8 minilaptops getest - Wat is de beste cloudbook?

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 23 januari 2015 11:12

PC

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

De tablet heeft de laptop enigszins overbodig gemaakt. Toch komt een laptop soms beter van pas. Je kunt er beter op typen en hem door de gewichtsverdeling overal op schoot gebruiken. Natuurlijk moet zo'n laptop niet te veel kosten en moet de accu een tijd meegaan. Wij hebben 8 minilaptops getest.

Als je op zoek bent naar een simpele laptop voor erbij, dan denk je tegenwoordig al snel aan de Chromebook. Chromebooks kosten weinig, zijn compact en gaan over het algemeen lang mee op de accu. Ze worden daarom ook wel gezien als de opvolger van de netbook die een paar jaar geleden populair was. Het concept netbook is na een vliegende start uiteindelijk niet zo'n succes geworden, vooral omdat de machines door de toen trage Atom-processor niet krachtig genoeg waren voor Windows 7. De goedkope mini-laptop was vervolgens even uit beeld, maar kwam weer terug in de vorm van de Chromebook.

Langzaam maar zeker wordt de Chromebook steeds populairder en Microsoft wil uiteraard ook een stuk van deze markt pakken. Dit bedrijf heeft daarom een versie van Windows 8.1 gemaakt die heel goedkoop wordt aangeboden aan fabrikanten. Als gebruiker merk je hier weinig van, het verschil met andere versies is dat Bing is ingesteld als standaardzoekmachine in Internet Explorer. Fabrikanten beginnen het concept op te pikken en inmiddels lijkt de netbook weer in opkomst, al kunnen we deze nieuwe generatie netbooks misschien beter Chromebooks met Windows noemen. We hebben voor dit artikel een aantal Chromebooks en een aantal netbooks nieuwe stijl getest. Een goede overkoepelende naam voor deze producten is cloudbooks. Het merendeel van de geteste apparaten kost minder dan 300 euro.

Geen koeling en flashopslag

Interessant is dat veel Chromebooks dankzij heel energiezuinige ARM-processors of Intel Bay Trail-processors werken zonder actieve koeling. Dankzij de x86-64-instructieset werken Intels Bay Trail-processors uiteraard ook probleemloos samen met Windows. Hierdoor zijn er nu ook een aantal Windows-laptops te koop die werken zonder actieve koeling. Door deze processor net als op een Chromebook te combineren met een kleine hoeveelheid flashgeheugen, ligt de vergelijking met een Chromebook nog meer voor de hand. Een logisch gevolg van weinig opslagruimte is dat je met je Windows-'cloudbook' net als op een Chromebook veel online zult opslaan.

Chrome OS

Chrome OS is niet meer dan een aangeklede browser en de eerste versie van Chrome OS was het zelfs niet meer dan een browservenster. Inmiddels heeft Google Chrome OS wel wat meer het uiterlijk van een besturingssysteem gegeven, met een taakbalk, systeemvak en startknop. Ook kun je het browservenster bijvoorbeeld verkleinen. Toch is Chrome OS vooral een toegangspoort tot Google Drive en gaat Google er daarom vanuit dat je altijd een internetverbinding hebt. Via Google Drive kun je Google Documenten, Google Spreadsheets en Google Presentaties gebruiken om te werken aan tekstdocumenten, spreadsheets en presentaties. Je werkt op een Chromebook altijd in de browser en gebruikt dus altijd cloudsoftware.

Toch kun je op een Chromebook ook zonder internetverbinding werken aan (nieuwe) documenten. Die worden dan gesynchroniseerd met Google Drive zodra je weer een internetverbinding hebt. Je kunt ook offline werken met Gmail en Google Agenda, simpele fotobewerkingen uitvoeren, muziek luisteren en sommige spellen spelen. Niet ieder 'programma' dat je in de Web Store kunt downloaden ondersteunt offline werken, dus voor de volledige functionaliteit heb je een internetverbinding nodig. Het is echter niet zo dat je Chromebook direct waardeloos is zonder internetverbinding.

Chrome OS omvat niet veel meer dan de Chrome-browser waar je al je werkzaamheden in doet.

Windows 8.1

Een sterk punt van Windows 8.1 ten opzichte van de Chromebook is dat je lokale programma's kunt installeren. Daarnaast is Windows 8.1 sterk verweven met Microsofts clouddienst OneDrive. Deze cloudomgeving biedt online varianten van Word, Excel en PowerPoint. OneDrive is daarnaast gewoon via de verkenner te openen en het is ook mogelijk om bestanden offline te raadplegen. Je zou dus denken dat Microsoft een stapje voor heeft op Google op het gebied van het werken met documenten. Vreemd genoeg is dat niet zo, omdat Microsoft zijn sterke punt - offline werken - niet gratis uitbuit in combinatie met OneDrive.

Om offline te werken aan documenten heb je Office 2013 nodig dat je los kunt kopen of krijgt bij een abonnement op Office 365. Wel krijg je bij sommige van de goedkope laptops een Office 365-jaarabonnement. Krijg je dat niet, dan kun je eventueel een gratis officepakket als OpenOffice proberen. Je kunt OpenOffice-documenten opslaan in je OneDrive en tevens bekijken en bewerken met de gratis online varianten van Word, Excel en PowerPoint. Helemaal ideaal is dat niet, want de online varianten zijn niet volledig compatibel met de OpenDocument-bestanden.

Je hebt Microsoft Office 365 of een los exemplaar van Office 2013 nodig om offline met documenten op je OneDrive te werken.

2 Reactie(s) op: 8 minilaptops getest - Wat is de beste cloudbook?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 december 2015 11:25 Anoniem
  dikke poes
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 mei 2016 21:15 Anoniem
  veeeeeeeeeeeeeeeeeeel te duur!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.