De beste instellingen voor je beeldscherm in Windows 10

Door: robbin-ooijevaar | 16 mei 2022 15:38

How To

Ben je niet helemaal tevreden over de instellingen van je monitor? Binnen Windows kun je het een en ander aanpassen. Hoe je dit doet, leggen we uit in dit artikel.

Wil je meer leren over Windows 10? Start nu met de Cursus: Windows 10 Beheer (boek & online cursus).

Stap 1: Resolutie

De basis van een optimale beeldscherminstelling is het kiezen van de juiste resolutie. Meer pixels betekent zowel een scherper beeld als meer werkruimte en daar profiteert bijna iedereen van.

Elk beeldscherm heeft maar één optimale resolutie-instelling. Als je de resolutie niet goed instelt, kan je scherm de beelden wazig tonen. Ga naar Start / Instellingen / Systeem / Beeldscherm / Geavanceerde beeldscherminstellingen. Bij Resolutie zie je de huidige instellingen. De instelling die past bij jouw beeldscherm heeft als toevoeging Aanbevolen. Controleer dit en pas het eventueel aan.

In Windows 11 ga je naar de Instellingen-app en in het Systeem-menu vind je de optie Beeldscherm. Klik daarop en je krijgt direct meer informatie over je monitor. Onder Schaal en indeling vind je de optie Schermresolutie. Als het goed is, zie je achter de schermresolutie tussen haakjes aanbevolen staan. Je weet dan dat je op het gebied van schermresolutie de beste instellingen hebt gekozen.

Wil je meer weten over de resolutie van je beeldscherm? In een ander artikel leggen we uit welke resolutie het beste past bij jouw wensen

Lees ook: Zo kun je tekst groter weergeven in Windows 10.

Windows 10-problemen: beeldscherm

Stap 2: 'DPI-schaling'

'DPI-schaling' is een minder bekende instelling. Met scaling wordt een lagere resolutie ‘uitgesmeerd' over een hogere. Als je het goed doet levert dat haarscherpe beelden op. Voordeel is dat veel programma’s niet in die hogere resolutie hoeven te rekenen. Kortom: de hogere resolutie van het scherm wordt ten volle benut, maar programma’s ‘zien’ een lagere resolutie. Windows kent ook een vorm van scaling, maar die is eigenlijk dramatisch van kwaliteit. Een verkeerde instelling geeft dan ook vreemde effecten. Je iconen lijken bijvoorbeeld te groot of zijn juist onleesbaar klein. Ga naar Configuratiescherm / Vormgeving en persoonlijke instellingen / Beeldscherm en klik op Aangepast schalingsniveau instellen. De beste instelling is 100%, maar als je slechte ogen hebt kun je dit opschalen naar 125%, 150%, 200% of hoger. Alles in Windows wordt groter met deze aanpassing (of juist kleiner als je terugschakelt naar 100%).

Een verkeerde instelling bij 'dpi schaling' kan ervoor zorgen dat iconen veel te klein (of juist te groot) worden getoond.

ClickMonitorDDC 

Er zijn ook diverse programma's die uitstekend werken om de helderheid, contrast, verzadiging, volume en zelfs de rgb-waarden van de aangesloten beeldschermen te regelen, waaronder ClickMonitorDDC. De gratis tool werkt ook in opstellingen met meerdere beeldschermen. Handig dus wanneer het beeldscherm geen of moeilijk bereikbare opties heeft om deze parameters aan te passen.

Stap 3: Kleuren en tekst

Met speciale hardware kun je je beeldscherm optimaal kalibreren, maar dit zal voor de meeste mensen te veel van het goede zijn. Windows beschikt ook over eigen kalibratieopties. Ga naar Start / Instellingen / Systeem / Beeldscherm / Geavanceerde beeldscherminstellingen / Beeldschermkleuren kalibreren. Een wizard begeleidt je stap voor stap naar de meest ideale instellingen voor jouw monitor. Je kunt de wizard altijd opnieuw uitvoeren als later blijkt dat het eindresultaat je niet bevalt. Tot slot is er de optimalisatie van de leesbaarheid van tekst. Dit kun je aanpassen bij de Geavanceerde beeldscherminstellingen. Klik op ClearType-tekst en doorloop de wizard. Windows toont steeds een stukje tekst en laat jou kiezen welke je het beste leesbaar vindt. Op deze manier wordt tekst veel beter leesbaar en daar heb je dagelijks profijt van tijdens het internetten en mailen.

Doorloop de wizards om kleuren en de weergave van tekst te optimaliseren.

Geeft je monitor het beeld nog steeds niet goed weer, dan kan het zijn dat je computerscherm gewoon kuren heeft. Denk aan onscherpe beelden, kleuren die niet helder zijn en meer van dit soort problemen. Gelukkig zijn deze vaak in een handomdraai op te lossen. In een artikel over monitorproblemen lees je daar meer over.

5 Reactie(s) op: De beste instellingen voor je beeldscherm in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 april 2016 14:34 Anoniem
  Ik heb een beetje een flikkering in mijn scherm, zie je voornamelijk als je een gladde achtergrond hebt. Ligt dat ook aan de instellingen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 oktober 2017 18:17 WilkoRoger
  Windows beeldscherminstellingen kun je via energiebeheer en slaapstand je beeldsccherm of computor instellen om na enige tijd uit te schakelen. Daarnaast heeft windows 10 een handige wekker, althans, als energiebeheer handig werkte.
  Wekker doet het alleen als comupter aanstaat dus ik naar energie beheer, beeldscherm gaat mooi na enige tijd op slapen, maar als ik naar bed toe wil kan ik alleen 5 uur instellen dat de computer aanblijft of nooit, meeste mensen slapen langer als 5 uur en je wacht al niet tot laatste moment om die instellingen te regelen, het is een computer, die dingen moeten juist dingen voor mij regelen, makkelijker maken.

  Nu ou je eggen dan stel je nooit in, maar als ik naar mijn werk ben, nog even wat na mijn werk in de stad gauw 10 uur weg of langer, al die tijd staat de omputer aan, wat s'morgens naar instellingen om die opnieuw te regelen is alweer een handeling die de computer zou moeten doen, daar heb je hem toch voor!

  Wekker doet het alleen als computer aanstaat, dus niet in slaapstand, is daar een oplossing voor? Tooltje om het slaapstand instelling dropdownmenu op te rekken naar bijvoorbeeld 10 uur?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 oktober 2021 16:46 HolyMoley
  @WilkoRoger We zijn inmiddels al weer 4 jaar verder.. ik hoop dat je wat hebt gevonden. Zo niet: Je kunt via Taakbeheer een instelling maken zodat je computer "wakker wordt" op een bepaald tijdstip.. ook als ie in slaap is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2020 00:10 rveijkwwnl
  ahh, anno december 2020 - hoe oud moet je nog iets gaan oplepelen im een cursus te promoten, zal de cursus ook wel net zo verouderd zijn, denk ik !!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 mei 2021 22:18 GeraldA
  Bij stap 1 en stap 2 kloppen bij mij de instructies niet. Bij stap 1 zie ik bij de resolutie niet 'Aanbevolen' en bij stap 2 zie ik niet Vormgeving en persoonlijke instellingen.
  Dus ik ben maar gestopt. Jammer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.