Bestanden verwijderen in Windows 10 zonder de Prullenbak

Door: Chwhynny Overbeeke | 11 november 2016 07:12

How To

Niet iedereen vindt het handig dat bestanden die je weggooit eerst in de Prullenbak komen te staan. Hier laten we zien hoe je in Windows 10 bestanden kunt verwijderen zonder de Prullenbak te gebruiken.

De Prullenbak in Windows 10 (en eerder, natuurlijk) is een plek waar bestanden die je van je computer wist komen te staan voordat ze daadwerkelijk verwijderd worden. Dit is handig omdat je op die manier bestanden die je per ongeluk verwijderd hebt gewoon zonder gedoe kunt herstellen. Lees ook:In 3 stappen overbodige bestanden verwijderen in Windows 10.

Grote bestanden

Bestanden die te groot zijn voor de Prullenbak worden wel direct verwijderd. Als je dit niet wilt, of als je juist graag wilt dat de Prullenbak minder opslagruimte in beslag neemt door alleen kleinere bestanden te accepteren, kun je het formaat van de Prullenbak aanpassen in de instellingen.

Klik met de rechtermuisknop op de Prullenbak en klik in het contextmenu op Eigenschappen. Hier kun je voor elke harde schijf in je computer kiezen hoeveel ruimte de Prullenbak in totaal in beslag mag nemen.

Als je meer ruimte toewijst kunnen er grotere individuele bestanden in worden opgeslagen, of een groter aantal kleinere bestanden. De toegewezen ruimte is de totale ruimte die door alle bestanden samen in de Prullenbak in beslag kan worden genomen.

Liever helemaal geen Prullenbak?

Als je liever wilt dat bestanden gewoon direct gewist worden, zonder tussenkomst van de Prullenbak, dan kan dat.

Je kunt dit voor individuele bestanden doen door de Shift-toets ingedrukt te houden terwijl je een bestand weggooit. Het komt dan niet in de Prullenbak te staan en is meteen verdwenen.

Wil je liever een permanente oplossing waarbij bestanden überhaupt nooit in de Prullenbak komen te staan? Klik met de rechtermuisknop op de Prullenbak en klik in het contextmenu op Eigenschappen. Zet een vinkje bij de optie Bestanden niet naar de Prullenbak verplaatsen, maar direct verwijderen en klik op Toepassen en vervolgens op OK.

0 Reactie(s) op: Bestanden verwijderen in Windows 10 zonder de Prullenbak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.