De 4 beste laptops onder de 600 euro

Door: redactie-computertotaal | 03 mei 2017 09:26

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Op zoek naar een nieuwe laptop, maar een niet al te dikke portemonnee? Dan hebben we in dit artikel een paar suggesties. We kunnen al één ding verklappen: ook als je op zoek bent naar een niet al te dure laptop mag je tegenwoordig ook al flink wat luxe verwachten, zoals een ssd en een full-hd-scherm. Wij testen de beste laptops tot 600 euro voor je.

Een luxe laptop met goede prestaties: daar moet je toch wel een behoorlijke hoeveelheid geld voor reserveren. Maar als je de advertenties in de folders bekijkt, dan lijkt er voor weinig geld toch best een leuke laptop te koop te zijn. Computer!Totaal ging aan de slag met vier verschillende modellen. We legden de lat op 600 euro, al maakten niet alle fabrikanten volledig gebruik van dit budget. We hebben alle fabrikanten uitgenodigd en uiteindelijk kregen we modellen van Acer, ASUS, Lenovo en Medion aangeleverd. De goedkoopste is de laptop van Acer, die een prijskaartje van 449 euro heeft. De duurste zijn de Lenovo en de Medion die beide 599 euro kosten. Drie modellen hebben een 15,6inch-scherm en dat is al jaren het populairste formaat. Lenovo is de enige uitzondering en kiest voor een 14inch-model.

Hoewel we hebben nagevraagd of de geteste laptops te koop zijn op het moment dat dit tijdschrift verschijnt en de fabrikanten dit bevestigden, nemen we een slag om de arm. Uit onze ervaring blijkt dat de aangeboden configuraties op dit prijspunt relatief snel veranderen. Het zou dus zo kunnen gebeuren dat de exact geteste configuraties moeilijk verkrijgbaar zijn. Doorgaans zijn er dan wel varianten te koop die qua configuratie veel op de geteste laptops lijken.

Comfortabel werken

Een 15,6inch-laptop blijft vrij fors, maar de tijd dat een 15,6inch-laptop ook erg zwaar was, is definitief voorbij. Het voordeel van het grote scherm, is dat het voldoende is om wat langer comfortabel mee te kunnen werken. Ook biedt het toetsenbord waarmee de laptop is uitgerust genoeg ruimte om je vingers kwijt te kunnen, waardoor je niet direct terugverlangt naar een los toetsenbord. De lichtste laptop in de test is de kleinere 14inch-laptop Lenovo 510S, die slechts 1,52 kilo weegt. Dat is een groot voordeel als je een laptop veel mee wilt nemen. De ASUS is met een gewicht van 1,6 kilo nauwelijks zwaarder. Het voelt niet meer als een baksteen die je mee moet torsen. Het is bijna het gewicht van veel kleinere laptops. De gewichtsverlaging is een van de belangrijke verbeteringen die we de afgelopen jaren gezien hebben. De zwaarste in de test is de Medion met een gewicht van maar liefst 2,3 kilo. Opvallend: een dvd-brander is tegenwoordig zelden nog standaard. Alleen de Medion heeft er een aan boord.

Opslag en scherm

Een ssd is een van de andere voordelen van een moderne laptop. Hoewel er nog modellen met harde schijf verkrijgbaar zijn, is een ssd in de praktijk veel prettiger. Het nadeel is vaak wel de capaciteit. Heb je veel bestanden waarmee je werkt, dan kun je wellicht niet uit de voeten met een ssd met een capaciteit van slechts 128 GB.

Waar een schermresolutie van 1366 x 768 jarenlang de standaard was voor laptops, bieden steeds meer modellen full hd (1920 x 1080 pixels). In de praktijk is dat een ideale resolutie. Het biedt voldoende scherpte met genoeg werkruimte om bijvoorbeeld twee pagina’s in Word naast elkaar te kunnen bekijken.

Acer Aspire ES1-533-P1SA

We beginnen met de Acer Aspire ES1-533-P1SA, een laptop die in de eerste plaats opvalt vanwege zijn erg lage prijs. Hij kost namelijk slechts 449 euro. Voor dat bedrag krijg je een laptop die aangedreven wordt door een Pentium-processor. Dat is een model van de laatste generatie die gelukkig lang niet meer zo traag is als de voorgaande modelseries. De chip wordt bijgestaan door 6 GB werkgeheugen en een ssd van 256 GB. Wat ons betreft een prima combinatie, zolang je niet van plan bent om heel erg zwaar werk uit te voeren. Het full-hd-scherm is mat afgewerkt en is gebaseerd op de tn-technologie. Dat laatste maakt dat de kijkhoek niet optimaal is. We zouden hem dan ook niet aanraden als fotografie je passie is en je graag je foto’s op deze laptop wilt gaan bewerken.

Een voordeel van deze laptop is dat hij voorzien is van een luik waarmee je eenvoudig bij de schijf en het geheugen kunt komen om deze eventueel een keer te vervangen. Van de geteste laptops biedt de Acer de beste accuwerktijd. Hij blijft bij eenvoudige werkzaamheden ongeveer zeven uur werken zonder dat hij aan het stroomnet gekoppeld moet worden.

Acer Aspire ES1-533-P1SA

Prijs
€ 449,-
Website
www.acer.nl
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Goedkoop
 • Makkelijk upgraden
 • Ssd
 • Accuwerktijd
 • Minpunten
 • Niet het beste full-hd-scherm
 • Processor is niet snel
 • Slechts één usb3.0-aansluiting

1 Reactie(s) op: De 4 beste laptops onder de 600 euro

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 juni 2017 19:15 Dilbert_ct
  Lenovo maakt uitstekende producten met een goede prijs kwaliteits verhouding.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.