Bouw je eigen pc - deel 1: Een pc samenstellen

Door: Robbert Brus | 27 januari 2014 10:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Ben je toe aan een nieuwe computer? Je kunt natuurlijk een kant-en-klaar merk-systeem van bijvoorbeeld Dell of HP aanschaffen. Gemakkelijk, maar minder leuk. In een artikelenreeks, bestaande uit drie delen, laten wij zien hoe je een computer samenstelt, bouwt én installeert.

Als je een nieuwe pc gaat kopen, dan heb je de keuze uit een compleet systeem of een systeem dat je zelf samenstelt. Wij gaan in dit artikel uit van het laatste. Bij het samenstellen van een pc is het cruciaal dat de juiste componenten bij elkaar worden gezocht. Er zitten heel wat verschillen in het brede assortiment aan onderdelen. Zo zitten er verschillen in formaat, fabrikant en snelheid. Het is als het ware een soort grote puzzel waarbij alle puzzelstukjes in elkaar moeten passen.

Een handig hulpmiddel bij het samenstellen van een pc is het onderdeel Productinfo op de website www.hardware.info. Hierin zijn ruim honderdvijftigduizend producten te vinden en ze zijn gemakkelijk te filteren naar je wensen. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het uitzoeken van een moederbord filteren op de moederborden met de gewenste processorsocket, chipset en het aantal geheugensloten. Daarbij kunnen onderdelen gemakkelijk met elkaar worden vergeleken. Door de selectievakjes voor het product te selecteren en te klikken op Specificaties vergelijken, wordt een tijdelijke vergelijkingstabel aangemaakt.

Heb je een keuze gemaakt, dan zie je op deze website ook direct de winkel waar het product het goedkoopst wordt aangeboden. Of je kunt het product toevoegen aan een verlanglijstje en verder gaan met de zoektocht naar het volgende onderdeel. Houd de volgorde van deze cursus aan bij het uitzoeken van je onderdelen. Eerst laten we zien hoe je een pc samenstelt. In de artikelen die later volgen, gaan we dieper in op het in elkaar zetten van je nieuwe pc (deel 2) en het installatieproces (deel 3).

Met behulp van de website Hardware.info kun je tussen ruim honderdvijftigduizend producten en tweehonderdvijftig onlinewinkels prijzen vergelijken.

Deel 1: Een pc samenstellen

1 Processor

De eerste stap bij het samenstellen van een pc is het uitzoeken van een processor. De processor bepaalt voor een groot deel de rekenkracht die de computer heeft. Er zijn op pc-gebied maar twee processorfabrikanten: Intel en AMD. Intel is veruit de grootste processorfabrikant en levert tevens de snelste processors. AMD blijft vaak wat achter, maar is doorgaans wel goedkoper dan zijn concurrent. Op de website www.cpubenchmark.net kunnen testresultaten van processors worden ingezien.

Naast verschil in merk, is de aansluiting waarop ze aangesloten worden ook verschillend. Elk jaar presenteren de processorfabrikanten weer verbeterde processors en daar hoort vaak een nieuwe socket bij. De nieuwste processors van Intel gebruiken de Haswell-architectuur en vormen de vierde generatie Core-processors. Deze Haswell-processors worden aangesloten op de nieuwe socket LGA 1150. Net als voorlopers Sandy Bridge en Ivy Bridge hebben ook Haswell-processors een ingebouwde grafische chip.

AMD maakt twee soorten processors: de FX-reeks voor de bovenkant van de markt en de A-reeks voor het middensegment en de onderkant van de markt. De FX-reeks maakt gebruik van socket AM3+ en deze processors bevatten geen grafische kern. Eigenlijk is deze reeks niet heel interessant en is Intel interessanter. AMD's goedkopere A-processors hebben wel een ingebouwde grafische chip, net als Intels processors. AMD noemt de processors daarom geen cpu maar apu (Accelerated Processing Unit).

Binnenkort moet een nieuwe generatie A-processors verschijnen die nu bekend staan onder codenaam Kaveri. De huidige A-processors maken gebruik van de FM2-socket, maar moederborden met de nieuwe FM2+-socket voor de Kaveri-apu's zijn al wel te koop en compatibel met de al bestaande FM2-processors. Zo kan eventueel alvast een FM2+-moederbord worden aangeschaft en volgend jaar, zonder al teveel moeite, worden overgestapt op een FM2+-processor.

Intel is op cpu-vlak het snelste en voor een snel systeem gericht op prestaties, raden wij een Intel-processor aan. Voor een goedkoper systeem is een AMD A-processor interessanter dan een goedkope Intel-processor. Het cpu-gedeelte is nog steeds wat minder krachtig dan een vergelijkbaar geprijsde Intel-processor, maar AMD's grafische chip is een stuk beter. Hierdoor is een goedkoop systeem zonder een losse grafische kaart beter in balans bij gebruik van een AMD-processor.

Er zijn maar twee fabrikanten die pc-processors maken: Intel en AMD.

Processorkoeler

Koop je een nieuwe processor, dan zit er standaard een zogenoemde stockkoeler bij. Deze zijn koelers ruim voldoende voor normaal gebruik. Ga je de processor overklokken, dan is een betere koeling een verstandige keuze.

Let er bij de aanschaf van een koeler op dat je een koeler voor de juiste socket en processor koopt. Vergeet ook niet te controleren of er een tube koelpasta wordt meegeleverd. Naast de koelprestaties is de geluidsproductie een punt waar je naar kunt kijken. Vaak produceren de standaard meegeleverde koelers iets meer lawaai dan koelers die los verkocht worden.

Voor betere koelprestaties of een stiller system kun je de standaardkoeler vervangen door een betere.

2 Moederbord

Op het moederbord worden alle andere onderdelen aangesloten. Belangrijk is dat de hardware die je wil gebruiken, aansluit bij het moederbord. Er is een grote variëteit in moederborden, maar je kunt het gros al schrappen omdat je al een processor hebt uitgezocht. Je kunt alleen de moederborden kiezen met de juiste socket voor de processor.

Kijk vervolgens naar de chipset. De chipset zorgt voor de communicatie tussen de processor en de rest van de hardware. Het verschil tussen de chipsets voor dezelfde socket zit vooral in het aantal aansluitingen, de mogelijkheid om meerdere grafische kaarten te koppelen en in overklokopties. AMD's goedkoopste chipset heeft dit niet. De Engelstalige pagina's van Wikipedia (AMD en Intel) zijn een ideale bron van informatie.

Het volgende waar je naar kijkt is het formaat van het moederbord. De meest gebruikte formaten zijn: ATX, µATX (microATX) en Mini-ITX. ATX is het grootst in formaat, de andere twee zijn kleiner en zijn ook geschikt voor kleinere behuizingen. Doorgaans zijn de duurdere moederborden met veel opties uitgevoerd in het ATX-formaat terwijl goedkopere moederborden in een kleiner formaat als µATX worden verkocht.

Na het maken van deze keuze, blijft er slechts een select aantal moederborden over. Nu kan gekeken worden naar luxe zaken zoals de ondersteuning van RAID, het aantal PCI-E-poorten en het aantal usb3.0-poorten. In de voorbeeldconfiguraties hebben we erop gelet dat alle voorgestelde systemen usb 3.0 hebben.

9 Reactie(s) op: Bouw je eigen pc - deel 1: Een pc samenstellen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 januari 2014 15:10 Anoniem
  Leuk stukje en voor veel mensen bruikbaar. Bij de voorbeelden zijn echter alleen de prijs indicaties meegenomen van de PC zonder randapparatuur.
  Voor je compleet bent kun je de prijs bijna verdubbelen. Tenslotte koop je geen super PC om er een slechte monitor, toetsenbord, muis, tekentablet printer, evt. scanner, etc. op aan te sluiten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 12:34 Anoniem
  Jullie zijn behoorlijk riant met de voedingen. 530W in een low end systeem zonder een losse videokaart (stroomslurper!) is echt overkill!!! 350 is MEER dan genoeg!
  Even een opmerking over Gast hieronder: het mooie is wel dat je je randapparatuur nu ook gewoon zelf kan uitzoeken en dat je geen meuk van de computerfabrikant meekrijgt die (vaak) beneden peil is. En ik vind ook dat je apparatuur neemt die je bij een HP, Asus, Acer of weet ik weet ik wat voor 'n PC er ook niet meteen bijkomt dus je onderbouwing is een beetje krom, maar goed…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 12:35 Anoniem
  Ach schijt die L7 is ook gewoon een 350W, jullie hebben een tikfout gemaakt… :-P
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2014 17:01 Anoniem
  Ikzelf gebruik wil een gaming PC bouwen met een 700 Watt voeding, MSI Nvidia GTX 760 $GB Twin Frozer, MSI Gaming moederbord, DVD brander en Blu ray brander (beide LG), 16 GB Kingston Hyper X ram, intel i7 3,5 GHz processor en Smasung evo 250 GB SSD en Toshiba 2 TB HDD. Is 700 Watt bij normaal gebruik van deze componenten dan geschikt? Zwaar overclocken hoeft niet…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 februari 2014 14:10 Anoniem
  Je wilt riante speelruimte hebben zodat de gebruiker later alsnog een redelijke videokaart kan plaatsen, in plaats van dat het een van te voren in elkaar gezette Lego PC wordt waar je niets meer aan kan toevoegen omdat de arme overgeprijsde 'stock' stroomblokjes het niet aankunnen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 april 2014 08:21 Anoniem
  ik eet de computer
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juni 2014 18:54 Anoniem
  kut
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 augustus 2014 14:48 Anoniem
  Ahum, wat is er niet interessant aan de AMD FX-processors? Ok de FX-8350 is nogal duur, maar de FX-6300 is voor 100 euro heerlijk goedkoop! Ook hoeft niet iedereen een SSD, ikzelf heb nog nooit met een SSD gewerkt en hoeft van mij voorlopig ook niet. Ik vind dit artikel niet al te best. En o ja, voor veel mensen is een SSD geen vereiste, maar ik heb liever dat mijn programma's langzaam laden en snel werken, dan andersom.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 september 2016 20:13 Hajo
  i7 2600K Processor
  Asus P8P67 Pro moederbord
  16GB Corsair vengeance RAM
  MSI GTX 970 Gaming
  60GB SSD voor windows en programma's
  (Windows 7 Ultimate is voorgeinstalleerd)
  1TB Western Digital blue HDD
  750 watt voeding
  Scythe mugen CPU koeler
  Sharkoon Game PC behuizing

  al deze onderdelen is dat in elkaar gezet en geinstalleerd een goeie koop voor 100EURO
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.