De belangrijkste sneltoetsen in Windows 10

Door: jasper-bakker | 23 december 2015 07:16

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Tip 05: Actiecentrum

Een van de vernieuwingen in Windows 10 is het Actiecentrum. Hier worden alle notificaties verzameld en weergegeven. Het zijwaarts in beeld schuivende Actiecentrum brengt berichten van contactpersonen en meldingen van apps in beeld. Daarnaast biedt dit venster directe toegang tot instellingen als Tabletmodus, Notitie, VPN en Alle instellingen (voorheen het Configuratiescherm). Het muisicoontje voor het Actiecentrum zit altijd rechtsonder in het systeemvak (direct naast de klok), maar daarvoor moet je wel je muisaanwijzer naar die positie rechts onderin brengen. Voor een snelle blik op het Actiecentrum is de toetscombinatie Windows-toets+A veel handiger.

Tip 05 Het nieuwe Actiecentrum toont al je notificaties in één overzicht.

Tip 06: Hé Cortana!

Veel is er al gezegd over Cortana, de virtuele spraakassistent die is ingebouwd in Windows 10. Apples tegenhangster Siri luistert en spreekt al een tijdje Nederlands, Cortana nog niet. Daarentegen is Cortana al wel beschikbaar op desktops en laptops, terwijl Siri beperkt is tot iPads en iPhones. Het aanroepen van Cortana kan met het (Engelstalige) spraakcommando 'Hé Cortana'. Cortana moet wel aan staan om je te horen, dus ze kan je altijd afluisteren. Als je dat niet prettig vindt, kun je Cortana ook iedere keer inschakelen dat je haar wilt gebruiken. De sneltoets hiervoor is Windows-toets+C.

Let op: doordat Cortana nog niet is ontwikkeld voor het Nederlands, moet je hiervoor je Windows 10-pc omschakelen naar Engels (of Duits, Frans, Chinees, Italiaans of Spaans). Deze omschakeling betreft niet alleen de taal voor het besturingssysteem, maar ook de regio-instelling en natuurlijk de spraakinstelling. Wil je Windows 10 niet in het Engels (of een andere niet-Nederlandse taal) gebruiken? Dan kun je de ingebouwde zoekfunctie waar Cortana op vertrouwt, ook zonder spraak gebruiken met Windows-toets+S.

Tip 06 Gebruik de moderne spraakinterface Cortana via het ouderwetse toetsenbord. Helaas is ze (nog) niet in het Nederlands beschikbaar.

Tip 07: Alt+Tab op taakbalk

Alt+Tab is handig om te wisselen tussen openstaande applicaties. Windows 10 geeft je ook de mogelijkheid om te wisselen tussen niet-openstaande applicaties, zodat je die snel kunt starten. De toetscombinatie Windows-toets+T laat je langs de snelkoppelingen in je taakbalk lopen. Ben je op het icoontje aangekomen van de applicatie die je wilt starten? Druk dan op de spatiebalk of op Enter en het gekozen programma wordt gestart (of een programma of document dat je eerder op de taakbalk hebt vastgepind, wordt geopend).

Voor de ware Windows-meester kent Windows 10 nog een turbo-optie. Een snelkoppeling op de taakbalk kun je namelijk ook direct starten met een Windows-toets en een numerieke toets (bovenaan je toetsenbord, níet rechts op het nummerieke gedeelte). Zo open je met Windows-toets+1 de eerste applicatie op de taakbalk en met bijvoorbeeld Windows-toets+9 het negende programma of document.

Tip 07 Alt+Tab heeft in Windows 10 meerdere functies.

Tip 08: Samen delen

Delen is in, het is de norm op sociale netwerken. Windows 10 heeft ook hiervoor een sneltoets ingebouwd. Laat vlot zien wat je wilt anderen wilt laten weten door Windows-Toets+H in te drukken. Windows 10 maakt hiermee een schermopname (screenshot) van de applicatie of het venster dat je open hebt staan. Er schuift een keuzevenster in beeld waarmee je kunt bepalen op welk medium je de schermopname wilt delen. In een tweet? Op Facebook? In een notitie in de Microsoft-app OneNote? Of gewoon ouderwets in een e-mail? Het kan allemaal.

Tip 08 Delen doe je direct met deze multifunctionele sneltoets in Windows 10.

Tip 09: Toegankelijkheid

Gaan je ogen achteruit of geeft dat nieuwe scherm een té priegelig beeld? Kleine tekst kan op een klein scherm (met een hoge resolutie) lastig te lezen zijn. Windows heeft al jaren opties ingebouwd om de zogeheten toegankelijkheid te verbeteren. Denk aan het vergrootglas om in te zoomen op een deel van wat er in beeld is, de duidelijk zichtbare blauwe markering van de geselecteerde bedieningsoptie in een app of Windows-venster of de voorleesfunctie voor in beeld zijnde tekstvlakken en het instellen van een hoog contrast.

Al die toegankelijkheidsopties zijn erg handig, maar je moet ze wel eerst activeren. Met Windows-toets+U kom je direct in het Toegankelijkheidscentrum en is de markeringsfunctie al automatisch ingeschakeld. Het kiezen van de juiste toegankelijkheidsopties is met deze sneltoets al een stuk toegankelijker gemaakt.

Tip 09 Maak Windows 10 toegankelijker voor jezelf, of je nu minder goede ogen hebt of een klein scherm.

6 Reactie(s) op: De belangrijkste sneltoetsen in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 december 2015 08:37 Anoniem
  Opslot zetten is handing, maar weer beginnen ??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 december 2015 09:55 Anoniem
  opslot en dan?????????????????????????????
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 december 2015 09:58 Vipvoque
  Geweldig fijne informatie
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 december 2015 10:40 Jan Grim
  graag een samenvatting:
  Toestcomb. ….. geeft …. kan op een kantje.
  anders veel te veel papier
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 december 2015 12:38 Ronaldini
  In Firefox de extensie "Customize Shortcuts" installeren. Dan heb je alles op een rijtje staan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 december 2015 11:02 Anoniem
  @ Gast Klik eens op het envelopje linksonder in je scherm
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.