Computergebruik en seks... 't verschil zit 'm in de handleiding

Door: hein-de-graaf hein-de-graaf | 11 juli 2014 08:00

Column

Het probleem met seks is dat je er allebei maar zin in moet hebben. Maar goed, dan gaat het ook van een leien dakje. Een cursus of handleiding is niet nodig. De computer en jij willen meestal allebei graag, maar dat wil nog niet zeggen dat dit leidt tot een bevredigende relatie.

Zoals in een reactie op mijn vorige column al werd opgemerkt: "Eigenlijk zouden mensen een computer(rij)bewijs moeten halen voor ze op het internet worden losgelaten..". Een mooie associatie wordt hiermee opgeworpen. Stel je voor dat je midden op de snelweg in een auto wordt geplaatst, met op de stoel naast je alleen een handleiding. Rijden maar!

De nieuwe computer is er

We chargeren misschien een beetje, maar enige voorkennis is niet verkeerd als je met een apparaat aan de slag gaat. Toch slaan fabrikanten hier soms wel een beetje in door. Laten we eens kijken naar een willekeurig pak papier dat ik meegeleverd kreeg bij een recent aangeschafte computer: de Sony Vaio VPCL2 2Z1E. Ik kijk ernaar door de ogen van mijn buurman uit de vorige column.

Het gewicht van de doos blijkt vooral bepaald te worden door een dik pak papier in een plastic zak. Om te beginnen smijt ik alles wat geschreven is in het Chinees, Japans, Mongools, Sanskriet en een zooi Europese talen in de prullenbak. Dat scheelt al een paar kilo.

Resteren zes publicaties. De meest duidelijke (en mooi vormgegeven) brochure, blijkt reclame te bevatten voor alles wat ik vergeten ben erbij te kopen. Het lijkt er sterk op dat ik het wel kan schudden met alleen m'n nieuwe pc. Zonder Carrying Case, Stick Adapter, Docking Station, Extended Sheet Battery en een Wireless Mouse wordt het niks. En dan heb ik alleen nog maar de eerste bladzijde van de brochure geciteerd...

De Handleiding

De handleiding 'Snel aan de slag' lijkt me een betere keuze. Als ik die optil ontvouwt zich een harmonica waar, ondanks de Nederlandse titel, voornamelijk Engelse tekst op lijkt te staan. Ahh! Gewoon even omkeren dus, dan zie ik de omineuze titel verschijnen: 'Inhoud controleren'. Blijkbaar is dat nodig. Stel je voor dat de computer zou ontbreken. Maar die staat er niet bij, alleen een adapter, netsnoer, toetsenbord, muis en een setje AA batterijen (met als voetnoot: 'Alleen bij bepaalde modellen'. De alcoholische modellen waarschijnlijk).

Gelukkig. Alles zit er in. Zelfs de AA batterijen. Dus mogen we door naar 'Netadapter aansluiten'. Geleid de Netadapterkabel door het gat in de voet en sluit deze aan op de DC-in poort... Gelukkig, weer een afbeelding. Hoewel de DC-in poort alsnog pas gevonden wordt nadat ik het stekkertje in allerlei andere goed uitziende gaatjes heb proberen te steken.

Opstarten! Ha, eindelijk. "Druk op de aan/uit-knop". Er gebeurt niks. Oh, ik moet hem ingedrukt houden tot het 'stroomlampje' gaat branden. En dat is normaal? Hoeveel aan/uit-knopjes heb jij in je huis die je die ingedrukt moet houden tot er een lampje gaat branden?

"U hoeft niets te doen tot het set-up venster verschijnt". Terwijl ik daarop wacht zie ik dat er verder niets meer in deze handleiding staat, behalve dan dat er een handleiding te vinden is op internet en ik onbegrijpelijke dingen moet gaan doen als herstelmedia maken en van alles moet gaan registreren. Tevens tips hoe 'om te gaan met de harde schijf' en het problemen als het 'binnendringen van vloeistoffen'...

Volgende week verder met de overige meegeleverde blaadjes en mijn eerste start ervaringen. Want door deze tips dwalen mijn gedachten onvermijdelijk af naar de openingsparagraaf van deze column.

1 Reactie(s) op: Computergebruik en seks... 't verschil zit 'm in de handleiding

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 11 juli 2014 13:01 Anoniem
    Geweldig…wat een verhaal en wie denkt dat wij hierop zitten te wachten?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.