Breid de schijfruimte van je pc of laptop uit (deel 2)

Door: Jeroen Boer | 25 september 2013 14:17

harde schijf
How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Hoeveel opslag je ook hebt, er komt een moment dat alle gigabytes gevuld zijn en je toe bent aan meer opslag. Er zijn gelukkig verschillende manieren om opslag toe te voegen aan je desktop of laptop. Wij gaan in dit artikel door alle opties heen en geven je een idee van de te verwachten prestaties.

In deel 1 van deze How To hebben we uitgebreid besproken wat de opties, mogelijkheden en gevaren zijn wanneer je de schijfruimte van je pc wilt uitbreiden. Nu is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en gaan we de verschillende schijven daadwerkelijk testen.

II: Test 3,5 inch harde schijven

We hebben voor dit artikel 3,5inch-schijven getest in capaciteiten van 1, 2, 3 en 4 TB. Daar zitten zowel energiezuinige als snelle exemplaren bij. We behandelen de schijven niet allemaal apart.

1 TB-schijven

Bij de 1TB-schijven zijn we het meest gecharmeerd van de Seagate Barracuda 7200.14. Seagates claim dat speciale energiezuinige schijven overbodig zijn, lijkt te kloppen. Deze schijf koppelt een laag energieverbruik namelijk aan prestaties die beter zijn dan die van de WD Caviar Black, terwijl het energieverbruik erg netjes is. Toegegeven: de WD Caviar Green is wat energiezuiniger, maar is dan ook een flink stuk langzamer. De Seagate Barracuda 1 TB is overigens verkrijgbaar als OEM- en retailuitvoering. Op de OEM-uitvoering zit maar 1 jaar garantie, maar deze is wel een stuk voordeliger.

De Seagate Barracuda 7200.14 1 TB is zowel energiezuinig als snel.

2 TB-schijven

Bij de 2TB-schijven is de WD Caviar Black wel overtuigend de snelste schijf, hij zet in zowel PCMark Vantage als PCMark 7 de hoogste score neer. Die snelheid komt wel met een prijs, en dat is het energieverbruik. Het energieverbruik is zowel actief als in rust het hoogste van de geteste 2TB-schijven. De meest energiezuinige schijf eveneens uit de stal van WD, het is de WD Caviar Green 2 TB die we getest hebben in een uitvoering met twee platters. De schijven van Toshiba en Seagate vallen zowel qua prestaties als energieverbruik tussen WD's snelle en energiezuinige schijf in, waarbij we Seagate net wat interessanter vinden.

3 en 4 TB-schijven

Bij de 3TB-schijven is een schijf van Seagate het snelste terwijl de WD Caviar Green wederom de meest energiezuinige is. We hebben WD's Caviar Black met een opslagcapaciteit van 3 TB echter niet kunnen testen.

Bij de modellen van 4 TB hebben we slechts twee schijven getest: het model van Seagate (die als we Seagates visie aanhouden zowel snel als energiezuinig is) en WD's snelle topmodel in de Caviar Black-reeks. Opvallend is dat Seagate ondanks de strategie geen energiezuinige schijven te maken, toch gekozen heeft voor een lager toerental van 5900 rpm. Dat was wellicht nodig om het energieverbruik binnen de perken te houden. Wellicht een goede keuze, want slecht presteert de schijf niet en in PCMark 7 is hij net zo snel als de WD Caviar Black. Die is in PCMark Vantage overigens wel duidelijk sneller en dus zeker de snellere 4TB-schijf. Hij is vergeleken met de Seagate wel erg duur.

Speciale NAS-schijven

Drie geteste schijven zijn bijzonder, het zijn geen doorsnee desktopschijven. Deze schijven raden wij niet aan voor normaal desktopgebruik omdat ze ontworpen zijn voor andere doeleinden. Dat zijn de drie WD RED-schijven in capaciteiten van 1, 2 en 3 TB. Deze schijven liggen qua prestaties en specificaties dicht tegen de WD Caviar Green-reeks aan, en delen waarschijnlijk dus technologie met de groene reeks. Voor een NAS zijn de prestaties (net als overigens de Caviar Green-schijven) prima in orde. Over de claim dat deze schijven beter geschikt zijn voor 24/7-gebruik kunnen we geen uitspraak doen.

De WD Red-schijven zijn speciaal voor NAS-apparaten ontwikkeld.

2 Reactie(s) op: Breid de schijfruimte van je pc of laptop uit (deel 2)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 september 2013 15:04 Anoniem
  Jammer dat jullie geen 2.5" interne schijven testen dat zijn nou juis de schijven voor een laptop.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 september 2013 20:46 Anoniem
  noemen jullie dit een test?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.