Checklist: de beste opslag van dit moment

Door: Stephan Overbeeke | 23 november 2020 06:02

Review

Sla je veel foto’s of video’s op, of loopt je gamecollectie de spuigaten uit? Een beetje extra opslag in- of bij je pc kan je de ruimte geven die je nodig hebt, of simpelweg dienen als reservekopie (back-up). Maar kies je dan voor interne of externe opslag, mechanische of solid state-oplossingen? En hoeveel gigabyte is nu echt genoeg? In dit artikel doorlopen we de stappen die je moet nemen om jouw ideale opslagcompagnon te vinden.

Tip 01: Intern of extern?

De eerste keuze waar je voor staat, is of je de extra opslag intern of extern toevoegt. Interne opslag is handig als je louter meer ruimte voor één systeem zoekt, het zit tenslotte vast in de pc en is normaliter wat sneller dan vergelijkbare externe opslag; het voornaamste voordeel. Wel moet je pc of laptop ruimte hebben voor extra opslag via een sata-poort of M.2-slot op je moederbord (zie tip 5). De mogelijkheden wisselen per systeem, maar vereisen in ieder geval dat je je comfortabel voelt met een schroevendraaier en het binnenwerk van je systeem.

Externe opslag is toegankelijker en veelal de makkelijkere oplossing. Meer dan het inpluggen van een usb- of Thunderbolt-kabel is er veelal niet voor nodig. Externe opslag geeft je bovendien de flexibiliteit om de data op meerdere systemen te gebruiken. Wil je in een keer extreem veel opslagruimte creëren, denk aan terabytes, dan kom je ook al snel uit op externe oplossingen (zie tip 4).

En cloudopslag dan?

Cloudopslag is een enorm populaire manier om wat extra ruimte te regelen. Via diensten als Dropbox, Google of Microsoft kun je vaak enkele gigabyte aan opslag krijgen zonder dat je ervoor hoeft te betalen. Cloudopslag is ideaal als eenvoudige back-up of als je graag wat bestanden wilt delen met anderen, maar ongeschikt om te gebruiken als foto- of videomap om vanuit te bewerken of als gamebibliotheek. Daarvoor zul je toch echt een fysiek soort opslag moeten aanschaffen.

Tip 02: Mechanisch of ssd

Heb je de keuze voor interne of externe opslag gemaakt, dan volgt de vraag: mechanisch of solid state (ssd)? Solid state drives zijn op de meeste fronten de betere keuze: ze zijn veel sneller (games en applicaties laden veel sneller), duurzamer en heel stil, daar waar mechanische drives veelal hoorbaar zijn. Tevens kunnen ze veel beter tegen trillingen en schokken, wat vooral in laptops en draagbare opslag echt cruciaal is voor de levensduur, én ze zijn compacter en zuiniger. Waarom je dan nog voor mechanische opslag (de ouderwetse harde schijf, ofwel hdd) zou kiezen? Bijvoorbeeld vanwege de lage kosten en de mogelijkheid om extreme hoeveelheden opslag mogelijk te maken. Ssd’s zijn tot grofweg een terabyte nog relatief betaalbaar, maar meerdere terabytes kosten al snel een klein vermogen. Ben je op zoek naar tientallen terabytes opslag, dan zijn harde schijven praktisch onvermijdelijk.

Na de keuze voor interne of externe opslag volgt de vraag: harde schijf of ssd?

Tip 03: Hoeveel opslag?

De vraag hoeveel opslag je nodig hebt is niet eenzijdig te beantwoorden, dat hangt vooral af van je eigen wensen. Een paar gigabyte op een simpele usb-stick van een tientje is voldoende om wat werkdocumenten en een paar presentaties op op te slaan, maar een game- of een videocollectie kan al snel in de terabytes lopen. Kijk daarom vooral naar hoeveel opslag er momenteel in beslag genomen wordt door de details van jouw datamappen te bekijken. Probeer vervolgens op basis van de huidige hoeveelheid data een voorspelling te maken voor de toekomst. Heb je in vijf jaar tijd een paar gigabyte verzameld, dan is de kans klein dat je morgen opeens meerdere terabytes, een duizendvoud, nodig hebt. Uiteraard kan dat wel snel veranderen als je je gebruik verandert, vooral (4K) videobestanden tikken heel hard aan.

Een ruwe vuistregel: 500 GB tot 1 TB is voldoende voor de meeste doeleinden, denk aan een aardige fotocollectie, wat privédocumenten en wellicht een aantal video’s of een paar games. Voor forse gamecollecties heb je al snel 1 tot 4 TB nodig, en met een 4K-video- en filmcollectie is ook dat al snel gevuld.

Met al bijna 700 GB in gebruik op dit systeem, zullen we met een eenvoudige usb-stick als extra opslag niet ver komen.

Tip 04: Externe opslag

Ben je van plan voor een extern opslagmedium te kiezen om de ruimte uit te breiden, dan is je volgende keuze of je voor opslag kiest die je direct op je systeem aansluit of op je netwerk. Voor de meeste doeleinden is een direct aangesloten oplossing verreweg het makkelijkst, dit is meestal een usb-stick, externe harde schijf of externe ssd. Zo’n opslagapparaat kies je uit aan de hand van welke aansluiting op je systeem aanwezig is (usb voor pc’s of Thunderbolt voor Macs en high-end laptops).

Netwerkoplossingen (zoals een nas) zijn duurder, je moet namelijk zowel een nas aanschaffen als de schijven waarop je je data op kunt slaan. Ook zijn ze complexer om op te zetten. Wel biedt een nas specifieke voordelen. Normaliter kun je in een nas namelijk meerdere schijven kwijt, wat je de mogelijkheid biedt extreem veel opslag in te bouwen. Ook kun je je nas aan een clouddienst koppelen en zo automatisch back-ups naar de cloud laten schrijven om te voorkomen dat je in geval van brand of diefstal al je data kwijt bent. Daarnaast is een nas ideaal om bijvoorbeeld als gedeelde opslag voor het hele gezin te gebruiken.

Tip 05: Interne opslag pc

Kies je voor interne opslag, dan moet deze wel fysiek in je systeem passen. De meeste desktop-pc’s hebben plek voor enkele 2,5inch- of 3,5inch-schijven. Deze sluit je aan op een sata-poort op moederbord. Indien je pc ruimte heeft voor de grotere 3,5inch-schijf en kies je voor mechanische opslag, dan heeft zo’n schijf de voorkeur boven de kleinere 2,5 inch mechanische drives. 3,5inch-schijven zijn meestal iets sneller en zijn bovendien beschikbaar in grotere capaciteiten. Ook een ssd (over het algemeen ook 2,5 inch) vereist een sata-aansluiting op je moederbord. Al hebben sommige recente desktop-pc’s ook m.2-sloten waarop je m.2-ssd’s op je moederbord kunt plaatsen. Hoewel het snel is, is het ook behoorlijk prijzig. Let dan ook op of je moederbord nvme-m.2- of sata-m.2-schijven accepteert. Deze schijven lijken fysiek erg op elkaar, maar sommige systemen accepteren slechts een soort. Dit vind je terug in de handleiding van het moederbord en soms op het moederbord zelf.

Tip 05 M.2-ssd’s zijn compacte en elegante oplossingen, maar je systeem dient er wel plek voor te hebben.
Een laptop heeft vaak maar een beperkt aantal mogelijkheden om de opslag uit te breiden

Tip 06: Interne opslag laptop

Heb je een laptop, dan zijn je uitbreidingsmogelijkheden vaak beperkt. Sommige laptops hebben ruimte om één 2,5inch-schijf of één M.2-ssd toe te voegen, maar andere laptops hebben helemaal geen mogelijkheid tot het toevoegen van interne schijven. Als dat het geval is, zul je alsnog naar externe oplossingen moeten kijken. Mocht je laptop ruimte bieden voor een 2,5inch-schijf, dan raden we een ssd aan; harde schijven in een apparaat dat schokken te verduren krijgt, is niet ideaal.

Heb je voor externe opslag een nas gekozen, dan moet je hierin nog 3,5inch-schijven plaatsen. De meeste nas’en accepteren 3,5inch-schijven die gemaakt zijn voor intern gebruik, maar wij adviseren toch echt om specifieke nas-modellen te gebruiken, omdat deze gemaakt zijn voor 24/7-gebruik.

Tip 06 Een ssd is de beste keuze om in je laptop te stoppen.

Tip 07: Encryptie

Encryptie kan ervoor zorgen dat je data bij verlies of diefstal niet in handen van kwaadwillenden terechtkomt. Wellicht niet heel noodzakelijk als het om wat vakantiekiekjes gaat die toch al op Facebook stonden, maar iets als je administratie wil je toch liever niet in handen van anderen zien. Gelukkig zit encryptie in de meeste opslagmogelijkheden ingebouwd, het is enkel een kwestie van activeren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Windows BitLocker (ingebouwd in Windows 10 Pro). Is encryptie echt een fundamentele wens, dan zijn er zelfs producten die bijvoorbeeld beschikken over een vingerafdrukscanner.

Tip 07 Encryptie kan eenvoudig zijn met behulp van een vingerafdrukscanner.

Kooptips Externe opslag

Heb je slechts een paar gigabyte op te slaan, dan is (gratis) cloudopslag of praktisch elke usb-stick vaak voldoende. Onze suggesties richten ons dan ook op iedereen die iets meer dan het meest minimale aan opslagruimte wenst.

Supercompacte opslag: SanDisk Extreme PRO USB 3.1 Stick (128 GB)

Prijs: € 39,-

Simpele usb-sticks voldoen weliswaar aan de eenvoudigste wensen, maar zodra je meer dan een paar gigabyte hebt op te slaan, begint de matige snelheid van zulke usb-sticks te vervelen. De SanDisk Extreme PRO usb-sticks zijn weliswaar iets duurder dan de goedkoopste opties, maar nog geen 40 euro voor 128 GB maakt deze usb-stick goed betaalbaar. Hiermee haal je een relatief snelle usb-stick in huis die snelheden van meer dan 300 MB/s weet te halen.

Praktische externe ssd voor iedereen: SanDisk Extreme Portable SSD

Prijs: € 89,- (500 GB), € 154,- (1 TB)

De SanDisk Extreme Portable SSD is een van de beste externe ssd’s. Hij is razendsnel, supercompact, extreem licht (weegt minder dan 40 gram), aan de goedkope kant, en ook nog eens waterdicht. Simpelweg de ideale externe ssd voor de meeste doeleinden.

Ssd met encryptie: Samsung Portable SSD T7 Touch

Prijs: € 109,- (500 GB), € 199,- (1 TB)

De Samsung Portable SSD is een compacte, lichte (weegt minder dan 60 gram) en vooral snelle externe ssd met een vingerafdrukscanner. De vingerafdrukscanner maakt het gebruik van beveiliging veel eenvoudiger dan alternatieven die software vereisen. Sluit de schijf aan, scan je vinger, en klaar. Je betaalt weliswaar iets meer, maar als je encryptie echt belangrijk vindt, is het gemak dat deze Samsung biedt die meerprijs wel waard.

Veel opslag voor weinig: Seagate Expansion Portable HDD

Prijs: € 64,- (2 TB), € 89,- (4 TB)

Bovenstaande ssd’s zijn weliswaar de aantrekkelijkere opties, maar als je echt veel opslag zoekt voor weinig geld, is een harde schijf niet te verslaan. Met een prijskaartje van 64 euro voor 2 TB of 89 euro voor 4 TB is de Seagate Expansion Portable één van de goedkoopste externe schijven op de Nederlandse markt. De 2,5inch-schijf is relatief compact, vereist geen extra stroomaansluiting en komt fysiek ook aardig voor de dag. Verwacht geen snelheidsmonster, maar daar is de prijs ook naar.

Kooptips Interne opslag

Wil je liever opslag direct in je pc toevoegen, kijk dan naar welke mogelijkheden jouw huidige systeem hiervoor heeft. Dit zijn de beste interne schijven van dit moment.

De 2,5inch-prijs-prestatiekoning: Crucial MX500

Prijs: € 67,- (500 GB), € 109,- (1 TB)

De Crucial MX500 gaat al ruim 2,5 jaar mee, en toch blijft hij keer op keer boven aan ons lijstje staan. Hij is relatief goedkoop voor een interne ssd, en tegelijkertijd is het één van de beste presteerders ten opzichte van de concurrentie. En dus is het al 2,5 jaar onze kooptip als je gewoon een goede, snelle interne ssd zoekt zonder te veel te betalen.

De 2,5inch-ssd voor de echte datavreter: Samsung 870 QVO

Prijs: € 389,- (4 TB), € 799,- (8 TB)

Wil je echt veel ssd-opslag, dan is je keuze beperkt. De Samsung 870 QVO is een van de weinige interne ssd’s die in 4 TB of 8 TB te verkrijgen is. Dankzij slim gebruik van cache is deze nieuwste QVO in de meeste praktijkapplicaties niet trager dan premium-opties, terwijl hij – laat de hoge aanschafsprijs je niet afleiden – alsnog één van de beste prijzen per gigabyte weet te bieden.

De nvme-m.2-ssd-geweldenaar: Kingston A2000

Prijs: € 65,- (500 GB), € 110,- (1 TB)

Zoek je opslag voor in je nvme-m.2-slot op je moederbord of in je laptop, dan is de Kingston A2000 de interne ssd met de beste prijs-prestatieverhouding. Fors sneller dan sata-schijven dankzij het nvme-protocol, en tegelijkertijd betaal je er niet meer voor dan voor een mainstream sata-ssd, zoals de Crucial MX500. Dat maakt deze ssd één van de meest interessante schijven van dit moment, zolang je er plek voor hebt.

De ultieme nvme-m.2-ssd: Samsung 970 Evo Plus

Prijs: € 99,- (500 GB), € 169,- (1 TB)

Samsungs prijs in vergelijking met de Kingston A2000 is fors, en dat maakt de 970 Evo Plus dan ook een beladen kooptip; voor de meeste gebruikers is deze meerprijs niet goed te praten. Er is echter zoiets als ‘de beste’, en die rol vervult deze ssd. Hij is extreem snel voor de meest veeleisende gebruikers die liever het beste willen dan willen besparen. Bovendien levert Samsungs aandacht voor details en een betere driver- en software-ervaring bonuspunten op.

Veel interne opslag voor weinig: WD Blue 3.5” HDD

Prijs: € 58,- (2 TB), € 94,- (4 TB)

Veel interne opslag voor een laag bedrag, dan ontkom je wederom niet aan een mechanisch schijf. Trager dan een ssd, (licht) hoorbaar in gebruik en relatief groot en zwaar, maar wel erg goedkoop. De WD Blue 3.5” is dan ook een van de betaalbaarste en relatief stille opties.

Kooptips Netwerkopslag

Wil je met meerdere mensen gebruikmaken van extra opslagruimte of wil je een apparaat met extra functies als automatisch back-uppen of mailvoorzieningen? Dan is een nas ideaal. Een nas bestaat uit de behuizing en schijven die je er zelf aan toevoegt.

De instap-nas: Synology DS218

Prijs: € 260,-

Een goede nas kan snel in de papieren lopen, maar dat hoeft niet per se. De Synology DS218 is een nas voor mensen die een nas willen ontdekken. Hij is voldoende snel en heeft voldoende geheugen zonder direct in de knel te komen, iets wat bij goedkopere nas’en vaak snel het geval is. Geavanceerde features ontbreken, maar de DS218 vindt de juiste balans tussen mogelijkheden en prijs en komt met Synologys zeer gebruiksvriendelijke software. Gebruik de nas bijvoorbeeld voor je data-opslag (er kunnen twee 3,5inch-schijven in) of als startpunt voor je eigen mini-server, zodat je taken als het back-uppen of de opslag van camerabeelden automatisch voor je gedaan kan laten worden.

De ultieme thuis-nas: Synology DS920+

Prijs: € 576,-

Met de mogelijkheid vier schijven toe te voegen, een krachtige Intel-processor en ruimte voor twee caching ssd’s is de DS920+ een stevige nas voor de meer ervaren nas-gebruiker, data-veelvraten of omgevingen met veel gelijktijdige gebruikers. De meerprijs is significant, maar evenzo zijn de extra mogelijkheden die deze nas biedt.

De gebalanceerde nas-schijf: Seagate Ironwolf

Prijs: € 116,- (4 TB), € 240,- (8 TB)

De Seagate Ironwolf is een uitstekend gebalanceerde schijf voor in een nas. Hij is relatief snel, en biedt die snelheid zonder al te veel geluid te maken of stroom te verbruiken. Tevens integreert hij goed in bovenstaande Synology nas’en.

De stilste nas-schijf: WD Red

Prijs: € 114,- (4 TB), € 232,- (8 TB)

De WD Red levert iets in op snelheid ten opzichte van de Seagate Ironwolf, maar maakt dat weer goed door echt de stilste schijf te zijn. Hoewel we altijd aanraden een nas buiten je gehoor te zetten – je hoort tenslotte altijd wel iets – is dat niet altijd mogelijk. En dan is een winst in geluid veelal meer waard dan een beperkt verlies in snelheid. In zo’n geval is de WD Red de interessantere keuze. Dat gaat des te meer op voor schijven met minder capaciteit, want die zijn in de regel wat luider dan de schijven van 8 TB en hoger.

0 Reactie(s) op: Checklist: de beste opslag van dit moment

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.