Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

De beste instellingen voor je beeldscherm in Windows 10

Door: Robbin Ooijevaar | 31 maart 2016 14:37

None
How To

In Windows 10 zijn er wat extra instellingen voor je beeldscherm die je even na kunt lopen. Zo kun je de grootte van iconen en Windows-elementen eenvoudig aanpassen aan je ogen. Ook is de weergave van tekst eenvoudig te optimaliseren.

Stap 1: Resolutie

De basis van een optimale beeldscherminstelling is het kiezen van de juiste resolutie. Elk beeldscherm heeft maar één optimale resolutie-instelling. Als je de resolutie niet goed instelt, kan je scherm de beelden wazig tonen. Ga naar Start / Instellingen / Systeem / Beeldscherm / Geavanceerde beeldscherminstellingen. Bij Resolutie zie je de huidige instellingen. De instelling die past bij jouw beeldscherm heeft als toevoeging Aanbevolen. Controleer dit en pas het eventueel aan. Lees ook: Zo kun je tekst groter weergeven in Windows 10.

Stap 2: 'DPI-schaling'

'DPI-schaling' is een minder bekende instelling. Een verkeerde instelling geeft vreemde effecten. Je iconen lijken bijvoorbeeld te groot of zijn juist onleesbaar klein. Ga naar Configuratiescherm / Vormgeving en persoonlijke instellingen / Beeldscherm en klik op Aangepast schalingsniveau instellen. De beste instelling is 100%, maar als je slechte ogen hebt kun je dit opschalen naar 125%, 150%, 200% of hoger. Alles in Windows wordt groter met deze aanpassing (of juist kleiner als je terugschakelt naar 100%).

Een verkeerde instelling bij 'dpi schaling' kan ervoor zorgen dat iconen veel te klein (of juist te groot) worden getoond.

Stap 3: Kleuren en tekst

Met speciale hardware kun je je beeldscherm optimaal kalibreren, maar dit zal voor de meeste mensen te veel van het goede zijn. Windows beschikt ook over eigen kalibratieopties. Ga naar Start / Instellingen / Systeem / Beeldscherm / Geavanceerde beeldscherminstellingen / Beeldschermkleuren kalibreren. Een wizard begeleidt je stap voor stap naar de meest ideale instellingen voor jouw monitor. Je kunt de wizard altijd opnieuw uitvoeren als later blijkt dat het eindresultaat je niet bevalt. Tot slot is er de optimalisatie van de leesbaarheid van tekst. Dit kun je aanpassen bij de Geavanceerde beeldscherminstellingen. Klik op ClearType-tekst en doorloop de wizard. Windows toont steeds een stukje tekst en laat jou kiezen welke je het beste leesbaar vindt. Op deze manier wordt tekst veel beter leesbaar en daar heb je dagelijks profijt van tijdens het internetten en mailen.

Doorloop de wizards om kleuren en de weergave van tekst te optimaliseren.

1 Reacties op: De beste instellingen voor je beeldscherm in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 1 jaar geleden
    Ik heb een beetje een flikkering in mijn scherm, zie je voornamelijk als je een gladde achtergrond hebt. Ligt dat ook aan de instellingen?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.