Zo kun je mappen en bestanden vergelijken

Door: dirk-schoofs | 23 november 2018 14:57

How To

Doe je alle moeite van de wereld om twee fotomappen op verschillende opslaglocaties netjes gesynchroniseerd te houden, en tóch begin je op een dag te twijfelen. Misschien heb je hetzelfde document op verschillende drives bewerkt, maar ben je niet zeker welke versie de meest recente is. En weet je wel zeker dat alle bestanden goed zijn overgebracht? Met het gratis WinMerge kun je bestanden vergelijken om eventuele verschillen te ontdekken en bestanden samen te voegen.

Tip 01: Installatie

Wij downloaden WinMerge van de website Ninite, die altijd de laatste versies van de meest nuttige tools voor Windows verzamelt. Daar vind je de download in de sectie Developer Tools. Plaats een vinkje voor de optie WinMerge en gebruik de knop Get Your Ninite. Na enkele seconden haal je zonder omleidingen of junkware de installer binnen – een geweldig voordeel van Ninite. Het gaat om slechts een klein bestand. Tijdens de installatieprocedure geef je aan welke componenten je wilt gebruiken. Standaard staan de WinMerge.Core Files al aangevinkt, maar selecteer ook de Filters, de Plugins en de Nederlandse menu’s en vensters. Twee stappen verder kun je bij de Extra taken aanvinken dat de tool zich mag integreren in het contextueel menu van de Windows Verkenner.

Installeer ook de plug-ins, de filters en de Nederlandse menu’s.

Tip 02: Testmap

De belangrijkste opdracht van deze nuttige applicatie is nagaan in welke mate twee mappen dezelfde inhoud bevatten. WinMerge markeert de verschillen, zodat je kunt bepalen wat er moet gebeuren om van de twee mappen exacte kopieën te maken. Deze toepassing zal zelf geen automatische synchronisatie toepassen. Om aan te tonen hoe WinMerge werkt, hebben we twee testmappen samengesteld. Naast een aantal identieke bestanden bevat map A twee extra Word-documenten en twee extra jpg-afbeeldingen. Daarbij zitten er in A en B jpg-afbeeldingen met exact dezelfde naam, toch heeft het jpg-bestand in B een latere bewerkingsdatum. Het gaat om een foto waarvan we de B-versie later hebben bewerkt.

We beginnen met twee testmappen.

Tip 03: Links en rechts

Om de verschillen aan het licht te brengen, klik je op de knop Openen – dat is de tweede knop van linksboven. In het dialoogvenster geef je aan welke map je Links wilt openen,

de tweede map open je Rechts. Op dezelfde manier kun je twee bestanden met elkaar vergelijken. Het vak filter staat standaard op *.*; hierdoor zal WinMerge gewoon alle bestandstypen met elkaar vergelijken. Vink ook de optie Include Subfolders aan wanneer de mappen die je vergelijkt submappen bevatten.

In onze testmap zitten geen submappen, maar in de meeste gevallen is deze optie wel nuttig.

Integratie in Verkenner

Omdat je tijdens de installatie de integratie met de Windows Verkenner hebt aangevinkt, kun je deze vergelijkingstool ook uit de rechtermuisknop halen. Wanneer je één of twee mappen in Verkenner selecteert, kun je de snelkoppeling WinMerge openen. De applicatie zal meteen de geselecteerde items vergelijken.

Met de rechtermuisknop kun je WinMerge in Windows Verkenner activeren.
In het vergelijkingsresultaat rangschikt WinMerge de bestanden volgens de aard van het verschil

Tip 04: Resultaat

Enkele seconden later toont WinMerge het resultaat in een lijst. Kijk naar de kolom Vergelijkingsresultaat en klik op de titel van deze kolom zodat de software de bestanden rangschikt volgens de aard van het verschil. De aanduiding Binaire bestanden zijn verschillend betekent dat de bestanden verschillend zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om afbeeldingen of exe-bestanden met dezelfde bestandsnaam, die toch niet identiek zijn. Lees je in de kolom Vergelijkingsresultaat de melding Tekstbestanden zijn verschillend, dan kan deze tool de tekstverschillen aanduiden. Met de aanduiding Alleen rechts of Alleen links weet je dat deze bestanden in een van beide mappen ontbreken.

WinMerge duidt netjes de verschillen aan.

Tip 05: Naar rechts kopiëren

Om ontbrekende bestanden naar rechts te kopiëren, selecteer je deze bestanden tegelijk door de Ctrl-toets of de Shift-toets ingedrukt te houden. Shift gebruik je wanneer het gaat om bestanden die netjes onder elkaar aansluiten. Je klikt op het eerste bestand dat je wilt kopiëren, je drukt de Shift-toets in en dan klik je op het laatste bestand in de reeks. Ctrl druk je in wanneer je de selectie één voor één wilt uitbreiden. Daarna ga je naar het menu Samenvoegen en kies je de opdracht Naar rechts kopiëren. Uiteraard gebruik je dezelfde techniek om naar links te kopiëren. Na deze bewerking zal de vergelijkingsstatus van het bestand veranderen in Identiek.

Om de inhoud identiek te maken, kun je bestanden naar rechts of naar links kopiëren.

Toon uitsluitend

Om het werken makkelijker te maken, is er het menu-item Beeld. Hier staan bijvoorbeeld de opdrachten Toon verschillende items en Toon identieke items. Onder hetzelfde menu item vind je Toon rechtse unieke items en Toon linkse unieke items, zodat je via Selecteer alles en dan Samenvoegen, Kopieer naar rechts in één beweging alle ontbrekende items naar de juiste map kopieert.

Het werkt sneller als je uitsluitend de bestanden opvraagt die verschillend zijn.

Tip 06: Tekstbestanden

WinMerge kan makkelijk tekstbestanden vergelijken, en daarmee bedoelen we .txt-files. Hoe je Word-documenten vergelijkt, leggen we zo meteen uit. Dat is vooral handig voor mensen die bijvoorbeeld aan scripts of webpagina’s werken. Dubbelklik in de kolom Vergelijkingsresultaat op een tekstbestand waarvan WinMerge een afwijking aangeeft. Dan opent de applicatie een nieuw venster waar de verschillen tussen links en rechts zijn gemarkeerd. De oranje gebieden geven de lijnen aan die verschillen, grijze gebieden tonen lijnen die in het ene bestand voorkomen, maar niet in het andere, en in het witte gedeelte worden dezelfde regels in het bestand weergegeven. Met de werkbalkknoppen kun je alle of geselecteerde wijzigingen samenvoegen van het bestand van links naar rechts of omgekeerd

WinMerge vindt onmiddellijk die ene regel tekst die verschillend is.
Voor wie lange Word-teksten met elkaar wil vergelijken, komt WinMerge als een geschenk uit de hemel

Tip 07: Kantoordocumenten

De meeste gebruikers schrijven hun teksten niet in Kladblok, maar in Microsoft Word. Voor wie lange Word-teksten met elkaar wil vergelijken en eventueel wil samenvoegen, komt WinMerge als een geschenk uit de hemel. Dan denken we bijvoorbeeld aan scholieren en studenten die samenwerken aan eindwerkstukken en papers. Je kunt met WinMerge Word-bestanden vergelijken onder twee voorwaarden. Eerst moet je een plug-in installeren én het moet gaan om een doc-bestand. Wil je de inhoud van docx-bestanden onder de loep nemen, dan moet je die vooraf even openen in Microsoft Word en bewaren in het doc-formaat. Om de plug-in te downloaden haal je het bestand xdocdiffPlugin_1_0_6d.zip binnen. Als je dit bestand unzipt, krijg je de map xdocdiffPlugin. Plaats die map op het bureaublad.

Ook de plug-in is opensource.

Extra vergelijkingsmogelijkheden

Deze plug-in ondersteunt niet alleen het doc-formaat. Na de installatie kun je ook bestanden van andere toepassingen vergelijken zoals Excel, PowerPoint, PDF, Outlook Email en rtf-documenten, evenals OpenOffice.org en Lotus 1-2 -3.

Tip 08: Installatie plug-in

De installatie van de plug-in is wat omslachtig. Sluit de applicatie WinMerge. Daarna open je de map op de C-schijf van je pc waarin het programma WinMerge zich bevindt. Bij ons is dat: C:\Program Files (x86)\WinMerge. In deze map plaats je twee bestanden die in de downloadmap zitten, namelijk xdoc2txt.exe en zlib.dll. In de submap MergePlugins plaats je het bestand _xdocdiffPlugin.dll. Als er geen submap MergePlugins in de map WinMerge staat, betekent dit dat je bij de installatie de optie Plugins bent vergeten aan te duiden. Geen probleem, maak dan gewoon een nieuwe submap aan en geef deze de naam MergePlugins. Daarna haal je het dll-bestand uit de download en sleep je die in deze nieuwe map.

Plaats de plug-inbestanden bij de Program Files (x86) in de map WinMerge.

Tip 09: Docs vergelijken

Vervolgens open je WinMerge opnieuw. In het menu Plugins kies je de opdracht Lijst. Als alles goed is gegaan, zie je nu de nieuwe plug-in staan, maar je moet hem nog wel inschakelen. Vervolgens selecteer je op de gewone manier de bestanden die je wilt vergelijken. In het vergelijkingsvenster komt de inhoud van beide doc-bestanden naast elkaar te staan en WinMerge zal de verschillen markeren. Je kunt eventueel met het locatievenster snel door het Word-document navigeren. Vind je in het linkervenster een stukje tekst dat je aan de rechterversie wilt toevoegen, dan selecteer je deze tekst, zodat die verschijnt in het Verschilvenster. Dat is het onderste deelvenster. Met de rechtermuisknop kies je dan de opdracht Naar rechts kopiëren. Om naar het volgende verschil te gaan, gebruik je opnieuw de rechtermuisknop, zodat je bij de opdracht Ga naar - Verschil komt.

Dankzij de plug-in markeert WinMerge de verschillen ook in Word-bestanden.

Beyond Compare

Voor wie nog een stap verder wil gaan op het vlak van intelligente vergelijking, is er Beyond Compare. Een belangrijk verschil met WinMerge is dat de standaardversie 30 dollar kost en voor de pro-editie moet je 60 dollar neertellen. Beyond Compare heeft een versie die werkt op Windows, macOS en Linux. Met de pro-editie kun je drievoudig samenvoegen; dat betekent dat je de wijzigingen van twee versies combineert in een nieuw derde uitvoerbestand. Bovendien kun je deze tool gebruiken om de synchronisatie van mappen te automatiseren.

De duurste versie van Beyond Compare ondersteunt drievoudig samenvoegen.

0 Reactie(s) op: Zo kun je mappen en bestanden vergelijken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.