Hoe lang gaat je Chromebook mee?

Door: Jeroen Boer | 18 januari 2019 13:18

How To

Bij het uitzoeken van een Chromebook zul je vermoedelijk kijken naar zaken als schermformaat, gewicht, processorsnelheid en prijs. Maar kijk je ook naar hoe lang de Chromebook nog updates krijgt? Die scherpe aanbieding op een ouder model kan dan minder interessant zijn dan je aanvankelijk dacht.

Google garandeert per type Chromebook gedurende vijf jaar updates. Die tijd gaat wel in zodra de Chromebook op de markt verschijnt. Het is aan de fabrikanten van de Chromebooks zoals Acer, HP en Lenovo om te bepalen hoe lang een model vervolgens te koop is. En nu Chromebooks een aantal jaar te koop zijn, zijn er meerdere ‘generaties’ Chromebooks te koop. Het verschijnen van een nieuwe 11 inch Chromebook betekent niet automatisch dat de modellen van vorig jaar van de markt verdwijnen.

Achterhaal hoe lang je Chromebook nog updates krijgt.

Ondersteuning achterhalen

In de specificaties van een Chromebook zul je niet direct terugvinden hoe lang de ondersteuning nog duurt. Gelukkig heeft Google een website waarop je kunt terugvinden hoe lang de gegarandeerde ondersteuning nog duurt. Op zich is het logisch dat een laptop niet tot in de eeuwigheid ondersteund wordt, maar vanuit de ‘traditionele’ Windows-wereld zijn we zo’n harde ondersteuningsduur per apparaat niet gewend. Overige kan een Chromebook best iets langer ondersteund worden dan op de lijst staat, bijvoorbeeld als een nieuwer model bijna dezelfde hardware bevat. Maar dat weet je pas als de gecommuniceerde datum verlopen is.

Project Crostini en Android

Er zijn nog meer lijstjes die je kunt raadplegen voordat je een Chromebook uitzoekt. Naast apps uit de Chrome Web Store ondersteunt Chrome OS ook Android-apps. In het begin was dit mogelijk op een select aantal Chromebooks, inmiddels ondersteunt zo’n beetje iedere Chromebook het. De volledige lijst met ondersteunde modellen vind je hier. Daarnaast maakt Google het met Project Crostini mogelijk om Linux-programma’s op Chrome OS te draaien. De Chromebook moet dit wel ondersteunen. Op Reddit hebben gebruikers een lijst met Chromebooks die Linux-programma’s ondersteunen (en modellen die dat niet kunnen).

1 Reactie(s) op: Hoe lang gaat je Chromebook mee?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 23 januari 2019 17:13 Leokoolsbergen
    Geen updates meer betekent dat er geen nieuwe features meer worden aangeboden. Qua veiligheid lijkt verandert er weinig. Het blijven webappicaties die beveiligd zijn. Nadat de update's gestopt zijn kan je nog jaren veilig gebruik maken van een chromebook.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.