Bestanden extern opslaan - welke schijf kies jij?

Door: Maikel Dijkhuizen | 20 juni 2018 09:14

Versleten harde schijf
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Achter slot en grendel

Zeker wanneer je een opslagdrager regelmatig onderweg meeneemt, speelt veiligheid een belangrijke rol. De kans op verlies of diefstal is in dat geval groter dan wanneer je een externe schijf alleen maar thuis gebruikt. Om te voorkomen dat privacygevoelige bestanden in verkeerde handen terechtkomen, kun je de bestanden versleutelen. Je kiest dan het best voor een opslagdrager met hardwarematige encryptie. Een speciale chip voert de versleuteling uit, zodat je voor deze taak niet de processor van de computer belast. Via meegeleverde software stel je een sterk wachtwoord in, zodat onbevoegden geen toegang tot de gegevens hebben. Bij het koppelen van de opslagdrager aan een systeem is altijd de juiste sleutel vereist. Veel externe ssd’s beschikken over hardwarematige encryptie, en er zijn ook enkele externe schijven en usb-sticks met deze functie verkrijgbaar. Sommige specifieke schijven hebben een cijfercodeslot en vingerafdrukscanner, maar dergelijke producten zijn wel vrij zeldzaam.

Opslagdragers met hardwarematige encryptie beveilig je meestal met een wachtwoord.

Robuuste behuizing

Als je de opslagdrager vaak meeneemt, let dan even goed op de behuizing. Het is uiteraard verleidelijk om voor een goedkope usb-stick of externe schijf te kiezen, maar dan heeft de fabrikant ergens op moeten bezuinigen, en dat is nogal eens op het materiaal. Zo bestaat de buitenkant van budgetschijven uit kunststof dat je veelal kunt indeuken. Dergelijke producten zijn niet voorbereid op val- en stootschade. Kies bij voorkeur voor een exemplaar met een robuustere buitenkant. De luxere modellen hebben meestal een behuizing van aluminium, waardoor je gegevens beter zijn beschermd. Ga je voor maximale zekerheid, dan zijn er ook externe schijven met water-, val- en schokbestendige behuizingen te koop. Kijk maar eens naar de bekende Rugged-lijn van Lacie, waarbij de buitenkant een rubberen laag heeft.

De Rugged-serie van LaCie bestaat uit diverse externe schijven en ssd’s met een uiterst stevige behuizing.

Toekomstbestendig

Zoek je een opslagdrager die goed voorbereid is op de toekomst? Kies een externe schijf of ssd met een rappe usb-c-aansluiting. Deze poort is een stuk kleiner dan een traditionele usb-a-ingang. Steeds meer mobiele apparaten zijn voorzien van usb c, zodat je de opslagdrager bijvoorbeeld ook op een geschikte smartphone of tablet kunt aansluiten. Verder is de connector van usb c omkeerbaar, zodat je de kabel niet meer verkeerdom kunt proberen aan te sluiten. Heb je nog geen computer of mobiel apparaat met usb c maar wil je wel nu alvast een opslagdrager met deze aansluiting kopen? Geen zorgen, want fabrikanten leveren meestal een adaptersnoertje mee. Hiermee koppel je het opslagmedium alsnog aan een reguliere usb-poort. Wordt zo’n verloopkabeltje niet meegeleverd, dan kun je dit ook los aanschaffen.

De nieuwste generatie externe schijven en ssd’s beschikken veelal over usb c, zoals deze T5 van Samsung.

Sd-kaart

Een opslagdrager die we in deze keuzehulp onbehandeld laten, is de (micro-)sd-kaart. Hoewel veruit de meeste pc’s en laptops een sd-kaartlezer bevatten, is dit opslagtype voor back-up-doeleinden niet zo interessant. Een geheugenkaart dient vooral als opslagmedium in mobiele apparaten, zoals smartphones en digitale camera’s. De sd-kaartlezer op de computer gebruik je bijvoorbeeld om foto’s en filmpjes van deze mobiele apparaten over te zetten. Hoewel je een sd-kaart ook als mobiel opslagmedium voor je bestanden kunt inzetten, raden we dat af. Geheugenkaarten zijn lang niet zo sterk als usb-sticks en bovendien ligt de prijs per gigabyte doorgaans een stuk hoger.

Sd-kaarten zijn nogal kwetsbaar om daarom niet geschikt als extern opslagmedium.

Conclusie

Er bestaan allerlei afwegingen om voor een losse schijf, usb-stick of externe ssd te kiezen, waarbij mobiliteit en opslagcapaciteit natuurlijk een belangrijke rol spelen. Heb je de keuze eenmaal gemaakt, let dan vooral ook op de usb-standaard voor een vlotte bestandsoverdracht. Tot slot is hardwarematige encryptie geen overbodige luxe wanneer je privacygevoelige data onderweg meeneemt. Succes bij het maken van je keuze!

1 Reactie(s) op: Bestanden extern opslaan - welke schijf kies jij?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 20 juni 2018 17:20 Kasander1
    Binnen korte tijd zijn er twee externe harde schijven van LaCie (model Porche) zo vast komen te zitten dat ik er vrijwel geen data meer af kon halen. Voor mij NOOIT meer LaCie!!! Wees gewaarschuwd.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.