Bespaar energie wanneer je de pc niet gebruikt

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 17 oktober 2013 10:09

How To

Wat gebeurt er als je opstaat en van je pc wegloopt? Vaak valt het systeem na enige tijd automatisch in een slaapstand en kijk je hier nauwelijks naar om. Wil je echter wat energie besparen en je pc beter beveiligen, dan doe je er goed aan dieper in de instellingen te duiken. Wij laten zien hoe!

Voor de veiligheid en energiebesparing kan Windows zichzelf op verschillende manieren automatisch afsluiten wanneer de muis of het toetsenbord voor bepaalde tijd niet zijn aangeraakt. Hieronder staan drie heel handige manieren om Windows te vergrendelen, waarvoor je standaard je wachtwoord opnieuw moet invoeren om weer toegang te krijgen.

Vergrendelen

Wanneer Windows vergrendeld is, wordt het besturingssysteem niet afgesloten. In plaats daarvan wordt het inlogscherm - of een schermbeveiliging naar keuze - weergegeven. Dit is slechts een beveiligingsmaatregel; er wordt geen energie bespaard.

Je kunt Windows zichzelf laten vergrendelen in het Screen Saver dialoogvenster. Onder Windows 7 kom je daar door op de startknop te klikken, screen saver in te typen, op Settings te klikken, en Change screen saver te selecteren.

Om het scherm automatisch te vergrendelen, vink de optie On resume aan en vul bij de Wait optie het gewenste aantal minuten in. Standaard is dat een minuut, maar dat is echt te kort.

Slaapstand

Wanneer Windows zich in de slaapstand bevindt, komt het besturingssysteem in een modus terecht waarin er zeer weinig energie verbruikt wordt. Wanneer je op de aan/uitknop drukt ontwaakt de computer vrijwel meteen. Vervolgens wordt er om je wachtwoord gevraagd en kom je precies terug waar je gebleven was.

Om dit onder Windows 7 in te stellen, klik op de startknop, typ sleep, en selecteer Change when the computer sleeps. In het startscherm van Windows 8 typ je sleep en klik of druk vervolgens op Settings > Change when the computer sleeps.

Zodra je het juiste venster te zien krijgt is alles vrij eenvoudig. Als je een laptop hebt krijg je waarschijnlijk verschillende On Battery en Plugged In opties te zien.

Hibernation-stand

Fysiek gezien staat een pc in de hibernation-stand uit en wordt er vrijwel geen energie verbruikt. Windows kopieert alles uit het RAM-geheugen naar de harde schijf en sluit de pc daarna helemaal af. Wanneer je opnieuw opstart wordt alles terug in het RAM geladen en ontwaakt de pc.

Om je PC automatisch in de hibernation-stand te zetten zal je wat meer werk moeten verrichten. In hetzelfde venster waarin je de slaapstand hebt ingesteld klik je op de link Change advanced power settings. In het dialoogvenster dat verschijnt ga je naar het Sleep gedeelte. Klik op Hibernate after en stel het aantal minuten in.

Je hoeft trouwens tussen deze drie opties geen keuze te maken. Je kunt bijvoorbeeld Windows zo instellen dat het zichzelf na 5 minuten vergrendelt, na 20 minuten in de slaapstand gaat, en na 120 minuten in de hibernation-stand gaat.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Lincoln Spector (@lincolnspector). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

2 Reactie(s) op: Bespaar energie wanneer je de pc niet gebruikt

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 oktober 2013 13:18 Anoniem
  Waarom alles in Engels intypen, terwijl bijna iedereen de Nederlandse versie gebruikt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2014 20:23 Anoniem
  hallo allemaal
  wat zou aan de hand zijn met mijn laptop te zijn
  ik kan geen optie voor slaapstand in de menu starten kiezen
  alle andere optie wel zoals andere gebruiker,afmelden,vergrendelen,opnieuw opstarten ,sluimerstand
  alvast bedankt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.