Bouw je eigen pc - deel 1: Een pc samenstellen

Door: Robbert Brus | 27 januari 2014 10:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

3 Geheugen

Heb je een moederbord uitgezocht, dan is het tijd voor het geheugen. DDR3-geheugen is al sinds 2007 op de markt en is nog steeds de standaard. Het geheugen is verkrijgbaar in verschillende snelheden. Momenteel is DDR-1600 de standaard en je kunt dit type dan ook het beste kopen. Het nut van speciaal of sneller geheugen is twijfelachtig, als je de instaplijn van een bekend merk als Kingston of Corsair neemt, zit je doorgaans goed.

Je kunt wel sneller geheugen als DDR3-1866 of DDR3-2133 gebruiken, maar dan ben je aan het overklokken als je het op deze snelheid wil gebruiken. Sneller geheugen is eigenlijk pas interessant als je wenst te gaan overklokken. Een uitzondering vormen de AMD APU's. Hoewel deze processors in het lagere segment van de markt vallen, raden we toch aan om ze te combineren met DDR3-1866. Dit komt omdat de ingebouwde grafische kern hier echt voordeel van heeft.

Tegenwoordig is acht gigabyte een gangbare hoeveelheid en raden we alleen voor de goedkoopste systemen nog vier gigabyte aan. Gebruik je zware applicaties tegelijkertijd of regelmatig een virtuele machine, dan raden we aan te kiezen voor zestien gigabyte geheugen. Voor de beste prestaties koop je geheugen in setjes van twee stuks. In de meeste voorbeeldconfiguraties hebben we dit ook gedaan. Alleen bij moederborden met twee geheugensloten adviseren we één module, zodat je nog een upgrademogelijkheid hebt. Uiteraard kun je ook in de goedkoopste configuraties acht gigabyte plaatsen.

Geheugen is in verschillende snelheden te koop, DDR3-1600 is momenteel de standaardkeuze.

4 Harde schijf en SSD

In een nieuwe pc kan opslag niet ontbreken en inmiddels hebben we het punt bereikt dat we voor de meeste configuraties een SSD aanraden. Tegenwoordig is 128 GB erg goed betaalbaar en begint ook 256 GB aantrekkelijk te worden. Er zijn veel SSD-fabrikanten en de verschillen per fabrikant zijn enorm. Computer!Totaal test regelmatig SSD's, een recente test van negentien SSD's vind je hier.

De meeste fabrikanten bieden instapmodellen en prestatiemodellen. Een instapmodel is wat goedkoper maar ook trager dan een prestatiemodel. De snelste SSD is momenteel de Samsung SSD 840. Wil je meer op de prijs letten, dan zijn bijvoorbeeld de Samsung SD 840 EVO en de Kingston SSDNow V300 interessant. Een SSD wordt aangesloten op een SATA 600 Gbit/s-aansluiting.

Hoewel 256 GB al een stuk meer is dan de 30 of 60 gigabyte van een aantal jaren geleden, kunnen we er niet mee onze in opslagbehoefte voorzien. Door naast de SSD ook een harde schijf te plaatsen, kun je dit probleem tackelen. Tegenwoordig zijn er al harde schijven met 4 TB opslagruimte, maar je kunt natuurlijk ook de harde schijf uit je oude pc meenemen (mits deze een SATA-aansluiting heeft). We hebben in de voorgestelde configuraties een schijf van 1 TB opgenomen, meer kan uiteraard altijd.

Een SSD maakt je system echt veel sneller en is tegenwoordig goed te betalen.

5 Behuizing

Het belangrijkste waar je bij de aanschaf van een behuizing naar kijkt (naast natuurlijk het uiterlijk) is of het formaat moederbord dat je hebt gekozen erin past. Doorgaans past in een ATX-behuizing ook een kleiner moederbord, maar andersom gaat zeker niet. Houd eventueel ook rekening met je grafische kaart, in een kleine kast past soms geen grote (lange) kaart. Het volgende waarnaar gekeken moet worden, is of er een goede luchtdoorstroming is en of de geluidsproductie niet te hoog is.

Een laatste punt is of er genoeg interne en externe schijfposities zijn. Hoeveel harde schijven en optische stations wil je gaan gebruiken? Over het algemeen komen behuizingen van Cooler Master, Zalman, Antec en Corsair goed uit de bus.

6 Grafische kaart

De ingebouwde grafische kern in de Intel Haswell-processors en AMD A-processors is prima voor alle gebruikelijke computertaken inclusief het afspelen van HD-video's. Ook met minder veeleisende spellen kom je een eind. AMD's grafische kern is krachtiger dan Intels ingebouwde gpu.

Als je niet zeker weet of je een losse grafische kaart nodig hebt, kun je altijd proberen of de ingebouwde grafische chip voldoet en eventueel later nog een krachtigere grafische kaart aanschaffen. Houd dan wel rekening met de toekomstige uitbreiding bij de keuze voor een voeding. Speel je graag moderne spellen, dan kun je eigenlijk niet zonder een goede grafische kaart.

De keuze in grafische kaarten is enorm en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Probeer daarom altijd de afweging te maken of de nieuwste kaart in vergelijking met de prijs van een oudere het waard is. Soms zit er maar een marginaal verschil in prestatie, maar is de nieuwe kaart al snel dubbel zo duur!

Houd ook rekening met eventuele uitbreidingen. Niet alle moederborden zijn geschikt voor SLI of CrossFire, waarmee meerdere grafische kaarten te combineren zijn zodat de kracht gebundeld wordt. Dit is slechts voor een heel kleine groep interessant, dus waarschijnlijk heb je aan één grafische kaart genoeg. Voor de meeste gamers zal een topmodel als de NVIDIA GeForce GTX 770 of AMD Radeon HD 7970 meer dan genoeg zijn. Gebruik je meerdere beeldschermen op een zeer hoge resolutie, dan zijn de NVIDIA GeForce GTX 780 of een NVIDIA GeForce Titan bijvoorbeeld mooie gamekaarten.

Speel je wel graag een spel, maar hoeft dat niet per se met de hoogste kwaliteit, dan is een NVIDIA GeForce GTX 650 Ti Boost of AMD Radeon HD 7790 een prima keuze.

Een grafische kaart is vooral van belang als je de nieuwste spellen wil spelen.

9 Reactie(s) op: Bouw je eigen pc - deel 1: Een pc samenstellen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 januari 2014 15:10 Anoniem
  Leuk stukje en voor veel mensen bruikbaar. Bij de voorbeelden zijn echter alleen de prijs indicaties meegenomen van de PC zonder randapparatuur.
  Voor je compleet bent kun je de prijs bijna verdubbelen. Tenslotte koop je geen super PC om er een slechte monitor, toetsenbord, muis, tekentablet printer, evt. scanner, etc. op aan te sluiten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 12:34 Anoniem
  Jullie zijn behoorlijk riant met de voedingen. 530W in een low end systeem zonder een losse videokaart (stroomslurper!) is echt overkill!!! 350 is MEER dan genoeg!
  Even een opmerking over Gast hieronder: het mooie is wel dat je je randapparatuur nu ook gewoon zelf kan uitzoeken en dat je geen meuk van de computerfabrikant meekrijgt die (vaak) beneden peil is. En ik vind ook dat je apparatuur neemt die je bij een HP, Asus, Acer of weet ik weet ik wat voor 'n PC er ook niet meteen bijkomt dus je onderbouwing is een beetje krom, maar goed…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 12:35 Anoniem
  Ach schijt die L7 is ook gewoon een 350W, jullie hebben een tikfout gemaakt… :-P
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2014 17:01 Anoniem
  Ikzelf gebruik wil een gaming PC bouwen met een 700 Watt voeding, MSI Nvidia GTX 760 $GB Twin Frozer, MSI Gaming moederbord, DVD brander en Blu ray brander (beide LG), 16 GB Kingston Hyper X ram, intel i7 3,5 GHz processor en Smasung evo 250 GB SSD en Toshiba 2 TB HDD. Is 700 Watt bij normaal gebruik van deze componenten dan geschikt? Zwaar overclocken hoeft niet…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 februari 2014 14:10 Anoniem
  Je wilt riante speelruimte hebben zodat de gebruiker later alsnog een redelijke videokaart kan plaatsen, in plaats van dat het een van te voren in elkaar gezette Lego PC wordt waar je niets meer aan kan toevoegen omdat de arme overgeprijsde 'stock' stroomblokjes het niet aankunnen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 april 2014 08:21 Anoniem
  ik eet de computer
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juni 2014 18:54 Anoniem
  kut
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 augustus 2014 14:48 Anoniem
  Ahum, wat is er niet interessant aan de AMD FX-processors? Ok de FX-8350 is nogal duur, maar de FX-6300 is voor 100 euro heerlijk goedkoop! Ook hoeft niet iedereen een SSD, ikzelf heb nog nooit met een SSD gewerkt en hoeft van mij voorlopig ook niet. Ik vind dit artikel niet al te best. En o ja, voor veel mensen is een SSD geen vereiste, maar ik heb liever dat mijn programma's langzaam laden en snel werken, dan andersom.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 september 2016 20:13 Hajo
  i7 2600K Processor
  Asus P8P67 Pro moederbord
  16GB Corsair vengeance RAM
  MSI GTX 970 Gaming
  60GB SSD voor windows en programma's
  (Windows 7 Ultimate is voorgeinstalleerd)
  1TB Western Digital blue HDD
  750 watt voeding
  Scythe mugen CPU koeler
  Sharkoon Game PC behuizing

  al deze onderdelen is dat in elkaar gezet en geinstalleerd een goeie koop voor 100EURO
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.