Clean Out Your Computer Day: maak een trage pc weer sneller

Door: Remmelt Mastebroek | 12 februari 2018 17:11

How To

Ooit komt dat moordende moment dat je computer trager wordt. Dit kan veroorzaakt worden door veel verschillende dingen. Bijvoorbeeld een overvolle harde schijf of te veel programma’s die op de achtergrond aan het draaien zijn. Vaak vergeten we dat een trage pc ook kan komen door al het stof dat zich opbouwt in de kast. Vandaag is het Clean Out Your Computer Day dus we halen even de bezem erdoorheen.

Wanneer heb je voor het laatst je ventilatoren schoongemaakt en je moederbord afgestoft? Heb je gekeken naar je grafische kaart om te zien of de koeling nog goed werkt en schoon is? Wanneer heb je überhaupt voor het laatst je computerkast open gehad?

Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat zet je computer uit. Stroom eraf zodat je zeker weet dat je niet per ongeluk iets sloopt. In dit artikel laten we je zien hoe je op een veilige manier je pc weer blinkend schoon krijgt.

Wanneer je klaar bent met het schoonmaken van het fysieke, zet alles weer in elkaar en start je computer opnieuw op. Door dit te doen zou je al een verschil kunnen zien in de snelheid van het opstarten. Nu dit gebeurd is, is het tijd voor stap 2: het schoonmaken van je harde schijf. Een overvolle harde schijf kan net zo schadelijk zijn voor de snelheid van je pc als een stoffige kast.

Handige programma’s

Als je je computer in een goede conditie wilt houden, is een van de makkelijkste basisprogramma toch wel: CCleaner. CCleaner is anno 2018 nog steeds een goed programma om je computer te verlossen van overbodige rommel. Eén klik op de knop en het programma begint met een snelle schoonmaakronde van je pc, het verfrist je werkgeheugen en schakelt achtergrond-programma’s uit die op het moment niet nodig zijn. Ook is het programma geweldig te gebruiken om programma’s te de-installeren, met een handige lijst van geïnstalleerde programma’s en een knop om het programma te verwijderen.

Windows komt ook zelf met een goed programma: Windows Schijfopruiming. Geïnstalleerd op elk Windows systeem kan je met behulp van dit programma je pc ook stukken sneller maken. Naast snelheid krijg je met dit programma vaak ook weer geheugen vrij dat je weer kan vullen. Er wordt een lijst getoond met onderdelen die Schijfopruiming voor je kan bekijken en uitkammen. Bij elk onderdeel staat hoeveel ruimte je terugkrijgt, met een simpel vinkje kan je je computer vertellen of je het schoongemaakt wil hebben of niet. Klik op OK, bevestig de extra waarschuwing en laat Schijfopruiming je overbodige bestanden verwijderen.

0 Reactie(s) op: Clean Out Your Computer Day: maak een trage pc weer sneller

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.