Moet je nou een game-pc of laptop kopen?

Door: Stephan Overbeeke | 01 juni 2020 06:02

High end game-pc
How To

Of je nu wilt genieten van een betere game-ervaring, een mega-aanbod aan (betaalbare en gratis) spellen, of je je gamemonster ook wilt kunnen gebruiken voor je werk of studie, een goede game-pc moet veelzijdiger zijn dan een console. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf ervan?

Wil je mee discussiëren over de nieuwste games, hardware of gewoon iets totaal anders? Op onze nieuwe zustersite Inside.Gamer.nl praat je overal over mee! 

Tip 01: Desktop of laptop?

De keuze tussen een desktop of laptop is persoonlijk. Een laptop is gemakkelijk mee te nemen, daar waar een desktop-pc zijn eigen plek in huis nodig heeft. Een desktop biedt echter meer performance voor zijn geld, is eenvoudig uit te breiden of te upgraden, laat zich makkelijker repareren als er wat is, is stiller en biedt met een grotere monitor een gezondere game-houding. Ons advies: overweeg een desktop-pc tenzij mobiliteit écht noodzakelijk is. Hoewel je bij laptops niet elk onderdeel zelf kunt kiezen, zijn de komende tips wel degelijk het lezen waard.

Tip 01 Desktop of laptop? De keuze is aan jou.

Tip 02: Videokaart

De videokaart is het hart van je game-pc of -laptop en bepaalt voor het grootste deel hoe soepel spellen lopen. Staar je niet blind op de hoeveelheid geheugen dat de videokaart heeft, dat zegt slechts beperkt iets over de prestaties en veel verkopers maken daar misbruik van. Een GeForce GTX 1650 Super is een goed uitgangspunt voor een budget-game-pc, een RTX 2070 (Super) is fijn voor een premium-game-pc of -laptop.

Tip 03: Beeldscherm

Tijdens het gamen kijk je constant naar je beeldscherm, een goed scherm is daarom goud waard. Voor gamers is vooral snelheid belangrijk, een snelheid van 144 Hz of sneller is merkbaar fijner om op te gamen en naar te kijken. Een ips-paneel heeft de voorkeur boven een tn-paneel vanwege de betere beeldkwaliteit. Tegenwoordig is zo’n scherm in game-laptops ook wel de standaard. Gebruik je je (desktop-)game-pc ook voor creatieve taken, dan is een snel scherm met hogere resolutie (1440p) gewenst. Let op dat je daarvoor dan wel een extra sterke videokaart moet hebben, zoals een GeForce RTX 2070 Super. Laptops met snelle schermen én hoge resolutie zijn er vooralsnog niet.

Er zijn tegenwoordig zelfs 280Hz-monitoren op de markt, zoals de ASUS VG279QM.
De videokaart is het hart van je game-pc of -laptop en bepaalt hoe soepel spellen lopen

Tip 04: Processor

Na de videokaart is de processor het belangrijkste interne onderdeel van je pc om games soepel te laten lopen. Moderne games drukken zelfs de recente quadcore-processors tegen hun limieten aan, dus voor zowel desktop-pc’s als laptops zoeken we het liefst een krachtige cpu met 6 of 8 cores. Voor desktops zijn dat Intel Core i5 (9600 of hoger), i7 of i9 uit de 9e of 10e generatie, en Ryzen 5 (3600 of hoger), Ryzen 7 of Ryzen 9 uit de 3000-serie. Voor laptops zijn dat Intel Core i7- of i9-processors uit de 9e of 10e generatie, of AMD Ryzen processors uit de 4000-series. Voor videobewerking heeft het nut om veel geld in de processor te investeren, gebruik je de pc voornamelijk voor gamen, dan doen de suggesties niet veel voor elkaar onder.

De Ryzen 5 3600 is dé prijs-prestatiekoning van dit moment.

Tip 05: Moederbord

Een goed moederbord uitzoeken voor je game-pc is een lastige taak. Hij moet bij je gekozen processor aansluiten, en het kaf van het koren scheiden vereist diepgaande kennis over componenten. Leveranciers van kant-en-klare pc’s zien daardoor hun kans vaak schoon om er stevig op te bezuinigen. Toch is een goed moederbord cruciaal voor een lange levensduur van je pc. Ons advies is dan ook: doe goed onderzoek of laat je goed voorlichten door de (web)winkel waar je de aanschaf wil doen of het moederbord geschikt én kwalitatief in orde is.

Zorg dat het socket van je moederbord en je processor overeenkomen.

Tip 06: Werkgeheugen

Met de geheugenprijzen van vandaag de dag is 16 GB aan werkgeheugen ons uitgangspunt voor game-pc’s en -laptops. Niet alleen is dat de sweetspot wat betreft prijs-prestatieverhouding, bij menig grote titel kom je al in de problemen wanneer je voor slechts 8 GB geheugen kiest. Wil je graag je eigen geheugenkit uitzoeken? Laat je dan niet gek maken door de genoemde snelheden van setjes geheugen, de impact daarvan op je systeem is gering. 3200 MHz biedt normaliter al optimale prestaties, en is betaalbaar.

Zelfs het werkgeheugen voor game-pc’s heeft tegenwoordig lichtjes.
Leveranciers van kant-en-klare pc’s bezuinigen stevig op het moederbord en de voeding

Tip 07: Opslag

Hedendaagse games nemen ontzettend veel ruimte in, zo heb je voor de laatste Call of Duty maar liefst 160 GB nodig. Een laptop met enkel een kleine ssd is voor gamers dus geen optie. Als geld geen bezwaar is, gaat er niets boven een grote hoeveelheid razendsnelle (en stille) ssd-opslag, maar gamers met een strakker budget, zullen een kleine snelle ssd (256 of 512 GB) voor Windows en hun favoriete game willen combineren met een grote mechanische drive voor de overige opslag. Game-laptops komen veelal met een harde schijf van 1 TB als extra, voor een desktop-game-pc kun je daar normaliter voor zo’n 20 euro meer 2 TB van maken; absoluut geen slechte investering.

Een ssd is geen vereiste veel voor games, maar maakt wel je hele computer een stuk sneller.

Tip 08: Voeding

Een laptop wordt altijd met een geschikte externe voeding geleverd, een desktop vereist een passende interne voeding. Maar ook voedingen zijn een technisch zeer complex onderwerp, waar zowel winkeliers als fabrikanten gretig misbruik van maken. Zo strooien ze graag met hoge wattages om kwaliteit te duiden, terwijl vermogen en kwaliteit twee compleet verschillende dingen zijn. Aangezien de voeding alle andere componenten van stroom moet voorzien, is juist hier de kwaliteit cruciaal. Ook hier zeggen we dus: doe goed onderzoek of stel jouw pc-leverancier kritische vragen of de gebruikte voeding wel echte A-kwaliteit voeding is. Er zijn hier en daar wat uitzonderingen, maar in de regel zit je met de bekende merken als be quiet!, Cooler Master, Corsair of Seasonic wat voeding betreft goed. Een goede voeding maakt je pc niet specifiek sneller, maar je hebt er wel veel langer plezier van.

Een goede voeding helpt je pc vele jaren mee te gaan.

Tip 09: Behuizing

De stalen doos om je componenten heen, hoe belangrijk is dat nu eigenlijk? Tot op zekere hoogte totaal niet. Zolang het systeem maar voldoende frisse lucht krijgt door de ventilatieroosters, is er eigenlijk niet veel aan de hand. Toch raden we extreme besparingen op de behuizing af, zeker als je zelf je pc in elkaar wilt zetten en niet je vingers open wilt halen aan scherpe randen of achter wilt blijven met luide fans waar je na een jaar echt niet meer tegen kunt. Voor de rest is het vooral een subjectieve zaak: wat vind je mooi en welk maatje past het best op of onder jouw bureau. Uiteraard moeten alle componenten ook passen, de specificaties van de behuizingen geven aan hoe groot je moederbord, videokaart en koeling mogen zijn.

Behuizingen komen in allerlei soorten en maten.
Je eigen game-pc bouwen is niet eng, maar zie je ertegenop, dan kun je het ook laten doen

Tip 10: Koeling

De meeste processors worden met adequate koeling geleverd, en de meeste degelijke behuizingen met voldoende ventilatoren voor een typische game-pc. Toch kan het geen kwaad een paar tientjes te investeren in de koeling van je pc. Dit bevordert de prestaties van de processor en houdt je systeem ook stiller. Praktisch alle recente koelers passen op recente Intel- en AMD-cpu’s, dus de keuze is vooral een kwestie van smaak, budget, en of hij in jouw gekozen behuizing past.

Een goede koeler houdt je pc koel en stil.

Tip 11: OS

In theorie zou je Linux op je computer kunnen draaien, maar in de praktijk kiezen gamers toch veelal voor Windows 10. Bij een laptop of kant-en-klare pc zit dit normaliter inbegrepen. Bouw je zelf je pc of laat je hem bouwen, houd dan rekening met de kosten voor de Windows-licentie, zo’n 100 euro. Ben je avontuurlijk ingesteld, prijsvergelijkers en zelfs Google Shopping staan vol met goedkopere alternatieven vanaf 10 euro. Uit ervaring werken ze meestal prima, maar je kunt zeker wel je vraagtekens stellen over de legaliteit en de manier waarop die codes worden verkregen.

Tip 12: Bouw zelf

Je eigen laptop bouwen is nagenoeg onmogelijk, maar je eigen desktop-game-pc in elkaar zetten is prima te doen. Geduld en goed lezen is cruciaal, maar het internet staat vol met handleidingen en het risico is minimaal. Hoe interessant het ook klinkt om een kant-en-klare (merk-)pc uit de winkel te halen, de realiteit is dat geen enkele van dergelijke pc’s echt de ideale balans weet te bereiken tussen componenten. De meeste gebruiken zelfs verouderde onderdelen of onderdelen van matige kwaliteit en in het gunstigste geval betaal je honderden euro’s meer dan wanneer je zelf (betere!) onderdelen uitzoekt. Zie je het toch niet zitten om zelf je pc in elkaar te zetten? De meeste grote (web)winkels vragen rond de 50 à 60 euro om jouw pc in elkaar te zetten. Zo kun je een toch een pc krijgen met de beste, recente componenten voor een goede prijs, plus het feit dat je één aanspreekpunt hebt als er iets met een van de onderdelen mis blijkt te zijn.

Tip 13: Ideale game-pc

Het lijstje in het kader ‘Ideale game-pc’ is een perfect gebalanceerde, krachtige game- en allround-pc van zo’n 1.000 euro (exclusief Windows en assemblage), voorzien van echte A-klasse-componenten waarmee je alle games zeer soepel kunt spelen op een snelle monitor. Geen enkel kant-en-klaar systeem op de Nederlandse markt onder de 1.500 euro kan wat betreft prestaties en kwaliteit hieraan tippen.

Alle onderdelen zijn op het moment van schrijven op voorraad bij de drie grote Nederlandse pc-winkels (Azerty, Informatique en CD-ROM-LAND) die eveneens in staat zijn jouw systeem te assembleren en je toe te zenden. Tevens hebben ze de kennis jou van geschikte alternatieven te voorzien, mocht een onderdeel ten tijde van publicatie niet op voorraad zijn.

Wil je besparen? Een kleinere ssd of harde schijf, het achterwege laten van de (extra) koeler of een goedkopere behuizing zijn het overwegen waard. Vind je het niet erg om wat meer uit te geven, overweeg dan een krachtigere videokaart, zoals een RTX 2060 Super of RTX 2070 Super, of een grotere ssd.

Ideale game-pc

Videokaart: MSI GeForce GTX 1660 Super Ventus XS OC
Processor: AMD Ryzen 5 3600
Moederbord: MSI B450 Tomahawk MAX
Werkgeheugen: Corsair Vengeance LPX 16GB 3200MHz
Ssd: Crucial MX500 500GB
Harde schijf: Seagate Barracuda 2TB
Voeding: Seasonic Core Gold GC 500
Koeling: Cooler Master Hyper 212 Black Edition
Behuizing: NZXT H510

Kooptips pc’s

Een samengestelde pc is in verschillende prijsklassen te verkrijgen, afhankelijk van wat je wensen zijn. We laten je een instap- en premium-laptop zien en een kant-en-klare desktop-pc.

Instap gaming-laptop: MSI Bravo
Prijs: € 1.099 - € 1.299

Een goede gaming-laptop onder de 1.000 euro bestaat (helaas) niet. De interessantste instapper die alle recente games wel goed kan spelen, is de MSI Bravo. Beschikbaar in een 15- en 17inch-variant en voorzien van een zeer krachtige AMD Ryzen 7 4800H cpu plus Radeon RX 5500 M waarmee je lichte games heel soepel op het 120Hz-scherm kunt spelen of grote AAA-games op zo’n 60 à 70 fps op medium-instellingen. Tevens is hij niet heel dik of zwaar en er valt fijn mee te werken dankzij een goed toetsenbord. Alleen de accuduur stelt teleur.

Premium gaming-laptop: ROG Scar III
Prijs: € 1.999

Neem je geen genoegen met een instapper, dan zul je dieper in de buidel moeten tasten. De ROG Scar III-laptop komt met een Intel Core i7 en een GeForce RTX 2070 waarmee ook grote titels op hoge instellingen gespeeld kunnen worden. Het 240Hz-ips-paneel is uitstekend, ook dit toetsenbord en touchpad zijn fijn om mee te werken, en hij is ook rijkelijk voorzien van rgb-verlichting. Ook hier geldt echter: de prestaties gaan ten koste van de accuduur.

Kant-en-klare game-pc: MSI Infinite 9SC-845MYS
Prijs: € 1.299

Nu bestellen, morgen gamen? Het was flink zoeken naar een kant-en-klare pc die het overwegen waard was, maar de MSI Infinite 9SC toonde zich een geschikte kandidaat: redelijk compact, voorzien van een krachtige RTX 2060 Super en voldoende geheugen en opslag om zich een volwaardige game-pc voor een redelijke prijs te mogen noemen. Op een aantal fronten heeft onze lijst streepjes voor, maar voor 1.299 euro haal je hiermee een prima compleet systeem in huis. Vergeet alleen je monitor en randapparatuur niet!

Kooptips accessoires

Je hebt nu wel een game-pc in huis, maar onderschat goede accessoires niet. Wij geven voor elk onderdeel onze top-tip voor zowel de budget- als premiumklasse, gebaseerd op onze eigen ervaringen.

Muis: Cooler Master MM710 / Logitech G Pro Wireless
Prijs: € 49 / € 118

Voor net geen 50 euro is de MM710 de beste muis van dit moment. Vederlicht, wat goed is voor snelle games, top sensor, degelijke switches. Liever iets luxers? De Logitech G Pro Wireless is dé draadloze muis voor gamers: top sensor, lichtgewicht en uitstekende accuduur.

Toetsenbord: Cooler Master MK110 / Corsair K70 RGB MK.2
Prijs: € 35 / € 149

Voor gamers moet een toetsenbord veel signalen snel aankunnen, de MK110 is één van de voordeligste opties die dat kan. Heel luxueus is hij niet, maar hij kost dan ook de helft van de mechanische borden die gamers liever hebben. Onze premium optie kost nog meer dan dat, maar dan heb je wel één van de beste, meest complete toetsenborden van dit moment met een fantastische aanslag en alle denkbare toeters en bellen.

Headset: Cooler Master MH630 / Logitech G Pro X
Prijs: € 59 / € 99

Ook de beste budget-headset komt van Cooler Master. Er zijn goedkopere opties, maar voor 59 euro levert de MH630 goed comfort, goed geluid, en een microfoon waarmee je goed voor de dag komt. Mag het een onsje meer zijn, dan komt de Logitech G Pro X in beeld. Voor 40 euro meer krijg je uitstekend comfort, geluid en een goede microfoon, plus veel softwarefuncties.

Monitor: AOC 27G2U / Gigabyte Aorus FI27Q
Prijs: € 249 / € 499

Snelle en betaalbare schermen zijn door de jaren heen flink beter geworden, de 27GU2 is snel, doet het goed wat kleuren betreft en is ook nog eens behoorlijk stevig: een fijne instapper. Wil je liever een écht topscherm? De Aorus FI27Q is prijzig, maar de beeldkwaliteit is echt uitstekend en hij heeft een hogere resolutie, wat buiten games ook heel fijn is.

0 Reactie(s) op: Moet je nou een game-pc of laptop kopen?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.