Bevalt Windows 10 niet? Zo zet je een stap terug

Door: Robbert Brus | 03 september 2015 07:09

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

De een kan niet wachten om gratis over te stappen naar Windows 10, de ander heeft er nu al slapeloze nachten van. Hoe dan ook, als je gaat upgraden is een goede back-up cruciaal. Loopt er iets mis of vind je Windows 10 helemaal niets, dan kun je snel de oude situatie herstellen.

Image maken

01 Downloaden en installeren

We gebruiken hiervoor het gratis EaseUS Todo Backup Free. Er wordt wel om een e-mailadres gevraagd, als je hiervoor niet je eigen adres wilt gebruiken, gebruik dan een tijdelijk e-mailadres van www.10minutemail.com. Na het downloaden krijg je de melding dat je een proefversie hebt gedownload. In werkelijkheid is het gewoon de gratis versie. Lees ook: Windows 10 terugzetten naar oude Windows-versie.

Start het programma en installeer het op de computer. Als het programma de eerste keer gestart, wordt ook om een licentiesleutel gevraagd. Klik op Later en de melding verdwijnt. Als je bovenin naast het winkelmandje op het pijltje klikt en kiest voor About kun je zien dat je de gratis versie gebruikt.

02 Herstelmedium

Om een back-up terug te zetten, heb je een opstartmedium nodig waarmee je het back-upprogramma laadt. Met EaseUS Todo Backup Free kun je een opstartbare optische schijf of usb-stick maken. Je hebt de keuze uit twee varianten. Een beperkte Linux-variant voor het maken en herstellen van back-ups, of een op Windows PE gebaseerde versie. Deze heeft meer mogelijkheden om je systeem te herstellen. Zo kun je ook bestanden back-uppen, het MBR repareren, image en schijfcontroles uitvoeren en wordt RAID ondersteund. We kiezen voor een Windows PE herstelmedium.

03 Herstelmedium maken

Sluit een usb-stick aan waarvan de gegevens gewist mogen worden, of plaats een beschrijfbare dvd en start EaseUS Todo Backup Free. Klik op de knop Tools en vervolgens op Create Emergency Disk. Kies Windows PE en selecteer eronder het medium dat je wilt gebruiken. Met Proceed ga je verder. Klik op de optie Download from Microsoft en druk op OK. De benodigde bestanden worden automatisch gedownload. Het programma kan nog een keer waarschuwen dat de gegevens op de usb-stick verwijderd zullen worden.

04 Mogelijkheden back-ups

Boven in het venster vind je vier verschillende back-upopties. Met Disk/Partition Backup kun je een back-up maken van de gehele schijf. Zo back-up je dus ook verborgen partities zoals een fabrieksherstelpartitie. Dit neemt wel meer ruimte in beslag, maar in ruil daarvoor krijg je een volledige back-up. Via de knop System Backup maak je geen back-up van de volledige schijf, maar van de partities die bij het besturingssysteem horen. Dit is een goed alternatief als je geen ruimte voor een volledige back-up hebt. Met de opties File Backup en Smart Backup maak je back-ups van bestanden. Die twee zijn voor dit artikel irrelevant. Wil je meer weten over het back-uppen van bestanden, kijk dan op onze website.