Zo controleer je de prestaties van Windows 10

Door: Ronald Smit | 17 november 2019 16:27

Afbeelding van de HP Laptop 15s-fq1607ND
How To

Windows 10 is in z'n huidige vorm nog altijd best een complex besturingssysteem en dus is het onvermijdelijk dat er onder de motorkap hier of daar wel eens wat mis gaat. Vaak merk je er niks van, maar het is niet onverstandig zo af en doe eens te kijken of alles nog loopt zoals het moet lopen, met de probleemrapporten en betrouwbaarheidsgeschiedenis.

Windows 10 staat niet echt bekend om z'n ultra-stabiele gedrag. Maar al te vaak klapt er op een onverwacht en natuurlijk onhandig moment een programma uit, of werkt een onderdeel niet zoals je zou verwachten. Wat dan vaak weer aan een dwarsliggende driver te danken is die er ineens mee stopt. Maar al te vaak merk je van eventuele problemen in de 'machinekamer' van Windows 10 als eindgebruiker weinig tot niks. Toch moet je uitkijken met het gezegde ' wat niet weet, wat niet deert' hier klakkeloos toe te passen. Gaat er ongemerkt op regelmatige basis iets mis achter de schermen, dan is dat niet goed. En kan dat mogelijk op termijn ineens tot onverwachte en ongewenste gevolgen leiden. Kortom: een beetje in de gaten houden wat er zoal gebeurt met jouw systeem is geen slecht idee.

Daarvoor komt een tweetal stevig verstopte tools prima van pas. Om te beginnen is er Betrouwbaarheidscontrole. Tik precies dat woord in 't zoekveld en druk op Enter, waarna je een grafiek te zien krijgt. Idealiter is dat een vlakke lijn met een score van continu 10. Telkens als er iets mis gaat, bijvoorbeeld vanwege een app-crash, wordt dat gelogd en wordt de score verlaagd. Gebeurt er dan weer een tijdje niks vervelends, dan loopt de score weer op. Een enkel incident nu en dan heeft dus geen al te negatieve invloed op de score, zoals het hoort.

Zie je op jouw computer echter een continu lage score, dan is er iets fundamenteel mis. Wat precies is vaak wel te achterhalen. Een meer ernstige fout zoals bijvoorbeeld die genoemde app-crash, maar ook systeemfouten en dergelijke worden gemarkeerd door een rood balletje met wit kruis. Waarschuwingen - die trouwens de score niet naar beneden trekken - door een gele driehoek met uitroepteken.

Windows 10 betrouwbaarheidscontrole

Het bijhouden van de grafiek gebeurt vanaf het moment dat Windows 10 is opgestart. Vervolgens vind je elke 'computerdag' (dus dagen dat je systeem gebruikt werd) terug in de grafiek, tot een x-aantal dagen achterwaards in de tijd. Daar waar de grafiek een sprong naar beneden maakt, zie je vaak ook een of zelfs meerdere rode kruizen staan. Door op zo'n dag te klikken, krijg je een lijst te zien van de vervelende (en ook geslaagde...) dingen op die dag. Blijkt bijvoorbeeld dat dagelijks een of andere tool tijdens het opstarten crasht, dan is het zaak om te kijken of er een update voor dat programma is. Ook helpt soms het verwijderen en weer opnieuw installeren van de dwarsligger. Idem voor drivers die regelmatig de geest geven. Kortom: een mooie diagnostische tool die niet heel veel kennis van zaken vereist om 'm te begrijpen. En je kunt er ongemerkt mislopende dingen makkelijk en snel mee opsporen.

Niet elk gerapporteerd probleem is een drama, maar waar je op moet letten is regelmaat en herhaling

Probleemrapporten

Ook de moeite waard is het af en toe eens checken of er probleemrapporten (tik dit weer in het zoekveld, gevolgd door een Enter) verzonden zijn naar Microsoft. Het betreft hier meestal incidenten die de softwaregigant de moeite van het doorsluizen waard vindt. En daarom zijn ze ook voor jou interessant.

De 'diagnose' werkt volgens hetzelfde stramien. Een incidenteel optredend iets is geen drama. Het wordt interessant als steeds hetzelfde op regelmatige basis mis gaat. Vaak helpt het updaten van een programma, app of driver al. Indien niet, dan is een verdere speurtocht op basis van de Betrouwbaarheidsgeschiedenis en Probleemrapporten wellicht noodzakelijk. Overigens kun je in Probleemrapporten met enige regelmaat mislukte updates tegenkomen. Probleem daarbij is dat daarmee zowel app-updates als systeemupdates bedoeld kunnen worden. In het eerste geval is er weinig aan de hand. Blijkt een app steeds weer niet te updaten, dan is verwijderen natuurlijk een optie. Ben je van het gezeur af.

Mislukte systeemupdates af en toe zijn ook geen drama, meestal is dat zelfherstellend. Zijn het blijvertjes, dan is zwaarder geschut mogelijk noodzakelijk. Dat leggen we uit in het artikel Zo controleer en repareer je Windows-updates.

2 Reactie(s) op: Zo controleer je de prestaties van Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 november 2019 19:50 dirkvdw
  Plaats in het zoekvak "betrouwbaarheid" en je komt bij betrouwbaarheidsgeschiedenis uit, wat het zelfde is als betrouwbaarheidscontrole.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 november 2019 08:04 pteuben
  als ik Betrouwbaarheidscontrole typ in het zoekveld verschijnt alleen de optie om op het web de resultaten te zoeken. Ja ik ben administrator.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.