Check tijdsverschillen met Windows 10

Door: Ronald Smit | 22 juni 2020 09:49

De wereldklok in Windows 10
How To

Een van de standaard-apps van Windows 10 is Alarmen en klok. Daarin zit onder meer een wereldklok in verstopt. En die biedt weer aardige mogelijkheden!

Stel je bent op vakantie in den vreemde en je wilt op een beetje Christelijk tijdstip (voor de ontvangende partij) appen, Skypen of zelfs ouderwets bellen. Of je hebt familie in Verweggistan en die wil je ook niet in het holst van de nacht lastigvallen met een gesprek over het huidige weer. In dat soort gevallen komt een fatsoenlijke wereldklok best van pas. Helemaal als dat ook nog eens een exemplaar betreft dat na een muisklik de tijd op de gewenste locatie laat zien. En ook meteen het tijdsverschil tussen jou locatie en die andere locatie berekent.

Precies dat kan met de app Alarmen en klok, die standaard aanwezig is na een installatie van Windows 10. Start de app – te vinden in het startmenu – en klik daarin op Klok in de knoppenbalk. Je ziet nu een wereldkaart met daarop in ieder geval een stip (en de bijbehorende) tijd op de plek waar je nu bent. Om een andere locatie toe te voegen, klik je op de +. Vul vervolgens de plaatsnaam in die je zoekt en kies de juiste uit het geopende lijstje en je ziet dat er een tijdblokje wordt toegevoegd op de kaart.

Wereldtijd als tegel

In de toegevoegde blokjes zie je de plaatselijke tijd én het precieze tijdsverschil tussen jouw (thuis)locatie en de andere plek. Overigens zul je tijdens het zoeken naar plaatsen ontdekken dat niet ieder dorp of gehucht aanwezig is in de database, maar dan is het zaak – zoals al wordt gesuggereerd – om de naam van een in de buurt liggende grotere stad te proberen. Je kunt meerdere van deze blokjes toevoegen.

Om een tijdblokje te verwijderen, klik je er met de rechtermuisknop op en kies je vervolgens voor Verwijderen. Deze wereldklok biedt nog een aardige optie: je kunt locaties (en hun actuele tijd) ook als tegel aan het startmenu toevoegen. Klik daarvoor weer rechts op een blokje en vervolgens op Aan startscherm vastmaken. Bevestig met een klik op Ja. Je hebt er nu een tegeltje bij! Die tegel verwijderen kan op de gebruikelijke manier rechtstreeks via het startmenu. Alleen denkt de app dan dat ie er nog steeds in staat.

Beter is dus om in de app Alarmen en klok weer op een tijdblokje te klikken en dan voor de optie Losmaken van Start te kiezen. Zo blijft het allemaal netjes in het gareel lopen.

En zo maak je een tegel van een ‘wereldtijd’.
En zo maak je een tegel van een ‘wereldtijd’.

0 Reactie(s) op: Check tijdsverschillen met Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.