De 14 beste ultrawide beeldschermen die je nu kunt kopen

© PXimport

De 14 beste ultrawide beeldschermen die je nu kunt kopen

Geplaatst: 19 mei 2016 - 10:45

Aangepast: 14 december 2022 - 12:01

Redactie ID.nl

Ben je een gamer? Gebruik je je monitor om films te kijken? Of heb je voor je werk veel programma's open staan? Ultrawide kan hier een ideale aanvulling voor zijn! Wij hebben maar liefst 14 ultrawide-beeldschermen getest. Welke is voor jou geschikt?

Een trend bij televisies en beeldschermen is UHD (4K). Maar dit is niet de enige trend, we zien ook steeds meer schermen met een 21:9-beeldverhouding. Dit wordt vaak gecombineerd met een 'curve'; een gebogen scherm. Bij televisies heeft dit misschien niet zo veel voordeel, maar bij beeldschermen voor je computer juist wel. Lees ook: Wat is 4K precies?

Een normaal breedbeeldscherm heeft een 16:9-beeldverhouding. Deze verhouding is bij zowel televisies als monitoren gangbaar. Denk aan de veel voorkomende Full-HD-schermen met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Deze verticale beeldlijnen hebben een verhouding van 16:9 ten opzichte van de horizontale beeldlijnen. Ultrawide betekent dat het beeldscherm een beeldverhouding heeft van 21:9. Dit is zichtbaar breder dan wat je gewend bent. Dit is erg prettig bij het kijken van films in bioscoopformaat en het spelen van games. Ook voor kantoorwerkzaamheden biedt het voordeel, omdat je meer programma's naast elkaar kunt openen. Het is bijna alsof je twee beeldschermen naast elkaar hebt, alleen zonder de randen in het midden.

Welke resolutie?

De ultrawide-schermen zijn in twee verschillende resoluties te koop. UW-UXGA (2560 x 1080 pixels) is de extra brede variant van het bekende Full HD. Daarnaast is er UWQHD met 3440 bij 1440 pixels. Deze variant heeft dezelfde hoogte als de 2560 x 1440 pixels die we veel bij 27inch-beeldschermen zien. De 21:9-beeldverhouding komt verreweg het best tot zijn recht op de hoogste van de twee resoluties. Dit komt voornamelijk doordat je dan ook meer werkruimte in de hoogte hebt ten opzichte van een normaal Full HD-scherm. Uiteraard is een 34inch-beeldscherm met de UWQHD-resolutie veel indrukwekkender dan een 29inch-beeldscherm met 2560 x 1080 pixels.

 

© PXimport

Een beeldverhouding van 21:9 geeft je een breder blikveld dan de gebruikelijke verhouding van 16:9.

De combinatie 34 inch en 2560 x 1080 pixels komt ook voor in onze test. Dit resulteert in een erg lage pixeldichtheid. Hierdoor is het beeld niet scherp. Dit valt vooral op met internet en officewerkzaamheden. Voor het spelen van games valt de lage resolutie minder op, bijkomend voordeel is dat je een minder zware grafische kaart nodig hebt. Gamen op een resolutie van 3440 x 1440 pixels is geweldig, maar kost veel meer rekenkracht. Een GeForce GTX 980, Radeon R9 Fury of krachtigere grafische kaart is geen overbodige luxe.

Als je je beeldscherm voornamelijk voor kantoorwerkzaamheden en fotobewerking gebruikt, is 3440 x 1440 pixels absoluut de beste keuze. Belangrijk detail: met 3440 x 1440 pixels heb je DisplayPort 1.2 of HDMI 2.0 nodig om een 60Hz-refreshrate te gebruiken. DVI, HDMI 1.4 en VGA komen niet verder dan 30 Hz. Dat is zelfs voor kantoorwerkzaamheden al hinderlijk. HDMI 2.0 komt nog niet vaak voor; in de tabel zie je, voor zover bekend, welke HDMI-versie de schermen gebruiken.

Curved

Als een beeldscherm 'curved' is, betekent dit dat het paneel gebogen is. De kromming wordt uitgedrukt in straal R. Hoe hoger de waarde, hoe kleiner de kromming. In onze test komen schermen voor met een kromming van 3800R, 3000R en 2000R. We nemen als voorbeeld een beeldscherm met een kromming van 3800R. Als je met een aantal van deze schermen een cirkel om je stoel zou maken dan zullen de schermen precies 3,8 meter van de stoel af staan.

 

© PXimport

Hoe kleiner getal R is, hoe sterker de kromming. Het AOC-scherm heeft een kromming van 2000R...

Er is een groot verschil tussen curved bij een beeldscherm en een televisie. Bij televisies is het meer een 'gimmick' waar je weinig voordeel aan hebt. Sterker nog, om er iets aan te hebben moet je in het midden zitten, als je met meer dan één persoon televisie kijkt, is de kromming eerder vervelend dan handig. Bij een beeldscherm is dat anders. Doorgaans zit je er alleen achter en je zit perfect in het midden. Dan heb je wel wat aan curved, helemaal als het scherm ultrawide is. Een curved scherm moet je ervaren om het echt goed te begrijpen. Het went snel en het kijkt dan net even wat prettiger dan een gewoon scherm. Je hoeft minder je hoofd te bewegen om te zien wat er in de hoeken van je scherm gebeurt.

 

© PXimport

...terwijl het Samsungscherm 3000R heeft.

De test

We hebben bij diverse fabrikanten ultrawide-beeldschermen opgevraagd. Helaas konden HP en Dell voor deze test geen beeldschermen leveren. We hopen dat we van deze fabrikanten later dit jaar een ultrawide-beeldscherm kunnen testen. In totaal hebben we 14 schermen getest. Dit zijn er veel, maar nog lang niet alle schermen die er op de markt zijn. Van de fabrikanten waar we wel schermen van hebben ontvangen, hebben we niet het hele assortiment getest. De meeste fabrikanten hebben van hun 34inch-beeldschermen zowel een curved als een gewone uitvoering.

Topper voor gamers: Acer Predator Z35

In onze test zitten drie schermen die speciaal ontwikkeld zijn voor gamers. De BenQ XR3501, de AOC C3583FQ en de Acer Predator Z35. Dit zie je direct terug aan de mogelijkheden: 144Hz-refreshrate, zeer lage inputlag en een sterke curve van 2000R. Voor kantoorgebruik vinden we een 3800R curve prettiger, maar voor het gamen zorgt 2000R er nog meer voor dat je wordt opgeslokt in de spelwereld. Al na een paar minuten zorgt gamen met deze curve ervoor dat je alles om je heen vergeet.

Alle drie de gameschermen maken gebruik van een AMVA-paneel. Dit zorgt voor een uitstekend contrast en goede zwartwaardes, bij het scherm van BenQ en Acer is dit goed terug te zien. Helaas valt dit bij het scherm van AOC tegen. De schermen hebben een responstijd van 4 ms, uit onze test blijkt dat ze alle drie uitstekend geschikt zijn voor games. Bijzonder van Acer is dat je de 144Hz-refreshrate kunt overklokken tot maximaal 200 Hz. Dit gebeurt via het OSD-menu van het scherm. Veel meerwaarde heeft het helaas niet en het levert verstoring in het beeld op (overshoot). 144 Hz is gelukkig al uitstekend.

De resolutie van 2560 x 1080 pixels in combinatie met een 35inch-beelddiagonaal heeft als nadeel dat je een lage pixeldichtheid hebt. Dit valt vooral op als je met kantoorwerk of internet bezig bent. Voordeel van deze resolutie is dat je een minder zware grafische kaart nodig hebt. Als we de drie gameschermen met elkaar vergelijken, dan komt Acer als de winnaar uit de bus. Dit scherm van Acer biedt net wat meer extra's, zoals G-Sync, een usb-hub en is in hoogte verstelbaar.

 

© PXimport

De Acer Predator Z35 heeft een kromming van 2000R, dit zorgt er met gamen voor dat je nog meer het gevoel hebt in de game te zitten.

De beste: ASUS ROG SWIFT PG348Q

De topper van de drie door ASUS ingezonden schermen komt uit de serie 'Republic of Gamers'. Het 34inch-beeldscherm heeft een kromming van R3800 en een resolutie van 3440 x 1440 pixels. Het scherm ondersteunt NVIDIA's G-Sync. Deze feature zorgt ervoor dat de frames die de grafische kaart naar het beeldscherm stuurt, worden gesynchroniseerd met de verversingsnelheid (refreshrate) van het beeldscherm. Hier is wel een NVIDIA GeForce-kaart voor nodig die G-Sync ondersteunt. Vrij uniek voor een IPS-paneel is de 100Hz-refreshrate die het scherm heeft. Dit wordt bereikt door middel van overklokken van de refreshrate in het OSD-menu. Hier is wel een DisplayPort1.2-aansluiting voor nodig.

De prijs van het scherm is fors, voor een paar honderd euro minder heb je een beeldscherm van de concurrent die hetzelfde paneel gebruikt. ASUS levert wel waar voor zijn geld. Het scherm heeft een uitstekende kleurreproductie, is in hoogte verstelbaar en heeft een usb3.0-hub. Daarnaast is de afwerking van het scherm erg goed. De poot is van metaal en erg solide. Als G-Sync een must have voor je is, dan is de ASUS PG348Q een absolute aanrader. Ook als je geen gebruikmaakt van G-Sync, is dit een fantastisch scherm, maar dan wordt de prijs wel erg lastig te verantwoorden.

 

© PXimport

De PG348Q komt als beste uit de test. Hij is duur, maar daar krijg je een uitstekend en compleet scherm voor terug.

Runner-up: LG 34UC98-W

LG heeft voor 2016 zijn hele UltraWide Series een update gegeven. De serie bestaat nu uit maar liefst acht modellen met een ultrawide-beeldverhouding van 21:9. Wij hebben er drie van getest. Het vlaggenschip uit de serie is de 34UC98-W. Het is een curved beeldscherm (1900R) van 34 inch met een resolutie van 3440 x 1440 pixels. Het scherm is erg compleet: het is in hoogte verstelbaar, heeft een usb3.0-hub en is voorzien van twee Thunderbolt-aansluitingen. Het scherm beschikt ook over FreeSync.

Dit is AMD's tegenhanger van NVIDIA's G-Sync. In combinatie met een geschikte grafische kaart van AMD worden de frames gesynchroniseerd met het scherm. Het beeldscherm is vooraf in de fabriek gekalibreerd en heeft direct uit de doos al een zeer goede kleurreproductie. Het contrast van het scherm is op zich goed, alleen vergeleken met andere AHIPS-panelen uit de test is het laag. De 34UC98-W is een erg goed en compleet scherm. Ook als je geen Thunderbolt of FreeSync gebruikt, blijft het scherm de moeite waard.

 

© PXimport

De LG 34UC98-W is het topmodel van de nieuwe serie ultrawide-beeldschermen. Het scherm heeft een curve van 1900R en een fraai design van wit en zilver.

Goedkoopste: LG 29UM58-P

Het goedkoopste scherm uit onze test is de LG 29UM58-P. Het is een 29inch-beeldscherm met een resolutie van 2560 x 1080. Een lage prijs is fijn, maar het vertaalt zich wel in een sober scherm. Er is alleen een koptelefoonaansluiting en tweemaal HDMI aanwezig. We hadden liever 1x DisplayPort en 1x HDMI gezien. Daarnaast heeft het scherm een eenvoudige plastic voet. De kleurreproductie is wel goed en het scherm heeft het laagste energieverbruik van de geteste schermen.

Goed alternatief: Samsung S34E790C

Het topmodel van Samsung is ook 34 inch met een resolutie van 3440 x 1440 pixels. Net als LG, maakt Samsung gebruik van zelf geproduceerde panelen. De kromming van het Samsung-paneel is met 3000R net iets sterker dan de 3800R die de LG-panelen hebben. Het paneel is een van het type SVA. Net als bij andere type VA-panelen betekent dit doorgaans een hoog contrast en diepe zwartwaardes. Als we het scherm testen, valt het contrast ten opzichte van andere VA-panelen toch wat tegen. Vergelijken we het met de AHIPS-panelen dan is het contrast wel hoger.

Grootste nadeel van het scherm is hoe hij standaard is afgesteld. Direct uit de doos is het scherm veel te helder. Eenvoudig de helderheid naar beneden zetten lost niet alles op. De kleuren komen ook niet goed uit de verf. Pas nadat we in het OSD-menu de 'gamma' op 'mode2' hebben gezet, ziet het beeld er wel goed uit. Na kalibratie ziet het scherm er zelfs fantastisch uit. Zorg dat je na aanschaf het scherm goed afstelt en kalibreert, dan zijn de kleuren, het contrast en de zwartwaardes van het scherm prima in orde.

Ultrawide zonder curve: AOC U3477PQU

In de test hebben we drie schermen die exact het zelfde AHIPS-paneel gebruiken. De AOC U3477PQU, de Philips BDM3470UP en iiyama XUB3490WQSU-B1. Ze zijn 34 inch, hebben een resolutie van 3440 x 1440 pixels, geen curve en nagenoeg dezelfde prijs. De beste van de drie is het scherm van AOC. Deze heeft geen last van de IPS-glow die we bij het scherm van Philips wel zien. Het scherm is solide en is van alle ergonomische gemakken voorzien. Het kan tot 18 cm in hoogte worden versteld. Alle denkbare aansluitingen zijn aanwezig. Dit is natuurlijk mooi, maar het belangrijkste is de DisplayPort-aansluiting, dit is (naast het nog niet veel voorkomende HDMI 2.0) de enige aansluiting die 60 Hz geeft op een resolutie van 3440 x 1440 pixels. Dit geldt voor alle schermen met deze resolutie. AOC levert voor elke aansluiting een kabel mee, ook voor usb 3.0. De AOC U3477PQU heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding en heeft direct uit de doos al een goede beeldkwaliteit.

 

© PXimport

De AOC U3477PQU is van alle schermen met 3440 x 1440 pixels die geen curve hebben, de beste keuze.

Conclusie

Na het testen van de schermen kunnen we een paar conclusies trekken. Curved biedt wel degelijk meerwaarde. Voornamelijk in games, maar ook voor films of kantoorwerkzaamheden. De resolutie van 3440 x 1440 pixels is ideaal voor ultrawide, de lagere resolutie van 2560 x 1080 pixels is minder de moeite waard. Beeldschermen met een standaard beeldverhouding van 16:9 en een resolutie 2560 x 1440 pixels zijn net zo duur of soms zelfs goedkoper en bieden meer bureaubladruimte. Het kiezen van het beste scherm was lastig, zowel de LG 34UC98-W als de ASUS ROG SWIFT PG348Q is erg goed. Als we op de details gaan letten, is het scherm van ASUS net iets beter, voornamelijk het contrast en de algehele afwerking zijn beter.

We geven het scherm van ASUS dan ook ons keurmerk Best getest. We hebben daarnaast nog een aantal Redactietips. De AOC U3477PQU heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is een aanrader als je behoefte hebt aan een ultrawide-scherm met 3440 x 1440 pixels zonder curve. Ben je een gamer? Dan is de Acer Predator Z35 ons advies. Dit scherm bied de ultrawide-ervaring in combinatie met alle mogelijkheden die een gamer zoekt. Ook Samsungs S34E790C krijgt van ons een Redactietip. Dit scherm biedt 3440 x 1440 pixels in combinatie met een curve van 3000R voor 900 euro, dat is een goede deal.

 

© PXimport

In de bovenstaande tabel vind je alle testuitslagen. Klik hier voor een grotere versie.

Gebruikte apparatuur

Videokaart ASUS GeForce GTX 780

Processor Intel Core i7-5960X (@ 4,4 GHz)

Moederbord ASUS X99-A

Geheugen Kingston 16 GB DDR4

SSD Kingston HyperX 3K 240 GB

Optisch station LG CH10LS20 (blu-ray)

Kalibratie Colorvision Spyder 4 Elite

Energiemeter Perel E305EM5-G

Besturingssysteem Windows 10 Pro

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten