Betere audio in Windows 10 regel je zo

Door: dirk-schoofs | 13 september 2021 06:04

1More koptelefoon
How To

De geluidskwaliteit van je computer is afhankelijk van verschillende factoren: de klasse van de hoofdtelefoon, de speakers en de software die je gebruikt. Natuurlijk gaat er niets boven een hoogwaardige koptelefoon of high-end speakers, maar ook in Windows 10 zelf zitten ingebouwde audioverbeteringen die de moeite waard zijn.

Ruimtelijk geluid

Je krijgt toegang tot de groep geluidsverbeteringen in de Instellingen. De kortste weg daarnaartoe is nog steeds Win+I. Vanaf daar ga je naar Systeem en dan open je in de linkerkolom de instelling Geluid. Eventueel kun je ook met de rechtermuisknop in het systeemvak in de rechterbenedenhoek van het scherm klikken en dan de Geluidsinstellingen openen.

In het vakje Uw uitvoerapparaat kiezen selecteer je de koptelefoon of de speakers waar het om draait. Klik op de tekst Apparaateigenschappen onder dat vak. Dit opent een nieuwe pagina waar al enkele opties staan voor het geselecteerde uitvoerapparaat. Hier kun je het Ruimtelijk geluid inschakelen dat een meer realistische ervaring simuleert.

Je kunt de luidsprekers of koptelefoon een eigen naam geven en ruimtelijk geluid inschakelen.

Bass Boost

Ga verder door in de rechterhoek Extra apparaateigenschappen te selecteren. Op die manier kom je in een nieuw venster met diverse tabbladen. De beschikbare opties zijn afhankelijk van het audioapparaat dat je gebruikt en de stuurprogramma’s die je hebt geïnstalleerd.

Kies indien beschikbaar voor het tabblad Enhancements om verbeteringen in te schakelen. De keuze Bass Boost versterkt de lagere frequenties. Als je deze optie activeert, kun je in de Settings aangeven hoeveel je de bas wilt optrekken. Bij ons gaf een verhoging naar 9 Db een goed resultaat.

Hoeveel wil je het niveau van de bas optrekken?

Virtueel surround en meer

Virtual Surround geeft het effect alsof de audio uit meerdere richtingen komt, dus niet alleen van links en rechts, zelfs als de hoofdtelefoon geen surround ondersteunt.

De optie Room Correction is meestal beschikbaar op surround sound-luidsprekersystemen. Hiermee start de wizard voor de kamerkalibratie. Deze tool zal een reeks tonen afspelen om die op te pikken met de microfoon. Op die manier analyseert Room Correction de gegevens om de beste instellingen voor je opstelling aan te bevelen.

En dan is er nog Loudness Equalisation die de verschillen tussen het hoogste punt en het laagste punt van het geluid nivelleert. Op die manier zijn erg harde geluiden niet zo overweldigend en worden zachte geluiden opgetrokken.

Room Correction pikt testgeluiden op via de microfoon.

0 Reactie(s) op: Betere audio in Windows 10 regel je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.