Zo controleer je de prestaties van Windows 10

© PXimport

Zo controleer je de prestaties van Windows 10

Geplaatst: 17 november 2019 - 14:27

Aangepast: 24 november 2022 - 13:45

Ronald Smit

Windows 10 is in z'n huidige vorm nog altijd best een complex besturingssysteem en dus is het onvermijdelijk dat er onder de motorkap hier of daar wel eens wat mis gaat. Vaak merk je er niks van, maar het is niet onverstandig zo af en doe eens te kijken of alles nog loopt zoals het moet lopen, met de probleemrapporten en betrouwbaarheidsgeschiedenis.

Windows 10 staat niet echt bekend om z'n ultra-stabiele gedrag. Maar al te vaak klapt er op een onverwacht en natuurlijk onhandig moment een programma uit, of werkt een onderdeel niet zoals je zou verwachten. Wat dan vaak weer aan een dwarsliggende driver te danken is die er ineens mee stopt. Maar al te vaak merk je van eventuele problemen in de 'machinekamer' van Windows 10 als eindgebruiker weinig tot niks. Toch moet je uitkijken met het gezegde ' wat niet weet, wat niet deert' hier klakkeloos toe te passen. Gaat er ongemerkt op regelmatige basis iets mis achter de schermen, dan is dat niet goed. En kan dat mogelijk op termijn ineens tot onverwachte en ongewenste gevolgen leiden. Kortom: een beetje in de gaten houden wat er zoal gebeurt met jouw systeem is geen slecht idee.

Daarvoor komt een tweetal stevig verstopte tools prima van pas. Om te beginnen is er Betrouwbaarheidscontrole. Tik precies dat woord in 't zoekveld en druk op Enter, waarna je een grafiek te zien krijgt. Idealiter is dat een vlakke lijn met een score van continu 10. Telkens als er iets mis gaat, bijvoorbeeld vanwege een app-crash, wordt dat gelogd en wordt de score verlaagd. Gebeurt er dan weer een tijdje niks vervelends, dan loopt de score weer op. Een enkel incident nu en dan heeft dus geen al te negatieve invloed op de score, zoals het hoort.

Zie je op jouw computer echter een continu lage score, dan is er iets fundamenteel mis. Wat precies is vaak wel te achterhalen. Een meer ernstige fout zoals bijvoorbeeld die genoemde app-crash, maar ook systeemfouten en dergelijke worden gemarkeerd door een rood balletje met wit kruis. Waarschuwingen - die trouwens de score niet naar beneden trekken - door een gele driehoek met uitroepteken.

Windows 10 betrouwbaarheidscontrole

Het bijhouden van de grafiek gebeurt vanaf het moment dat Windows 10 is opgestart. Vervolgens vind je elke 'computerdag' (dus dagen dat je systeem gebruikt werd) terug in de grafiek, tot een x-aantal dagen achterwaards in de tijd. Daar waar de grafiek een sprong naar beneden maakt, zie je vaak ook een of zelfs meerdere rode kruizen staan. Door op zo'n dag te klikken, krijg je een lijst te zien van de vervelende (en ook geslaagde...) dingen op die dag. Blijkt bijvoorbeeld dat dagelijks een of andere tool tijdens het opstarten crasht, dan is het zaak om te kijken of er een update voor dat programma is. Ook helpt soms het verwijderen en weer opnieuw installeren van de dwarsligger. Idem voor drivers die regelmatig de geest geven. Kortom: een mooie diagnostische tool die niet heel veel kennis van zaken vereist om 'm te begrijpen. En je kunt er ongemerkt mislopende dingen makkelijk en snel mee opsporen.

Niet elk gerapporteerd probleem is een drama, maar waar je op moet letten is regelmaat en herhaling

© PXimport

Probleemrapporten

Ook de moeite waard is het af en toe eens checken of er probleemrapporten (tik dit weer in het zoekveld, gevolgd door een Enter) verzonden zijn naar Microsoft. Het betreft hier meestal incidenten die de softwaregigant de moeite van het doorsluizen waard vindt. En daarom zijn ze ook voor jou interessant.

De 'diagnose' werkt volgens hetzelfde stramien. Een incidenteel optredend iets is geen drama. Het wordt interessant als steeds hetzelfde op regelmatige basis mis gaat. Vaak helpt het updaten van een programma, app of driver al. Indien niet, dan is een verdere speurtocht op basis van de Betrouwbaarheidsgeschiedenis en Probleemrapporten wellicht noodzakelijk. Overigens kun je in Probleemrapporten met enige regelmaat mislukte updates tegenkomen. Probleem daarbij is dat daarmee zowel app-updates als systeemupdates bedoeld kunnen worden. In het eerste geval is er weinig aan de hand. Blijkt een app steeds weer niet te updaten, dan is verwijderen natuurlijk een optie. Ben je van het gezeur af.

Mislukte systeemupdates af en toe zijn ook geen drama, meestal is dat zelfherstellend. Zijn het blijvertjes, dan is zwaarder geschut mogelijk noodzakelijk. Dat leggen we uit in het artikel Zo controleer en repareer je Windows-updates.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000