Bouw je eigen pc - deel 1: Een pc samenstellen

Door: Robbert Brus | 27 januari 2014 10:01

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Ben je toe aan een nieuwe computer? Je kunt natuurlijk een kant-en-klaar merk-systeem van bijvoorbeeld Dell of HP aanschaffen. Gemakkelijk, maar minder leuk. In een artikelenreeks, bestaande uit drie delen, laten wij zien hoe je een computer samenstelt, bouwt én installeert.

Als je een nieuwe pc gaat kopen, dan heb je de keuze uit een compleet systeem of een systeem dat je zelf samenstelt. Wij gaan in dit artikel uit van het laatste. Bij het samenstellen van een pc is het cruciaal dat de juiste componenten bij elkaar worden gezocht. Er zitten heel wat verschillen in het brede assortiment aan onderdelen. Zo zitten er verschillen in formaat, fabrikant en snelheid. Het is als het ware een soort grote puzzel waarbij alle puzzelstukjes in elkaar moeten passen.

Een handig hulpmiddel bij het samenstellen van een pc is het onderdeel Productinfo op de website www.hardware.info. Hierin zijn ruim honderdvijftigduizend producten te vinden en ze zijn gemakkelijk te filteren naar je wensen. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het uitzoeken van een moederbord filteren op de moederborden met de gewenste processorsocket, chipset en het aantal geheugensloten. Daarbij kunnen onderdelen gemakkelijk met elkaar worden vergeleken. Door de selectievakjes voor het product te selecteren en te klikken op Specificaties vergelijken, wordt een tijdelijke vergelijkingstabel aangemaakt.

Heb je een keuze gemaakt, dan zie je op deze website ook direct de winkel waar het product het goedkoopst wordt aangeboden. Of je kunt het product toevoegen aan een verlanglijstje en verder gaan met de zoektocht naar het volgende onderdeel. Houd de volgorde van deze cursus aan bij het uitzoeken van je onderdelen. Eerst laten we zien hoe je een pc samenstelt. In de artikelen die later volgen, gaan we dieper in op het in elkaar zetten van je nieuwe pc (deel 2) en het installatieproces (deel 3).

Met behulp van de website Hardware.info kun je tussen ruim honderdvijftigduizend producten en tweehonderdvijftig onlinewinkels prijzen vergelijken.

Deel 1: Een pc samenstellen

1 Processor

De eerste stap bij het samenstellen van een pc is het uitzoeken van een processor. De processor bepaalt voor een groot deel de rekenkracht die de computer heeft. Er zijn op pc-gebied maar twee processorfabrikanten: Intel en AMD. Intel is veruit de grootste processorfabrikant en levert tevens de snelste processors. AMD blijft vaak wat achter, maar is doorgaans wel goedkoper dan zijn concurrent. Op de website www.cpubenchmark.net kunnen testresultaten van processors worden ingezien.

Naast verschil in merk, is de aansluiting waarop ze aangesloten worden ook verschillend. Elk jaar presenteren de processorfabrikanten weer verbeterde processors en daar hoort vaak een nieuwe socket bij. De nieuwste processors van Intel gebruiken de Haswell-architectuur en vormen de vierde generatie Core-processors. Deze Haswell-processors worden aangesloten op de nieuwe socket LGA 1150. Net als voorlopers Sandy Bridge en Ivy Bridge hebben ook Haswell-processors een ingebouwde grafische chip.

AMD maakt twee soorten processors: de FX-reeks voor de bovenkant van de markt en de A-reeks voor het middensegment en de onderkant van de markt. De FX-reeks maakt gebruik van socket AM3+ en deze processors bevatten geen grafische kern. Eigenlijk is deze reeks niet heel interessant en is Intel interessanter. AMD's goedkopere A-processors hebben wel een ingebouwde grafische chip, net als Intels processors. AMD noemt de processors daarom geen cpu maar apu (Accelerated Processing Unit).

Binnenkort moet een nieuwe generatie A-processors verschijnen die nu bekend staan onder codenaam Kaveri. De huidige A-processors maken gebruik van de FM2-socket, maar moederborden met de nieuwe FM2+-socket voor de Kaveri-apu's zijn al wel te koop en compatibel met de al bestaande FM2-processors. Zo kan eventueel alvast een FM2+-moederbord worden aangeschaft en volgend jaar, zonder al teveel moeite, worden overgestapt op een FM2+-processor.

Intel is op cpu-vlak het snelste en voor een snel systeem gericht op prestaties, raden wij een Intel-processor aan. Voor een goedkoper systeem is een AMD A-processor interessanter dan een goedkope Intel-processor. Het cpu-gedeelte is nog steeds wat minder krachtig dan een vergelijkbaar geprijsde Intel-processor, maar AMD's grafische chip is een stuk beter. Hierdoor is een goedkoop systeem zonder een losse grafische kaart beter in balans bij gebruik van een AMD-processor.

Er zijn maar twee fabrikanten die pc-processors maken: Intel en AMD.

Processorkoeler

Koop je een nieuwe processor, dan zit er standaard een zogenoemde stockkoeler bij. Deze zijn koelers ruim voldoende voor normaal gebruik. Ga je de processor overklokken, dan is een betere koeling een verstandige keuze.

Let er bij de aanschaf van een koeler op dat je een koeler voor de juiste socket en processor koopt. Vergeet ook niet te controleren of er een tube koelpasta wordt meegeleverd. Naast de koelprestaties is de geluidsproductie een punt waar je naar kunt kijken. Vaak produceren de standaard meegeleverde koelers iets meer lawaai dan koelers die los verkocht worden.

Voor betere koelprestaties of een stiller system kun je de standaardkoeler vervangen door een betere.

2 Moederbord

Op het moederbord worden alle andere onderdelen aangesloten. Belangrijk is dat de hardware die je wil gebruiken, aansluit bij het moederbord. Er is een grote variëteit in moederborden, maar je kunt het gros al schrappen omdat je al een processor hebt uitgezocht. Je kunt alleen de moederborden kiezen met de juiste socket voor de processor.

Kijk vervolgens naar de chipset. De chipset zorgt voor de communicatie tussen de processor en de rest van de hardware. Het verschil tussen de chipsets voor dezelfde socket zit vooral in het aantal aansluitingen, de mogelijkheid om meerdere grafische kaarten te koppelen en in overklokopties. AMD's goedkoopste chipset heeft dit niet. De Engelstalige pagina's van Wikipedia (AMD en Intel) zijn een ideale bron van informatie.

Het volgende waar je naar kijkt is het formaat van het moederbord. De meest gebruikte formaten zijn: ATX, µATX (microATX) en Mini-ITX. ATX is het grootst in formaat, de andere twee zijn kleiner en zijn ook geschikt voor kleinere behuizingen. Doorgaans zijn de duurdere moederborden met veel opties uitgevoerd in het ATX-formaat terwijl goedkopere moederborden in een kleiner formaat als µATX worden verkocht.

Na het maken van deze keuze, blijft er slechts een select aantal moederborden over. Nu kan gekeken worden naar luxe zaken zoals de ondersteuning van RAID, het aantal PCI-E-poorten en het aantal usb3.0-poorten. In de voorbeeldconfiguraties hebben we erop gelet dat alle voorgestelde systemen usb 3.0 hebben.