Controle over Windows - Deel 3: Apps en accounts

Door: Mark Gamble | 05 juli 2017 10:23

How To

Sinds de nieuwste versie van Windows 10, de Creators Update, is er weer het een en ander veranderd qua update-, veiligheids- en privacy-opties. Volgens Microsoft zijn de opties nu duidelijker en makkelijker te vinden en heb je als gebruiker meer controle. Maar is dat ook zo? Computer!Totaal neemt je mee langs de nieuwe functies en laat je zien hoe je de controle over Windows terugkrijgt. Dit is deel 3: Apps en accounts.

Dit is het tweede deel in een serie van vier. Houd de website in de gaten voor de volgende delen! Deel 1 vind je hier, deel twee kun je hier lezen.

De Creators Update is tegen de tijd dat je dit leest al verschenen. Via Windows Update is deze update automatisch uitgerold, maar je kon hem ook al eerder los downloaden. Heb jij de update nog niet? Ga hiernaartoe en gebruik de Media Creation Tool om de iso van de Windows 10 Creators Update op dvd te branden of op een opstartbare usb-stick te zetten. Hiermee kun je je huidige versie bijwerken naar de nieuwste versie.

Apps versus software

Sinds Windows 8 probeert Microsoft zijn app-store te pushen. Een app is gewoon een iets vereenvoudigd programma, dat goed geschikt is voor aanraakschermen en dat qua vormgeving meer in de stijl past die Microsoft met de zogeheten Modern UI-interface voor ogen heeft. Grote knoppen, weinig tekst en schermvullende vensters. De meeste Windows Store-apps kunnen qua functionaliteit niet tippen aan de desktopversies van diezelfde programma’s!

De beperkte Adobe Touch-app en de gewone desktop-versie van Adobe Reader naast elkaar.

Apps installeren

Voor het installeren van gratis apps hoef je tegenwoordig geen Microsoft-account meer te gebruiken. Ga je in de Microsoft Store op zoek naar een gratis app, dan kun je die gewoon installeren zonder in te loggen. Wil je een betaalde app gebruiken, dan moet je wel een Microsoft-account gebruiken, waaraan dan een betaalmiddel zoals een creditcard of PayPal is gekoppeld.

Aanmelden met Microsoft-account

Let wel even op als je jezelf bij de Windows Store aanmeldt met je Microsoft-account om een app te kopen. Je krijgt namelijk een melding of je jezelf gelijk bij alle apps in Windows 10 met dit account wilt aanmelden. Klik je hier direct op de knop Volgende en niet op de (niet zo opvallende) link Alleen bij deze app aanmelden, dan wordt jouw Microsoft-account vanaf dat moment bij alle Microsoft-apps gebruikt. Erg onhandig: je kunt dat niet in één keer ongedaan maken. Je moet je stuk voor stuk via de menu-instelling van de desbetreffende app afmelden.

Ben je eenmaal aangemeld bij de Windows Store dan blijf je daar aangemeld. Dat wil zeggen dat Microsoft precies bijhoudt welke apps je downloadt en installeert, dus ook de gratis apps. Als je dat niet wilt, moet je je na de aankoop van een app (of muzieknummer) afmelden. Klik daarvoor in de Store op je profielafbeelding en kies voor je accountnaam. In het pop-upvenster kies je voor je account en klik je op de link Afmelden.

Microsoft probeert bij het aanmelden bij de Store ook al je Windows 10-apps te koppelen aan dat account. Klik op de link Alleen bij deze app aanmelden als je dat niet wilt.

32bit-apps blokkeren

Nieuw in de Creators Update is dat je programma’s kunt blokkeren die niet uit de Store komen, via Instellingen / Apps / Apps en Onderdelen. Je hebt drie keuzes: Alle apps toestaan, Waarschuw me alvorens apps van andere bronnen dan de Store te installeren of Alleen apps van de Store toestaan. De opties zijn wat misleidend, want je blokkeert er alleen programma’s mee die nog in 32 bit zijn uitgevoerd. Voor 64bit-applicaties geldt deze beperking niet. Heb je de optie op Alleen apps uit de Store toestaan gezet, dan krijg je een melding dat het 32bit-programma niet geïnstalleerd kan worden door de beperkingen op de computer. De blokkade is overigens alleen van toepassing op de installatie van nieuwe programma’s, bestaande 32bit-applicaties die je al had geïnstalleerd kun je blijven gebruiken.

Deze melding krijg je bij het installeren van een 32-bits-programma als je aangeeft alleen apps uit de Store te willen.

0 Reactie(s) op: Controle over Windows - Deel 3: Apps en accounts

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.