Cursus: Bouw je eigen medianetwerk – Deel 2

Door: Maikel Dijkhuizen | 04 september 2013 07:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Zodra je alle foto’s, muziek en films hebt geordend en gedeeld in je thuisnetwerk, kan je de mediabestanden eindelijk afspelen. Hiervoor kan je allerlei hardware en software gebruiken, waarvan we in dit tweede deel verschillende opties bespreken. Zo lees je precies hoe je een Home Theater-pc met Windows Media Center of XBMC inricht. Verder bespreken we de werking van mediaspelers, Android-sticks en DLNA-clients. Doe er je voordeel mee en stream mediabestanden door je hele huis!

HTPC

Een HTPC (Home Theater-pc) biedt veel flexibiliteit en speelt alle bestandsformaten moeiteloos af. Zo’n machine is dus ideaal om films weer te geven op je televisie en muziek te luisteren via je hifi-set. Een HTPC is eigenlijk niets anders dan een normale pc met een mediaprogramma waarmee je foto’s, muziek en films afspeelt. Iedere capabele computer kan dus als HTPC functioneren.

Machines die als HTPC worden verkocht, hebben vaak een tv-tuner waarmee je eventueel tv-programma’s ontvangt en opneemt. Daarnaast is er meestal een afstandsbediening aanwezig, zodat je de interface bedient zonder muis en toetsenbord. Omdat een HTPC in je woonkamer staat, is het fijn als de machine weinig geluid produceert. Veel fabrikanten proberen daar rekening mee te houden. Ten slotte zijn deze computers veelal klein van stuk, zodat je de behuizing gemakkelijk in de buurt van je televisie kwijt kunt.

Aansluiten

Het aansluiten van een HTPC op je televisie is niet moeilijk. Moderne machines hebben een videokaart met een HDMI-uitgang waarmee je beeld en geluid simpel doorgeeft aan je televisie. Mocht je een geschikte HD-versterker hebben, dan sluit je de HDMI-kabel hierop aan. Je luistert dan naar mooi geluid via je hifi-set, terwijl je geniet van haarscherpe beelden op je televisie.

Is er geen HDMI-poort aanwezig, dan is er nog geen man overboord. Via een DVI- of DisplayPort-uitgang geniet je ook van Full HD-beelden. Misschien heb je hiervoor wel een DVI-naar-HDMI-adapter nodig. Houd er rekening mee dat DVI geen geluid doorgeeft. Daarnaast ondersteunen veel videokaarten geen geluid over HDMI. Je sluit in dat geval een aparte audiokabel aan via een optische of coaxiale S/PDIF-uitgang. Is deze aansluiting niet aanwezig, dan gebruikt je als alternatief de hoofdtelefoonaansluiting van je pc en twee tulpingangen op je versterker of televisie. Hiervoor heb je wel een aparte verloopkabel nodig.

Gebruik je oude apparatuur? Je koppelt de pc eventueel via VGA, S-Video of composiet aan je televisie. Besef wel dat de beeldkwaliteit hiervan een stuk minder is.

De meeste moderne pc’s sluit je via HDMI of DVI aan op je televisie.

Instellingen wijzigen

Als je computer verbonden is met je televisie, is het soms nog nodig dat je handmatig de juiste resolutie kiest. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en open het onderdeel Schermresolutie. Verander zo nodig de waarde achter Resolutie en controleer via Toepassen het beeld. Wellicht heb je de televisie als tweede scherm op het systeem aangesloten. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je een laptop als HTPC gebruikt. Je stelt bij de optie Meerdere schermen eenvoudig in dat je het beeld op de tweede monitor wilt weergeven. Lijkt het je handig om snel tussen verschillende schermen te switchen? Druk dan op Windows-toets+P.

Zodra je een televisie op een HTPC aansluit, is het nuttig om de instellingen even door te nemen.

1 Reactie(s) op: Cursus: Bouw je eigen medianetwerk – Deel 2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 oktober 2013 15:40 Anoniem
  Je moet er wel even bijzeggen dat de audio-out van de Raspberry Pi (dat zwarte dingetje volgens mij, een crappy mini-jack) natuurlijk kut is, of in elk geval niet mediaspeler waardig, al helemaal niet voor films, en dat er ook geen HDMI plug op zit. Moet je weer met een USB geluidskaart gaan werken. Verder is de PI eigenlijk ook te traag om mooie plug-ins voor XBMC te draaien, al doet de standaard kale versie (ook prima om aan het te zien) het wel goed…
  Als tip wil ik nog een andere MediaPlayer tippen: De Western Digital Live doet ook alles, en is ongeveer iets minder dan 80 euro. Let er op dat je de versie van 2011 hebt (niet die van 2009) want eh… Ja waarom was dat ook alweer…? Dat ben ik even vergeten, maar goed, je kunt geen buil vallen aan 80 euro. Ze hebben 'm zelfs bij de MediaMarkt, al is hij bij een of andere webshop vast wel goedkoper…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.