Breid de schijfruimte van je pc of laptop uit (deel 2)

© PXimport

Breid de schijfruimte van je pc of laptop uit (deel 2)

Geplaatst: 25 september 2013 - 10:17

Aangepast: 24 november 2022 - 10:26

Jeroen Boer

Hoeveel opslag je ook hebt, er komt een moment dat alle gigabytes gevuld zijn en je toe bent aan meer opslag. Er zijn gelukkig verschillende manieren om opslag toe te voegen aan je desktop of laptop. Wij gaan in dit artikel door alle opties heen en geven je een idee van de te verwachten prestaties.

In deel 1 van deze How To hebben we uitgebreid besproken wat de opties, mogelijkheden en gevaren zijn wanneer je de schijfruimte van je pc wilt uitbreiden. Nu is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en gaan we de verschillende schijven daadwerkelijk testen.

II: Test 3,5 inch harde schijven

We hebben voor dit artikel 3,5inch-schijven getest in capaciteiten van 1, 2, 3 en 4 TB. Daar zitten zowel energiezuinige als snelle exemplaren bij. We behandelen de schijven niet allemaal apart.

1 TB-schijven

Bij de 1TB-schijven zijn we het meest gecharmeerd van de Seagate Barracuda 7200.14. Seagates claim dat speciale energiezuinige schijven overbodig zijn, lijkt te kloppen. Deze schijf koppelt een laag energieverbruik namelijk aan prestaties die beter zijn dan die van de WD Caviar Black, terwijl het energieverbruik erg netjes is. Toegegeven: de WD Caviar Green is wat energiezuiniger, maar is dan ook een flink stuk langzamer. De Seagate Barracuda 1 TB is overigens verkrijgbaar als OEM- en retailuitvoering. Op de OEM-uitvoering zit maar 1 jaar garantie, maar deze is wel een stuk voordeliger.

 

© PXimport

De Seagate Barracuda 7200.14 1 TB is zowel energiezuinig als snel.

2 TB-schijven

Bij de 2TB-schijven is de WD Caviar Black wel overtuigend de snelste schijf, hij zet in zowel PCMark Vantage als PCMark 7 de hoogste score neer. Die snelheid komt wel met een prijs, en dat is het energieverbruik. Het energieverbruik is zowel actief als in rust het hoogste van de geteste 2TB-schijven. De meest energiezuinige schijf eveneens uit de stal van WD, het is de WD Caviar Green 2 TB die we getest hebben in een uitvoering met twee platters. De schijven van Toshiba en Seagate vallen zowel qua prestaties als energieverbruik tussen WD's snelle en energiezuinige schijf in, waarbij we Seagate net wat interessanter vinden.

3 en 4 TB-schijven

Bij de 3TB-schijven is een schijf van Seagate het snelste terwijl de WD Caviar Green wederom de meest energiezuinige is. We hebben WD's Caviar Black met een opslagcapaciteit van 3 TB echter niet kunnen testen.

Bij de modellen van 4 TB hebben we slechts twee schijven getest: het model van Seagate (die als we Seagates visie aanhouden zowel snel als energiezuinig is) en WD's snelle topmodel in de Caviar Black-reeks. Opvallend is dat Seagate ondanks de strategie geen energiezuinige schijven te maken, toch gekozen heeft voor een lager toerental van 5900 rpm. Dat was wellicht nodig om het energieverbruik binnen de perken te houden. Wellicht een goede keuze, want slecht presteert de schijf niet en in PCMark 7 is hij net zo snel als de WD Caviar Black. Die is in PCMark Vantage overigens wel duidelijk sneller en dus zeker de snellere 4TB-schijf. Hij is vergeleken met de Seagate wel erg duur.

Speciale NAS-schijven

Drie geteste schijven zijn bijzonder, het zijn geen doorsnee desktopschijven. Deze schijven raden wij niet aan voor normaal desktopgebruik omdat ze ontworpen zijn voor andere doeleinden. Dat zijn de drie WD RED-schijven in capaciteiten van 1, 2 en 3 TB. Deze schijven liggen qua prestaties en specificaties dicht tegen de WD Caviar Green-reeks aan, en delen waarschijnlijk dus technologie met de groene reeks. Voor een NAS zijn de prestaties (net als overigens de Caviar Green-schijven) prima in orde. Over de claim dat deze schijven beter geschikt zijn voor 24/7-gebruik kunnen we geen uitspraak doen.

 

© PXimport

De WD Red-schijven zijn speciaal voor NAS-apparaten ontwikkeld.

III: Test SSD's 120 - 256 GB

Vergeleken met een SSD is zelfs de snelste harde schijf traag. Een SSD is dan ook een prima upgrade om een systeem sneller te maken en is vooral bedoeld als bootschijf voor het besturingssysteem en geïnstalleerde programma's.

Snelste SSD's

SSD's zijn er in verschillende opslagcapaciteiten en prijsklassen. Het prijsverschil wordt vooral bepaald door de snelheid van de SSD, die grotendeels afhankelijk is van de gebruikte controller. De snelste SSD van dit moment is de Samsung SSD 840 Pro-reeks, tevens de winnaar van de grotere SSD-test in Computer!Totaal 06/2013. Nog steeds is er geen SSD die sneller is dan Samsungs topmodel en we raden hem dan ook van harte aan.

We hebben in de testgegevens voor dit artikel de 128 en de 256 GB-uitvoeringen meegenomen. Bijzonder aan Samsungs SSD is dat alle componenten door Samsung zelf zijn ontworpen en gefabriceerd. De SSD is minder dan 7 mm dun. Natuurlijk maakt niet alleen Samsung snelle SSD's.

Ook de Plextor M5 Pro-reeks omvat razendsnelle SSD's die gebaseerd zijn op de uitstekende Marvell 88SS9187-controller. Ook Plextors topmodel is een moderne SSD die slechts 7 mm dun is.

De derde snelle SSD die we onder jouw aandacht willen brengen is OCZ's Vector die gebruikmaakt van de Indilinx Barefoot 3-controller. Deze controller is ontworpen door controllerfabrikant Indilinx, eigendom van OCZ. Ook deze SSD is minder dan 7 mm dik.

 

© PXimport

De snelste SSD van dit moment is de Samsung SSD 840 Pro.

Prijsbewuste SSD's

Wie wel een SSD wil hebben, maar minder wil uitgeven dan voor de topmodellen, heeft gelukkig nog genoeg opties. Een absolute topper in de onderkant van de markt is Kingstons V300-reeks. Deze SSD maakt gebruik van de inmiddels oudere SandForce SF-2281-controller, maar presteert toch opvallend goed.

Lange tijd was Crucials m4 een erg goede keuze als je prijsbewust wilde kopen, maar deze SSD is steeds lastiger verkrijgbaar. Crucial heeft met de M500 een opvolger gemaakt die qua prijs ook heel aantrekkelijk is en goed genoeg presteert.

De laatste SSD die we nog willen noemen is de Samsung 840. We waren tot nu toe een beetje huiverig over deze SSD omdat dit de eerste SSD is die gebruikmaakt van TLC-geheugen dat theoretisch minder robuust is. In de praktijk blijkt dat toch mee te vallen en houdt de SSD het lang genoeg uit om de aankoop - zeker gezien de scherpe prijs - te rechtvaardigen.

Aandachtspunten bij inbouwen

Om een SSD in te bouwen in een desktop, maak je doorgaans gebruik van een inbouwplaatje (ook wel bracket). Dit is een metalen plaatje waar je de SSD op schroeft, zodat hij in een 3,5inch-inbouwpositie in de pc-behuizing past. Het inbouwplaatje wordt niet altijd meegeleverd, maar is voor een paar euro te koop. Moderne pc's hebben soms een 2,5inch-schijfpositie waar de SSD direct in past.

Bij een notebook is een inbouwplaatje niet nodig. Let er bij notebooks echter op dat niet iedere 2,5inch-SSD in iedere 2,5inch-schijfpositie past. Dit komt omdat SSD's in twee diktematen beschikbaar zijn. Er zijn SSD's van 7 of 9,5 mm dik. De dikte van 9,5 mm was tot voor kort de standaardmaat en is dus veel voorkomend. In sommige (nieuwere) dunne notebooks passen echter alleen SSD's met een dikte van 7 mm. Let daar dus op als je een SSD voor een notebook aanschaft. In het geval van een desktop maakt het niet uit welke dikte je kiest.

 

© PXimport

Links een SSD van 9,5 mm dik naast een SSD die 7 mm dik is.

IV: Test externe opslag

Om je een idee te geven wat je kunt verwachten van een externe 3,5inch-schijf, hebben we voor dit artikel zes schijven van 2 TB of groter bekeken. We hebben voor 2 TB of meer gekozen omdat we ervan uitgaan dat een externe 3,5inch-schijf vooral voor data-opslag of back-updoeleinden zal worden ingezet en dan is 2 TB wel zo fijn. Een deel van de schijven hebben we al eerder in Computer!Totaal getest, we hebben de selectie gemaakt op basis van de prestaties.

We zien dat de prestaties niet gek veel langzamer zijn dan een intern aangesloten energiezuinige schijf, voor het opslaan van en werken met data voldoet usb 3.0 dan ook prima. Tussen de geteste schijven onderling is qua prestaties weinig verschil. De geteste schijven van Buffalo en Transcend zijn wel wat sneller dan de rest, waarbij Transcends schijf een stuk goedkoper is en wat ons betreft een aanrader is. Wie echt veel data op één schijf wil opslaan, kan terecht bij de geteste 4TB-schijf van WD die heel netjes net zo veel kost als twee losse 2TB-schijven.

 

© PXimport

De Transcend Storejet Turbo is ongeveer net zo snel als een energiezuinige ingebouwde harde schijf.

Externe 2,5inch-schijven

Net als bij de 3,5inch-schijven liggen de scores bij 2,5inch-schijven dicht bij elkaar. Ze zijn wel duidelijk langzamer dan hun 3,5inch-tegenhangers. Een 500GB-exemplaar heb je voor zo'n 69 euro, dan betaal je 14 cent per gigabyte. Wie in één keer meer uitgeeft voor bijvoorbeeld de Western Digital My Passport 2 TB, betaalt per gigabyte 7 cent.

De twee geteste schijven van 1 TB zitten hier met respectievelijk 9 en 10 cent per gigabyte tussen. De snelste schijf is afkomstig van Seagate in de vorm van de Backup Plus Portable, deze is niet duurder dan de andere 500GB-modellen. Bijzonder is dat de interface van de Seagate-schijf te wijzigen is met optionele adapters.

Usb3.0-sticks

Ook op usb-sticks is usb 3.0 inmiddels doorgebroken en sticks met een heel bruikbare capaciteit van 64 gigabyte zijn al verkrijgbaar vanaf 40 euro, snellere exemplaren kosten zo'n 80 euro. Sticks van 64 zijn heel bruikbaar, maar niet echt goedkoop. Het is daarom fijn om te weten welke goed presteren. We hebben daarom besloten om in dit artikel zeven snelle usb-sticks van 64 gigabyte op te nemen. Op een dergelijke stick kan je immers een paar HD-films of veel foto's meenemen.

Wie werkt met grote bestanden, heeft wel een snelle stick nodig en we worden niet teleurgesteld. De snelste usb-stick is de SanDisk Cruzer Extreme die op zowel lees- als schrijfgebied erg goed scoort. Ook de Kingston DataTraveler HyperX is erg snel. Beide sticks zijn waarschijnlijk niet toevallig ook de twee duurste. Een opvallende stick is de stick van takeMS, die vooral qua leessnelheid overtuigt en dus handig is als je ergens anders data vooral wilt inlezen. Het schrijven is wat minder, maar daar staat tegenover dat dit de goedkoopste van de geteste sticks is.

 

© PXimport

De SanDisk Cruzer Extreme is een razendsnelle usb-stick zodat je grote bestanden handzaam kunt meenemen en gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000