Tweedehands computer kopen? Let hierop!

© PXimport

Tweedehands computer kopen? Let hierop!

Geplaatst: 5 juli 2021 - 02:03

Aangepast: 14 december 2022 - 10:25

Redactie ID.nl

Een nieuwe computer met behoorlijke rekencapaciteiten is stevig aan de prijs. Uiteraard kun je ook een goedkopere pc overwegen, maar hierbij loop je algauw tegen allerlei beperkingen van het systeem aan, zoals een geringe opslagcapaciteit, kleine monitor of trage processor. Waarom zou je je niet eens verdiepen in de aanschaf van een tweedehands computer, zodat je voor relatief weinig geld een goedwerkende pc of laptop kunt kopen? In dit artikel behandelen we diverse punten waar je op kunt letten.

Tip 01: Hoezo tweedehands?

Mits je een aantal belangrijke aandachtspunten in ogenschouw neemt, is de aanschaf van een tweedehands pc erg aantrekkelijk. Zo ben je doorgaans goedkoper uit in vergelijking met de aanschaf van een nieuwe machine. Met een bedrag van grofweg tussen de honderd en tweehonderd euro komen computergebruikers zonder uitzonderlijke eisen al een heel eind. Bovendien draag je met het verlengen van de levensduur van een gebruikte machine je steentje bij aan een circulaire samenleving.

Gunstig is dat de ontwikkelingen op het gebied van hardware de laatste jaren minder hard vooruitgaan dan vorig decennium. Computeronderdelen verouderen tegenwoordig minder snel en komen hierdoor al snel in aanmerking voor een tweede leven. Een gebruikte computer is bijvoorbeeld een interessante optie wanneer je thuis een extra werkplek wilt inrichten. Voor gangbare taken als internetten, e-mailen, media afspelen en eenvoudige fotobewerking kun je namelijk prima met een geschikt tweedehands exemplaar uit de voeten. Een goedkoop systeem is ook interessant wanneer je een pc voor een specifiek doeleinde nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een mediaserver of de verwerking van downloads via usenet.

 

© PXimport

Chromebook

 

© PXimport

Tip 02: Refurbished

Winkels gebruiken graag de term refurbished om gereviseerde producten te verkopen. Dat gebeurt dan ook veelvuldig met pc’s en laptops. Kortom, het zijn opknappertjes. Diverse (web)winkels zijn gespecialiseerd in de verkoop van refurbished producten. Na binnenkomst van een gebruikte computer controleert een medewerker het systeem. Deze persoon reinigt de machine en lapt hem zo nodig weer op. Bij kapotte computeronderdelen als een harde schijf of geheugenmodule is reparatie vaak niet meer mogelijk, waardoor het vrijwel altijd nodig is om deze onderdelen te vervangen.

Onder de refurbished-vlag belanden er voornamelijk zakelijk afgeschreven computers en restvoorraden in de (digitale) schappen. Bedenk goed dat zakelijke pc’s een aantal jaar lang erg intensief zijn gebruikt. Overigens zijn zakelijke pc’s vaak wel wat robuuster dan consumenten-pc’s. Bovendien schrijven bedrijven ze al na een relatief korte periode af.

De betere winkels hanteren strenge kwaliteitseisen om te bepalen of producten in aanmerking komen voor een tweede leven. Soms staat de huidige conditie van de apparatuur eerlijk op de verkooppagina vermeld, bijvoorbeeld aan de hand van een sterrensysteem. Let tot slot op de werkelijke vraagprijs. Bepaalde webwinkels vermelden de prijs exclusief btw. Daar komt dan dus nog 21 procent bij.

 

© PXimport

Tip 03: Zelf samenstellen

Sommige aanbieders van refurbished pc’s verkopen voor slechts enkele tientjes al systemen. Laat je niet foppen, want bij nadere inspectie blijkt het vaak om zogeheten barebone-pc’s te gaan. Dit zijn eigenlijk lege computerkasten. Maar haak ook niet meteen af. Een groot voordeel is namelijk dat je zo’n barebone naar wens met tweedehands onderdelen kunt samenstellen. Na het kiezen van de gewenste hardware zet een medewerker de computer voor je in elkaar en ontvang je een systeem op maat.

Uit welke onderdelen je exact kunt kiezen, hangt af van de gekozen barebone. Meestal selecteer je in een online keuzeformulier een processor, een opslagdrager en werkgeheugen. Bepaal verder of je een (extra) videokaart, cd/dvd-station en draadloze netwerkkaart wilt laten inbouwen. Daarnaast wil je wellicht een Windows- en Office-licentie aanschaffen. Tot slot kun je misschien tweedehands randapparatuur bijkopen, zoals een scherm, toetsenbord en muis. Logischerwijs hangt de uiteindelijke prijs af van je keuzes. Een snelle ssd als opslagdrager is bijvoorbeeld heel wat duurder dan een reguliere harde schijf. Meestal staan de meerprijzen netjes bij een barebone-pc vermeld.

 

© PXimport

Een gebruikte barebone-pc kun je naar wens samenstellen met tweedehands onderdelen 

-

Keurmerk Refurbished

 

© PXimport

Tip 04: Computerwinkels

Lokale computerwinkels verkopen vaak eveneens gebruikte pc’s en laptops. Een groot voordeel is dat je de apparatuur met eigen ogen kunt bewonderen. Verder kun je bij problemen op een fysiek adres terecht en heb je niet te maken met verzendkosten. Besef wel dat lokale computerwinkels allerlei werkzaamheden verrichten. De verkoop van tweedehands spullen doen ze er veelal als extra inkomstenbron bij, terwijl gespecialiseerde webshops zeer geroutineerd zijn in het restaureren van gebruikte computers. Vraag in een computerwinkel dan ook altijd in hoeverre het gebruikte systeem is opgeknapt. Probeer het systeem ook altijd ter plekke uit. Je hebt dan snel genoeg in de gaten of de apparatuur bevalt.

Tip 05: Garantievoorwaarden

Een belangrijk punt bij de aanschaf van een refurbished of tweedehands computer zijn de garantievoorwaarden. Bij verkoopadressen van gereviseerde producten is dat vaak goed geregeld. De apparatuur is door hen zelf gecontroleerd en waar nodig opgeknapt, waardoor ze overtuigd zijn van een redelijke levensduur. De garantie op een computer bedraagt meestal één of twee jaar. Bij sommige aanbieders kun je de garantieperiode tegen betaling verlengen.

Belangrijk om te weten is dat de garantie van gebruikte pc’s meestal niet meer via de computerfabrikant loopt. Voor een garantieclaim ben je dus aangewezen op de (reparatie)service van de betreffende webshop of computerwinkel. Vaak staan de exacte garantievoorwaarden ergens op de website van de verkopende partij vermeld. Zo niet, vraag dan naar deze voorwaarden en verdiep je in de details. Bij aanschaf van een tweedehands laptop zit er vaak bijvoorbeeld geen of een korte garantie op de accu. Het is overigens begrijpelijk dat winkeliers dit risico niet willen dragen, want een batterij is erg slijtgevoelig. Ben je kort na aanschaf ontevreden over een aankoop, dan geven winkels geld terug. Bijvoorbeeld binnen een termijn van veertien of dertig dagen. Je dient dan overigens meestal wel zelf de retourkosten te betalen.

 

© PXimport

Bij aanschaf van een tweedehands computer belooft de winkel meestal één of twee jaar garantie

-

Top 06: Kringloop

Ga je voor een spotgoedkoop systeem, dan zou je in een kringloopwinkel of op een rommelmarkt weleens tegen een interessante machine aan kunnen lopen. Besef wel dat dit afdankertjes van consumenten zijn. Het betreft dan ook over het algemeen nogal gedateerde apparatuur die niet meer vlekkeloos functioneert. Medewerkers of vrijwilligers van sommige kringloopwinkels knappen gebruikte systemen op. Of misschien vind je het zelf wel leuk om een afdankertje op te lappen. Verwacht er in ieder geval niet te veel van.

Tweede kans

 

© PXimport

Tip 07: Privéhandel

Voor tweedehands spullen kun je natuurlijk ook terecht op Marktplaats. Kijk maar eens in de rubriek Computers en Software, waarna je doorklikt naar bijvoorbeeld Desktop pc’s, Windows laptops of Chromebooks. Je stuit vervolgens al gauw op duizenden advertenties. Naast advertenties van bedrijven proberen ook particulieren computers op Marktplaats te verkopen. Gebruik eventueel de filters aan de linkerkant om een passende machine te vinden. Een andere plek waar je veelgebruikte spullen kunt vinden, is Facebook Marketplace.

Overname van een particulier is vooral interessant wanneer je het leuk vindt om de apparatuur zelf op te knappen. Denk onder meer aan het reinigen van de binnen- en buitenzijde. Verder dien je het systeem wellicht op te schonen of is er een herinstallatie van het besturingssysteem vereist. Vergeleken met de aanschaf van een gereviseerd of tweedehands product in een (web)winkel haal je meestal geen kant-en-klaar systeem in huis. Bovendien is de kans op een miskoop iets groter. Sommige mensen verkopen al dan niet bewust goederen op Marktplaats die geen tweede leven waard zijn. Wees dus op je hoede!

 

© PXimport

Tip 08: Verkoper checken

Om de kans op een geslaagde deal te vergroten, is het slim om de verkopende partij na te trekken. Bij een fysieke winkel of webshop is dat niet zo ingewikkeld. Typ de bedrijfsnaam in op Google en er verschijnen ongetwijfeld reviews van eerdere klanten. Je kunt hiervoor ook op Facebook terecht.

Doe je op Marktplaats zaken, dan kun je eveneens de betrouwbaarheid van de verkoper controleren. Sinds 2018 kunnen gebruikers elkaar op dit platform beoordelen. Dat gebeurt dan ook veelvuldig. Lees bij een advertentie de ervaringen over de betreffende verkoper. Zijn er geen ervaringen beschikbaar? Wees dan extra alert. De meeste oplichters maken namelijk voortdurend nieuwe profielen aan en bouwen hierdoor geen reviewgeschiedenis op. Als je twijfels hebt, kun je de database van de politie raadplegen. Surf daarvoor naar www.tiny.cc/pklacht en controleer of de verkoper als oplichter te boek staat. Je kunt onder meer een rekeningnummer, e-mailadres en telefoonnummer ter controle invoeren.

 

© PXimport

Controleer de betrouwbaarheid van de verkoper om de kans op een geslaagde aankoop te vergroten

-

Tip 09: Computer checken

Foto’s van online advertenties zijn vaak onduidelijk of vertellen niet het complete verhaal. Ga daarom bij voorkeur persoonlijk langs bij de verkopende partij. Zo krijg je meteen een indruk van de verkoper. Gebruikssporen als krasjes en deukjes zijn bij een tweedehands product haast onvermijdelijk. Bepaal in hoeverre deze gebruikssporen nadelig zijn tijdens computeractiviteiten. Een kras op een laptopscherm is bijvoorbeeld veel hinderlijker dan een deukje aan de zijkant van de behuizing.

Neem bij een desktop eventueel een kijkje in de systeemkast. Maak de behuizing aan de hand van schroefjes of een schuifmechanisme open. Zie je stofwolken of zijn alle onderdelen brandschoon? Controleer bij een laptop ook grondig de knoppen van het toetsenbord, want defecte toetsen kun je niet zomaar (laten) repareren. Check daarnaast of de beloofde hardware uit de advertentie wel daadwerkelijk aanwezig is. Straks blijkt die supersnelle processor een bejaarde cpu te zijn. Klik in het geval van een Windows 10-machine linksonder op het vergrootglas en typ Systeeminformatie. Druk daarna op Enter. Je ziet dan onder meer welke processor, hoeveel werkgeheugen en wat voor schijven er zijn ingebouwd. Ga tot slot even een kwartiertje met de beoogde computer aan de slag. Open wat programma’s en beoordeel of het systeem soepel loopt.

Refurbished winkels

ReMarkt

 

© PXimport

IUsed.nl

Laptops4all

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten