De 9 beste mini-pc's die je in 2016 kunt kopen

Door: redactie-computertotaal | 03 februari 2016 14:13

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Twijfel je tussen de aanschaf van een notebook of een pc? Misschien biedt een mini-pc dan uitkomst. Wij hebben er negen voor je getest.

Klein maar fijn: een mini-pc is een volwaardige computer maar dan in klein formaat. Met afmetingen van zo'n 12 x 12 cm, nemen ze niet meer ruimte in dan een stapeltje cd's, en dat zorgt voor leuke nieuwe mogelijkheden. Tijd voor een test van de meeste recente mini-pc's! Lees ook: Waar moet je op letten als je een mini-pc koopt?

Voor iedere van de 17 pc's die we voor dit artikel getest hebben, hebben we onder andere de prestaties getest. Dat hebben we gedaan aan de hand van een aantal standaard-testprogramma's om de snelheid van de processor, grafische kaart en opslag in kaart te brengen. Daarnaast hebben we alle modellen in een geluidsdichte box getest om de geluidsproductie vast te stellen. Alleen voor de drie stick-pc's hebben we de geluidsproductie niet gemeten. We bespreken de 9 interessantste pc's in het kort afzonderlijk. In de tabel vind je alle geteste modellen met hun specificaties.

Acer Revo One I6010 NL

Prijs

€629

Score

*****

Met een gemiddelde prijs van ruim 600 euro is de Acer Revo One I6010 een van de duurdere mini-pc's. Gelukkig is dat niet het enige waarmee dit leuke kastje zich onderscheidt. Acer heeft zijn mini-pc'tje vriendelijk vormgegeven, in glanzend wit plastic. Naast de meegeleverde 128GB-SSD kun je nóg twee 2,5inch-apparaten kwijt in het kastje. Dat is meer dan bij de meeste concurrenten. Ook qua rekenkracht biedt hij wat meer. De Intel Core i5-5200U is een relatief krachtig ULV-model, werkend op 2,2 GHz met een turbo naar 2,7 GHz en Hyper-Threading voor een nog wat efficiëntere werking. Ook de geïntegreerde Intel HD Graphics 5500 is wat potenter dan gangbaar. Het levert nette testresultaten op. Bovendien werkt hij lekker stil, ook onder belasting is hij amper hoorbaar.

De Acer Revo One I6010 is een vriendelijk vormgegeven mini-pc

ASRock Beebox N3000-4G128S

Prijs

€275

Score

*****

Aardig aan de Beebox van ASRock is de aanwezigheid van een Type-C usb3.0-aansluiting, al zal het nog even duren voordat daar veel toepassingen voor zijn. Eveneens vermeldenswaardig zijn de drie video-uitgangen (2x HDMI en 1x DisplayPort), al is het de vraag of je in de praktijk snel drie schermen zult aansluiten. Wel echt nuttig is de mogelijkheid nog een 2,5inch-schijf in het kastje te stoppen. Als basis voor een mediacenter is dit volledig stille, passief gekoelde doosje een prima keuze. Zeker gezien de infrarood-ontvanger en bijbehorende afstandsbediening, alsmede de optisch digitale uitgang (gecombineerd met de analoge stereo-aansluiting). Bovendien kan hij dankzij het platform video in H.265-formaat decoderen inclusief de-interlacing. Ook 4K-weergave is mogelijk, al moet daarvoor wel dual-channel-geheugen aanwezig zijn. Bovendien is 4K/UHD beperkt tot 30 fps en loopt H.265 alleen soepel op lagere resoluties dan 4K.

De ASRock Beebox is een volledig stil, passief gekoeld doosje.

ASUS Vivo PC VM42

Prijs

€279

Score

***

De ASUS Vivo PC VM42 is een maatje groter dan de ook geteste 'Vivo Mini' UN42 (zie tabel). De vormgeving is duidelijk onderscheidend, met een mooie bovenzijde van geborsteld aluminium. Bijzonder is de mogelijkheid een grote en relatief goedkope 3,5inch-schijf te monteren. Alle poorten zitten achterop, inclusief een geheugenkaartlezer. Ook treffen we daar een optische digitale audio-uitgang, gescheiden analoge audio in- en uitgangen en niet minder dan zes usb-poorten, waarvan vier van het snelle 3.0-type. Intern zit een 500GB-schijf. Ook al gaat het om een 7200rpm-exemplaar, we hadden liever een SSHD in dit formaat gezien. Eronder zitten onder een klepje twee geheugensloten, waarvan één gevuld is met een 4GB-module. De processor is dezelfde Celeron 2957U als in de UN42. Door de harde schijf maakt de VM42 wat meer geluid dan de kleinere broer, maar echt luidruchtig kunnen we hem niet noemen.

Bij de ASUS Vivo PC VM42 zitten alle poorten achterop.

ECS Liva X2 Mini PC

Prijs

€210

Score

***

De ECS Liva X2 is de tweede mini-pc van dit merk, met als belangrijkste vernieuwing een Braswell-SoC in plaats van een Bay Trail-exemplaar. Gebleven is het langwerpige ontwerp met maar liefst drie usb-frontaansluitingen, waaronder een oplaadpoort. De VGA-aansluiting is bijna een unicum in deze test. Intern valt nog meer op. Zo zijn de uitbreidingsmogelijkheden spartaans. Er is 32 GB eMMC-opslag en 2 GB DDR3L-geheugen op het bord gesoldeerd. Er is een mini-PCI-E-slot met een Azurewave wifi-kaartje, onder op het bordje treffen we nog een vrij M.2-slot voor optionele extra opslag. Het geheugen uitbreiden is niet mogelijk. Daar staat tegenover dat de Liva X2 niet heel duur is en compleet met Windows 8.1 met Bing wordt geleverd. Ook is de Liva X2 volledig stil en érg zuinig. Al met al is het een optie als je zo min mogelijk wilt uitgeven.

Het langwerpige ontwerp van de ECS Liva X2 valt op.

5 Reactie(s) op: De 9 beste mini-pc's die je in 2016 kunt kopen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 februari 2016 10:17 Anoniem
  Geweldig ondermaats deze commerciële troep, laat maar zitten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2016 10:21 Anoniem
  waar koop jij je niet commerciele apparatuur?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2016 10:30 Anoniem
  Geen Gygabite Brickx?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2016 13:17 Kasander
  Lang niet iedereen heeft behoefte aan een zware computer. Ik durf zelfs te beweren dat de meeste gebruikers voldoende zouden hebben aan een ouder laptopje met Linux Mint!
  Zelf hebben we raspberry pi's aan de tv's hangen met een dualboot van Kodi (media) en Raspbian (simpele computer-handelingen zoals tekstverwerking, "internetten", mailen, skypen, enz.). Daar heb je echt geen zware hardware voor nodig.
  -
  Dus om het nou gelijk commerciële troep te noemen? Dat zegt meer over de persoon die dat beweert dan over de hardware en de werking daarvan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2016 16:59 Kasander
  Er vielen mij trouwens twee zeken op. Aan de ene kant worden er erg veel aangeboden met Windows Bing, de afgekloven versie van Windows met de nodige verplichtingen en restricties. Aan de andere kant worden er diverse aangeboden zonder besturingssysteem. Dus dan komt er, voor de aanhangers van MS, toch weer de prijs van Windows bovenop.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.