Controle over Windows - Deel 4: Updates

© PXimport

Controle over Windows - Deel 4: Updates

Geplaatst: 6 juli 2017 - 03:02

Aangepast: 15 december 2023 - 09:35

Mark Gamble

Sinds de nieuwste versie van Windows 10, de Creators Update, is er weer het een en ander veranderd qua update-, veiligheids- en privacy-opties. Volgens Microsoft zijn de opties nu duidelijker en makkelijker te vinden en heb je als gebruiker meer controle. Maar is dat ook zo? Computer!Totaal neemt je mee langs de nieuwe functies en laat je zien hoe je de controle over Windows terugkrijgt. Dit is deel 4: Updates.

De Creators Update is tegen de tijd dat je dit leest al verschenen. Via Windows Update is deze update automatisch uitgerold, maar je kon hem ook al eerder los downloaden. Heb jij de update nog niet? Ga hiernaartoe en gebruik de Media Creation Tool om de iso van de Windows 10 Creators Update op dvd te branden of op een opstartbare usb-stick te zetten. Hiermee kun je je huidige versie bijwerken naar de nieuwste versie.

Updates uitstellen

Microsoft geeft je in de Creators Update meer controle over updates. In het nieuwe Windows Update-onderdeel, dat je kunt bereiken via Instellingen / Bijwerken en beveiligen / Windows Update, klik je op de link Geavanceerde opties. De verschillende soorten updates kun je nu plannen, waardoor ze op een later tijdstip kunnen worden geïnstalleerd. Je kunt de update-opties op verschillende fronten wijzigen.

Zakelijk gebruik of thuisgebruik

Allereerst kun je bepalen in welke ‘branch’ je valt. Microsoft maakt onderscheid in updates voor algemeen gebruik en voor zakelijk gebruik. Gebruik je Windows 10 Pro vooral in een zakelijke omgeving? Dan kies je bij Branchegereedheid voor Current Branch for Business. Je kunt dan updates voor zakelijke onderdelen van Windows 10, zoals BitLocker, Remote Desktop en Windows To Go, plannen/uitstellen. Gebruik je Windows 10 vooral als gewone (thuis)gebruiker, dan kies je voor Current Branch, voor thuisgebruikers verschijnen vaker updates.

Updates uitstellen

Voor beide branchopties kun je de beschikbare updates uitstellen. Ze zijn onderverdeeld in onderdelenupdates en kwaliteitsupdates. Onderdelenupdates zijn onderdelen van Windows 10 die vernieuwd zijn of compleet nieuwe functies bieden. Dat kan een geheel nieuwe app zijn zoals Paint 3D, of een vernieuwd onderdeel van Windows 10 zoals het Defender-beveiligingscentrum. Dit type updates kun je tot maximaal één jaar uitstellen, maar dan loop je dus wel al die tijd interessante functies mis.

De tweede updateoptie is de kwaliteitsupdate, vooral toegespitst op de algemene veiligheid van Windows 10. Het omvat allerlei bugfixes, beveiligingspatches en -updates. Je mag kwaliteitsupdates tot maximaal 30 dagen uitstellen.

Media has no description

© PXimport

Installatie uitstellen

Los van het uitstellen van de eerdergenoemde updates, kun je ook de daadwerkelijke installatie van de updates onderbreken. Als de updates eenmaal zijn binnengehaald op je pc, kun je dus de daadwerkelijke installatie ervan pauzeren. Ook dat kan natuurlijk niet oneindig, want op een gegeven moment zal die update toch geïnstalleerd moeten worden, je kunt het tot 35 dagen tegenhouden.

Gebruikstijden

De laatste optie om je updates onder controle te houden is via de optie Gebruikstijden. Gebruikstijden zijn de periodes waarop je computer het meest wordt gebruikt, bijvoorbeeld iedere dag tussen 9:00 en 18:00. Als je dat tijdsbestek opgeeft, zal Windows nooit binnen die periode opnieuw worden opgestart als een bepaalde update dat vereist.

Dat betekent overigens niet dat je daarmee verlost bent van alle problemen; je computer kan nog steeds worden herstart terwijl jij een open document nog niet hebt opgeslagen. Om dat af te vangen is er een nieuw onderdeel in Windows 10 Creators Update ingebouwd: de optie om meer meldingen te tonen als de computer opnieuw moet worden opgestart. Moet je pc voor een update bijna opnieuw worden opgestart, dan wordt het scherm grijs en krijg je de vraag of de computer nu opnieuw mag opstarten. Je kunt nu nog je documenten opslaan en de applicaties afsluiten. Ook deze melding kun je een paar keer – maar niet eindeloos – negeren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten