Bestanden ordenen doe je zo

Door: dennis-gandasoebrata | 19 september 2018 06:55

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Duizenden foto’s, honderden films en talloze bestanden. Je bestanden ordenen kan dan ook een hele klus zijn. Gooi jij alles in één map en zoek je elke keer op goed geluk? Met wat inspanning zet je de Verkenner in de hoogste versnelling en gebruik je een paar externe programma’s om orde op zaken te stellen. Letterlijk én figuurlijk.

Tip 01: Inventariseren maar!

Hoe is het eigenlijk gesteld met de indeling van je computer? Voor extra inzicht kan een beetje hulp geen kwaad; zo zie je waaruit de harde schijf is opgebouwd. We gebruiken hiervoor WinDirStat. Het programma maakt een analyse van de inhoud van de harde schijf. Het venster bestaat uit twee delen: in het bovenste gedeelte zie je alle bestanden, met daarnaast een vlak waarin je de bestandsformaten ziet. In het onderste gedeelte zie je een grafische weergave van de schijfindeling. Elke kleur staat voor een specifieke bestandssoort. Klik op een map of bestand om deze terug te zien in het visuele overzicht. Naast een goed overzicht van de indeling van de harde schijf helpt WinDirStat met het ordenen van de computer. Dubbelklik in het bovenste gedeelte van het venster op een map om deze uit te klappen en te zien waaruit de map is opgebouwd.

Tip 01 WinDirStat geeft grafisch weer hoe de schijf is opgebouwd.

Tip 02: Verkenner naar je hand zetten

De Verkenner van Windows gaat al heel wat jaartjes mee en is in de loop der tijd onder de motorkap verbeterd. Ondanks de andere programma’s die we in dit artikel ook gebruiken voor bestandsbeheer, blijft Verkenner prima bruikbaar. Uiteraard: een snelkoppeling op het bureaublad naar Verkenner is snel gemaakt. Maar hoe zorg je ervoor dat de snelkoppeling direct je favoriete map opent? Klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte van het bureaublad en kies voor Nieuw, Snelkoppeling. In het vak Doel neem je de volgende opdracht over: C:\Windows\Explorer.exe /n, /e, X:\Map. Vervang hierbij X:\Map door de schijfletter, het pad en de mapnaam. Klik op Volgende. Geef de snelkoppeling een passende naam en sluit het venster via OK.

Tip 02 Laat Verkenner openen met je eigen map.

Tip 03: In één keer hernoemen (1)

Heb je een set met bestanden of mappen die je in één keer van dezelfde naam wilt voorzien (onderling onderscheiden door een volgnummer)? Selecteer alle items en klik erop met de rechtermuisknop en kies Naam wijzigen of druk op F2. Geef de naam op en druk op Enter. Alle bestanden krijgen dezelfde naam, met een uniek volgnummer (bijvoorbeeld ‘Kroatie (1).png’, ‘Kroatie (2).png’).

Tip 03 Je kunt een set mappen of bestanden in één keer van dezelfde naam voorzien.
Inventariseer eerst de inhoud van de harde schijf

Tip 04: In één keer hernoemen (2)

Wil je een grote set bestanden in dezelfde map elk een nieuwe naam geven, dan kun je dat eenvoudig doen. Selecteer het eerste bestand dat je wilt hernoemen en klik erop met de rechtermuisknop. Kies Naam wijzigen. Geef het eerste bestand een nieuwe naam en druk daarna op de Tab-toets. De cursor verspringt naar het volgende bestand of map. Geef de gewenste naam op en druk weer op Tab voor het volgende bestand.

Tip 05: Specifiek zoeken

Het zoekvenster in Verkenner is erg handig bij het ordenen van onze bestanden. Uiteraard kun je het venster gebruiken om naar specifieke map- en bestandsnamen te zoeken, maar je kunt ook overzichten van groepen opvragen (bijvoorbeeld van alle jpg-bestanden). Typ hiervoor *.jpg en druk op Enter.

Tip 06: Als pad kopiëren

Bij het ordenen van de bestanden komt het van pas om het pad naar de locatie te kopiëren, bijvoorbeeld als je een snelkoppeling naar een bestand wilt maken en daarvoor het volledige pad nodig hebt. Dat kan via Verkenner: klik met de rechtermuisknop op het bestand terwijl je de Shift-toets houdt ingedrukt. Een verborgen optie verschijnt: Als pad kopiëren. Je kunt het pad vervolgens plakken (bijvoorbeeld in een snelkoppelingenvenster).

Tip 06 Kopieer het volledige pad naar een map of bestand.
Verkenner laat standaard niet alle opties zien, en dat is jammer

Verkenner op de turbo

Met een paar handige toetsencombinaties werk je nóg sneller met Verkenner:

Windows-toets+EVerkenner openen
Alt+Pijl rechtsVooruit
Alt+Pijl linksTerug
Alt+Pijl omhoogNaar de hoofdmap
Alt+TabTussen de onderdelen schakelen
Alt+DAdresbalk gebruiken om pad op te geven
F4Menu van de adresbalk openen
F3Zoeken
Alt+PVoorbeeldvenster openen of verbergen
Alt+Shift+PDetailvenster openen of verbergen
Alt+EnterEigenschappen van een map of bestand bekijken
F2Naam van een map of bestand wijzigen
Ctrl+Shift+NNieuwe map maken
F10Menu Bestand openen
F11Volledig scherm
Ctrl+MuiswielDe grootte van de pictogrammen wijzigen

Tip 07: Snelle toegang

Via het lint in Verkenner heb je toegang tot verschillende opties, zoals weergaveopties op de tab Beeld. Bovenin het Verkenner-venster vind je het onderdeel Snelle toegang: dit gedeelte naast de titel heeft ruimte voor opties die je vaak gebruikt. Elke optie – of zelfs volledige groepen met opties – van het lint kun je toevoegen aan Snelle toegang. Stel: je wilt van het tabblad Beeld de optiegroep Weergeven/verbergen toevoegen, zodat je snel bestandsnaamextensies kunt in- en uitschakelen en verborgen items kunt tonen. Open de tab Beeld en klik met de rechtermuisknop op Weergeven/verbergen. Kies voor Toevoegen aan werkbalk Snelle toegang. De optie is voortaan direct beschikbaar via de titelbalk.

Tip 07 Maak slim gebruik van het onderdeel Snelle toegang.

Tip 08: Via de taakbalk

Heb je een map die je vaak opent? Pin deze vast aan de taakbalk. Open Verkenner en sleep de map die je eenvoudig toegankelijk wilt maken naar de knop van Verkenner (links op de Windows-taakbalk). Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de knop van Verkenner. De map is toegevoegd aan de lijst Vastgemaakt. Om mappen weg te halen, klik je erop met de rechtermuisknop en kies je voor Van deze lijst losmaken.

0 Reactie(s) op: Bestanden ordenen doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.