Geen paniek! 5 pc-problemen die je zelf oplost

Door: sarah-jacobsson-purewal sarah-jacobsson-purewal | 26 juni 2015 12:07

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Je pc is misschien niet zo essentieel als je smartphone, maar de kans is groot dat hij nog altijd erg belangrijk is. Dus het is begrijpelijk dat je in eerste instantie panikeert als er iets ergs mee gebeurt - zoals een kapot scherm, een belangrijk bestand dat per ongeluk verwijderd is of een virus.

Maar paniek werkt averechts, omdat tijd meestal juist van groot belang is. Geen zorgen. Je kunt natuurlijk niet het alarmnummer bellen, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om computerproblemen op te lossen. Hier bespreken we er vijf. Lees ook: Zo doe je dat: Netwerkproblemen oplossen

Kapot laptopscherm

Een paar maanden geleden was ik naast mijn Franse buldog Blanka op mijn MacBook Air aan het werken. Uit het niets sprong Blanka op mijn schoot en landde op het scherm van mijn laptop. Een laptopscherm is echt niet tegen een hond van meer dan 12 kilo bestand, dus helaas was mijn scherm naar de knoppen.

Buldogs en laptopschermen gaan helaas niet zo goed samen.

Om te beginnen: Controleer eerst of het alleen je scherm is dat beschadigd is en niet ook iets belangrijkers (zoals bijvoorbeeld de grafische kaart). Als je scherm zichtbaar beschadigd of gebarsten is, moet je je computer zoals normaal blijven gebruiken om te kijken of er zich andere problemen voordoen.

Als er geen zichtbare schade is, maar het scherm doet raar, dan kun je proberen om een externe monitor in te pluggen. Je zult hiervoor een uitgang (HDMI, mini-HDMI, DisplayPort, mini-DisplayPort, DVI of VGA) en een externe monitor of televisie nodig hebben, evenals de juiste kabel. Sommige laptops hebben ook een externe display modus die je moet activeren. Meestal gaat dit door middel van functietoetsen. Als de weergave van je laptop er op het externe scherm prima uitziet, is het waarschijnlijk een eenvoudig probleem met het scherm en niet iets ernstigers.

Oplossing: Het goede nieuws is dat een kapot scherm niet meteen gerepareerd hoeft te worden. Als er langs de rand een haarscheurtje zit kun je je laptop gewoon blijven gebruiken, maar het is een goed idee om het apparaat zo min mogelijk te verplaatsen of dicht te doen en er niet mee te reizen omdat druk op het apparaat ervoor kan zorgen dat de scheur groter wordt. Als je een externe monitor bij de hand hebt, kun je je laptop voorlopig als desktop gebruiken.

Koppel je laptop aan een externe monitor om te controleren of het daadwerkelijk het scherm is dat kapot is en niet iets diepers.

Als je je scherm wel wilt repareren, heb je twee opties: Je kunt het zelf doen, of je kunt het laten repareren door een reparateur (of door de fabrikant, mits je een uitgebreide garantie hebt die ook accidentele schade dekt ). Het repareren van een simpel laptopscherm is eenvoudiger dan je denkt, maar als je een speciale laptop hebt zoals een Ultrabook, twee-in-één of een MacBook is het beter om naar een expert te gaan. Ultradunne schermen zoals op Ultrabooks en de MacBook Air kunnen extra lastig te vervangen zijn en soms is het zelfs helemaal de moeite niet waard om het te vervangen.

0 Reactie(s) op: Geen paniek! 5 pc-problemen die je zelf oplost

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.