rechter muisknop uitstekend van pas. Eigenlijk is het zaak om jezelf aan te leren voortaan alleen nog maar met die rechter muisknop bestanden en mappen te verslepen in Verkennervensters of van en naar het bureaublad. Doe je dat, dan verschijnt namelijk altijd een menu met daarin drie opties: Hierheen kopiëren, Hierheen verplaatsen en Hier snelkoppelingen maken. De standaardoptie is vet weergegeven, maar niets weerhoudt je er natuurlijk van om een van de andere mogelijkheden aan te klikken.

Nog een mogelijkheid

Er is ook nog een Plan B als het gaat om kopiëren en verplaatsen van bestanden en mappen In Windows. Ook nu speelt de rechter muisknop weer een hoofdrol. Klik simpelweg (dus niet slepen) met de rechter muisknop op een te verplaatsen of kopiëren bestand of map. In het contextmenu dat daarop opent klik je - als je wilt verplaatsen - op Knippen. Blader naar een map waar je het geselecteerde item heen wilt verplaatsen en klik daar wederom met de rechter muisknop. Kies nu voor Plakken en het geheel wordt verplaatst. Om te kopiëren kies je bij de rechtsklik op het item voor Kopiëren. De eerlijkheid gebied echter te zeggen dat rechts slepen feitelijk het best werkt. Als je dat voortaan doet, kom je nooit meer voor onhandige verrassingen te staan. Het 'trucje' werkt in zo ongeveer alle versies van Windows, dus daar hoef je het alvast niet om te laten.

Omzeil de prullenbak

Tot slot nog een laatste tipje. Normaal gesproken verwijder je een bestand of map door op de Delete-knop te drukken. Het betreffende item wordt vervolgens naar de prullenbak verplaatst. Handig als een last resort, maar vaak vergeet je die prullenbak leeg te maken met als gevolg een hoop onnodig in beslag genomen schijfruimte. Weet je echt 100% zeker dat je een bestand of map voorgoed wilt verwijderen, dan kan de tussenstap prullenbak overgeslagen worden. Klik op het definitief te verwijderen bestand (of de map) en druk dan op de toetsencombinatie Shift-Delete. Nu wordt de zaak in één klap voorgoed verwijderd. Een weg terug is in principe niet meer mogelijk, tenzij je er heel snel bij bent en speciale bestandsrecovery-software inzet. Goed opletten dus, maar wel handig om in 't achterhoofd te houden.

Voorkom een overvolle Windows prullenbak met Shift-Delete (maar pas wel op!)

1 Reactie(s) op: Bepaal zelf of je kopieert of verplaatst in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 14 maart 2019 15:19 Janno25
    Het kan toch eenvoudiger. Als ik rechtsklik op een bestand, verschijnt een menu met o.a. Verplaatsen naar en Kopieren naar.. dit door het programma(tje) Right Click Enhancer. ik gebruik het al jaren.En geen gesleep meer nodig.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.