De 6 beste laptops van 750 tot 850 euro

Door: redactie-computertotaal | 12 mei 2016 10:25

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

HP Envy 13-d010nd (N9Q76EA)

Met de Envy 13-d010nd volgt HP het recept dat ook ASUS heeft toegepast: een compacte 13inch-laptop. Hij is met een gewicht van 1,36 kilo wel iets zwaarder dan die van ASUS. De behuizing is van aluminium gemaakt en voelt lekker licht aan. Fijn is wel het 13,3inch-scherm met een Full-HD-resolutie met matte afwerking. Er is gekozen voor de IPS-techniek, waardoor de kijkhoek prima in orde is.

De basis van dit model wordt gevormd door een Intel Core i5-6200U en daardoor is de HP een stuk sneller dan de ASUS. Helaas is ook hier het werkgeheugen beperkt tot 4 GB. HP heeft drie usb3.0-aansluitingen aangebracht en de Envy beschikt over een volwaardige HDMI-connector. Een geheugenkaartlezer is ook aanwezig. De opslag is geregeld met een SSD van 128 GB. Dat maakt hem lekker vlot, maar deze capaciteit is in de praktijk eigenlijk te weinig. HP heeft een prima vlotte 866 Mbit/s 802.11ac-wifi-adapter van Intel ingebouwd. Hoewel de HP een minder zuinige processor aan boord heeft dan de ASUS, houdt hij het aanmerkelijk langer vol op een acculading: 8,5 uur meten we voor Office-productiviteit. Dat is een uitstekende score.

HP's Envy is vervaardigd uit aluminium en is lekker licht.

HP Envy 13-d010nd (N9Q76EA) *****

Prijs

€ 799,-

Website

www.hp.nl

Pluspunten

Aluminium behuizing

Licht

Goed scherm

Lange accuduur

Minpunten

Te weinig opslag

Slechts 4 GB RAM

Medion Erazer P6661 (MD99623)

De laptop van Medion die we bekijken komt uit de Erazer-serie van het merk. Dat zijn de modellen die voor gamers bedoeld zijn. Voor die klasse is het een betaalbaar model met een prijs van 'slechts' 799 euro. Vanbuiten ziet hij er vrij standaard uit in zijn zwarte behuizing waarbij op het schermpaneel heel duidelijk de naam Erazer prijkt. Het is een 15,6inch-laptop voorzien van een Full-HD-IPS-scherm. Dat biedt dus 1920 x 1080 pixels en dat zorgt voor behoorlijk wat ruimte voor vensters. De kijkhoek is goed voor elkaar. Het is de zwaarste laptop in deze test met een gewicht van 2,27 kilo. Toch is dat wel wat minder dan wat we tot een paar jaar geleden gewend waren van laptops met dit schermformaat.

De techniek is gebaseerd op de Intel Core i5-6200U. Die wordt gecombineerd met een NVIDIA GeForce GTX950M. Die grafische processor behoort een beetje tot de subtop en is een stuk sneller dan de grafische techniek die in de Intel-processor is gebouwd. Maar om echt vloeiend moderne games in Full HD te spelen is hij niet toereikend, daarvoor is meer kracht nodig. De opslag is geregeld met een hybride schijf van 500 GB van Toshiba. Niet zo ruim als bij het zustermodel, maar in vergelijking met een gewone schijf best vlot. Als we hem met de andere deelnemers met een dergelijke schijf vergelijken, dan vallen de prestaties tegen. Wifi is in handen van een vlotte 802.11.ac-adapter van Intel die een maximale snelheid kan halen van 866 Mbit/s. De Erazer heeft in totaal vier usb-aansluitingen: tweemaal usb 2.0 en twee keer usb 3.0. Verder is er HDMI en VGA beschikbaar. De werktijd op de accu voor Office-productiviteit is met 6,5 uur redelijk.

Medions Erazer heeft een relatief krachtige grafische chip.

Medion Erazer P6661 (MD99623) *****

Prijs

€ 799,-

Website

www.medion.com

Pluspunten

Relatief snelle gpu

Vlotte wifi

8 GB RAM

Goed scherm

Minpunten

Relatief zwaar

Toshiba Satellite Radius 14 L40W-C-10X

Dit is misschien wel de meest bijzondere laptop in dit testoverzicht. Het is tevens ook de duurste, met een prijskaartje van 849 euro. De scharnieren maken hem bijzonder, daarmee kun je het scherm helemaal omklappen waardoor het een dikke tablet wordt. Je kunt hem ook als een tentje voor je zetten. Logischerwijs heeft Toshiba daarom voorzien in een aanraakscherm. Daarbij is dit de enige geteste laptop met een 14inch-scherm. Een tussenmaatje dus. De IPS-techniek maakt dat de 1920 x 1080 pixels een mooi plaatje opleveren. Ondanks de speciale scharnieren weegt de Radius maar 1,9 kilo. Dat maakt hem makkelijk hanteerbaar. De afwerking is vrij luxe, met onder andere een aluminium plaat rond het toetsenbord.

Intel staat ook aan de basis van dit model, met een Intel Core i5-6200U. Hoewel Toshiba ook eigen SSD's maakt, heeft men gekozen om een 256 GB groot exemplaar van concurrent Samsung in te bouwen. Dat maakt dit de laptop met de grootste SSD in deze test. De wifi heeft Toshiba wat minder op orde. Daar is een eenvoudige adapter van Intel gebruikt die een maximale bandbreedte van slechts 433 Mbit/s biedt. Pluspunt is wel de accuwerktijd, we halen bij het werken met Office-toepassingen bijna 8,5 uur. Een prima score. Wat dat betreft is het jammer dat Toshiba besloten heeft om zich terug te trekken uit de Europese consumentenmarkt. Op de keper beschouwd is dit namelijk een van de leukste laptops in deze test.

Het aanraakscherm van Toshiba's Satellite Radius kun je omklappen om het apparaat als tablet te gebruiken.

Toshiba Satellite Radius 14 L40W-C-10X *****

Prijs

€ 849,-

Website

www.toshiba.nl

Pluspunten

Ruime SSD

Goed aanraakscherm

8 GB RAM

Lange accuduur

Minpunten

Wifi met één antenne

Conclusie

We hebben een zestal laptops bekeken. Van de Acer zijn we niet echt fan. Dat komt vooral door de wat tegenvallende schermkwaliteit en de trage schijf van dit model. Ook de Lenovo valt wat ons betreft af vanwege de keuze van een wat minder mooi scherm. Ben je op zoek naar een slanke laptop met goede prestaties dan is de HP Envy 13-d010nd (N9Q76EA) wat ons betreft de favoriet. Toch is de Toshiba Satellite Radius 14 L40W-C-10X de winnaar van deze test. De veelzijdigheid en de goede prestaties maken dit model onze favoriet, maar het gewicht is wel wat hoger dan bij bijvoorbeeld HP.

In de bovenstaande tabel vind je alle testuitslagen. Klik hier voor een grotere versie.

2 Reactie(s) op: De 6 beste laptops van 750 tot 850 euro

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 mei 2016 12:27 Anoniem
  lekker handig
  Dit product is niet (meer) verkrijgbaar bij de bij Computer!Totaal aangesloten shops.

  Laatste prijsvermelding was op 4 maart 2016: € 799,00
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 mei 2016 22:53 Kasander
  Als mensen eerst eens zouden gaan bekijken wat ze eigenlijk ECHT met een nieuwe laptop willen gaan doen zouden ze er heel vaak ineens achter komen dat ze helemaal niet zoveel geld hoeven uit te geven!
  .
  Maar de verkoper zei …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.