Update je BIOS in slechts 10 minuten

Door: Robbin Ooijevaar | 07 augustus 2015 10:08

How To

Het BIOS van je computer weet welke hardware er aanwezig en hoe deze is ingesteld. Met een paar kunstgrepen werk je je BIOS bij naar de meest recente versie. Soms worden hiermee problemen opgelost, kan je computer ineens overweg met nieuwe hardware of zijn er prestatieverbeteringen.

BIOS

Nadat je op de aan/uit-knop van je computer hebt gedrukt, wordt je BIOS als eerste actief. In je BIOS (Basic Input/Output System) zijn basale computerinstellingen opgeslagen over je computerhardware. Zo 'weet' je BIOS welke harde schijf er in je systeem aanwezig is en wat het eerste opstartapparaat is (of je bijvoorbeeld van een usb-stick opstart of juist direct vanaf je harde schijf of SSD). De updateprocedure van je BIOS is helaas ingewikkelder dan het bijwerken van een stuurprogramma.

Laptop

Download en installeer het programma Speccy. Met dit programma kun je onder de motorkap van je computer spieken zonder het apparaat te openen. Klik op Motherboard en kijk bij BIOS welke BIOS-versie er aanwezig is. Het updaten van je BIOS verschilt per computer. Ook is er een verschil tussen laptops en desktop-pc's. Allereerst de laptopgebruikers: je moet weten welk merk en type laptop je hebt. Met deze informatie ga je naar de website van de laptopfabrikant. Bij de technische ondersteuning kun je de meest recente BIOS-versie downloaden.

Speccy kijkt onder de motorkap van je computer en vertelt je welke BIOS-versie je systeem nu heeft.

Moederbord

Heb je een desktop-pc van een bekend merk (bijvoorbeeld een HP of Dell), dan kun je dezelfde procedure volgen als laptopgebruikers. Als je een zelfgebouwde pc hebt of één van de 'computerwinkel op de hoek', lees dan verder. Kijk in Speccy bij Motherboard en noteer de fabrikant (manufacturer), het model en voor de zekerheid ook de versie. De aanwezige BIOS-versie vind je onder BIOS. Met deze gegevens ga je op de website van de moederbordfabrikant op zoek naar een recentere BIOS-versie.

Het updaten van je BIOS is nooit zonder risico, maar meestal gaat het goed. Zoek op de site van de fabrikant naar de manier van installeren en lees de installatieprocedure van de nieuwe BIOS-versie zeer goed door en voer deze secuur uit. Als je je BIOS verknalt, start je computer niet meer op.

Haal de meest recente BIOS-versie binnen via de website van de fabrikant (laptop of merk-pc) of moederbordfabrikant (pc).