De 10 beste laptops die je in 2015 kunt kopen

© PXimport

De 10 beste laptops die je in 2015 kunt kopen

Geplaatst: 24 december 2015 - 07:45

Aangepast: 14 december 2022 - 15:04

Redactie Computer!Totaal

Als je op zoek gaat naar een nieuwe laptop beland je al snel in een oerwoud van specs, marketingleuzen en onduidelijke eigenschappen. Daarom hebben we hier de tien beste laptops verzameld die je in 2015 kunt kopen. Wat je budget of doel ook is, er zit vast iets voor je tussen.

Dit artikel wordt aangepast naarmate we meer laptops testen. Hierdoor kunnen er veranderingen optreden in de apparaten die behandeld worden.

Dell XPS 13

Dells XPS 13 kun je het beste omschrijven als een 13 inch-ultrabook met het formaat en gewicht van een 11 inch-ultrabook. De schermdeksel en de onderkant zijn gemaakt van fraai aluminium, terwijl de binnenkant van stevig koolstofvezel is gemaakt. De stroeve binnenkant is helaas wel erg gevoelig voor vingerafdrukken.

De XPS bevat een Intel Core i5-5200U als kloppend hart in combinatie met 8 GB RAM en een SSD van 256 GB. Deze hardware staat garant voor prima prestaties. De accu houdt het zo'n tien uur uit, genoeg dus om je werkdag te overleven.

Dell zet met de XPS 13 één van de mooiste ultrabooks van dit moment op de markt. De laptop combineert krachtige hardware met een prima scherm in een indrukwekkend compacte behuizing waar je met gemak heel de dag op kunt werken.

Prijs: € 1199,-

 

© PXimport

De Dell XPS 13 is een van de indrukwekkendste ultrabooks van het moment.

Lees de volledige review van de Dell XPS 13.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2015

De ThinkPad-serie van Lenovo heeft altijd een aantal extra zakelijke functies die de gemiddelde gebruiker niet nodig heeft, waardoor de apparaten wat duurder zijn. De upgrade van de X1 Carbon 2015 ten opzichte van het model uit 2014 is minder indrukwekkend dan de vorige upgrade, omdat deze meer gericht is op snelheid en efficiëntie dan een volledige herziening zoals in 2014.

Het 14-inch scherm is gemaakt van plastic dat versterkt is met koolstofvezel en glasvezel, waardoor het lichter, dunner en sterker is dan een scherm dat van alleen plastic of aluminium is gemaakt. De onderzijde van de X1 Carbon 2015 bestaat nog steeds uit aluminium en magnesium en kan ook prima tegen een stootje.

Het ontwerp van de derde generatie lijkt ergens een stap achteruit vanwege het ontbreken van de geweldige aanpasbare dynamische functietoetsen op het anderzijds goede toetsenbord. De bouwkwaliteit van het apparaat is uitstekend.

Prijs: Vanaf € 1499,-

Koop dit product op Bol.com

 

© PXimport

De ThinkPad X1 Carbon is lekker aanpasbaar en de bouwkwaliteit is uitstekend.

Lees de volledige review van de Lenovo ThinkPad X1 Carbon.

ASUS ZenBook UX305 CA

Getest op: 18 december 2015

ASUS heeft de populaire ZenBook UX305 in de vorm van de UX305CA een lichte update gegeven. In de basis gaat het om dezelfde notebook die opvalt door zijn goed afgewerkte behuizing en gebrek aan actieve koeling waardoor je stil je werk kunt doen. De gebruikte energiezuinige processor is nu een Core m3-6Y30 uit Intels nieuwste Skylake-generatie, maar is nog steeds geen snelheidsmonster. Toch kun je op de UX305CA prima werken en voelt de laptop door de SSD lekker snel aan.

Het gebruikte Full HD-scherm is van prima kwaliteit en door de matte afwerking heb je weinig last van invallend licht. Prettig is dat de UX305CA nu ook in Nederland 802.11ac aan boord heeft en dat de meegeleverde netwerkadapter gigabit ondersteunt. Een meegeleverde sleeve maakt het pakket compleet. Jammer is dat de UX305CA net als zijn voorganger slechts 4 GB RAM heeft.

De UX305CA is hiermee geschikt voor alle alledaagse werkzaamheden en dankzij de SSD voelt het geheel vlot aan. Intel heeft ook de geïntegreerde gpu onder handen genomen, maar uiteindelijk heb je hier in de praktijk weinig aan. Ondanks de toegenomen kracht is gamen nog steeds niet mogelijk. Helaas is de accuduur niet beter geworden.

Prijs: € 799,-

 

© PXimport

Het Full HD-scherm heeft prima inkijkhoeken.

Lees de volledige review van de ASUS ZenBook UX305CA.

Apple MacBook (2015)

Getest op: 19 mei 2015

De nieuwe MacBook is zonder twijfel de lichtste en meest compacte MacBook tot nu toe. De laptop weegt nog geen kilo en is op zijn dikste punt 1,31 centimeter dik waardoor het apparaat makkelijk is mee te nemen. Perfect voor onderweg dus. En dan is de MacBook nog dicht. Als we hem open klappen zien we een 12inch-Retina-scherm, de nieuwe touchpad met Force Touch en het toetsenbord.

Opvallend is dat de toetsen van het toetsenbord dat uitstrekt over de hele breedte van de MacBook bijna wegvallen in het apparaat. De toetsen zelf hebben weinig speling, je kunt ze niet heel ver indrukken. Apple belooft dat je op het flink dunnere toetsenbord toch comfortabel en nauwkeurig kunt typen.

Apple doet veel goed met de nieuwe MacBook. Het is een compacte notebook met een mooi scherm die bijna niets weegt. Fraai is dat er geen actieve koeling nodig is waardoor hij ook nog eens erg stil is. We zijn ervan overtuigd dat dit de toekomst van de notebook is: dun, licht en zonder actieve koeling.

Prijs: € 1.449,-

Koop dit product op Bol.com

 

© PXimport

Het Retina-scherm biedt een prima beeldkwaliteit.

Lees de volledige review van de Apple MacBook 2015.

Toshiba Satellite P50T-B-108

Getest op: 18 december 2014

Toshiba's Satellite P50T-B-108 valt op door één ding: een 15,6 inch-scherm met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Een dergelijk scherm wordt meestal met 4K aangeduid. Toshiba heeft de P50T voor een groot gedeelte afgewerkt met aluminium waardoor de laptop elegant oogt.

Ook de rest van de specificaties van de P50T zijn indrukwekkend. De laptop wordt aangedreven door een quadcore Intel Core i7-4700HQ die wordt bijgestaan door maar liefst 16 GB RAM. De grafische kaart is een AMD Radeon R9 M265X met een eigen 2 GB geheugen. Als opslag heeft Toshiba gekozen voor een SSHD van eigen fabricaat.

Toshiba's Satellite P50T valt vooral op door het uitstekende UHD-scherm. Het beeld is haarscherp en door de kalibratie zijn de kleuren uitstekend. De hardware die Toshiba in de laptop toepast is modern en de prestaties van de P50T zijn voor alledaag gebruik dan ook erg goed. De P50T is hierdoor een goede desktopvervanger. Dat de laptop vooral bedoeld is voor bureaugebruik en niet voor onderweg blijkt wel uit de koeling en de accuduur. De koeling laat snel van zich horen en de accu houdt het daarbij niet bijzonder lang uit.

Prijs: € 1499,-

Koop dit product op Bol.com

 

© PXimport

Qua uitbreidingspoorten is de P50T goed voorzien met onder andere een gigabit-netwerkaansluiting en vier keer usb 3.0.

Lees de volledige review van Toshiba Satellite P50T-B-108.

Dit artikel wordt aangepast naarmate we meer laptops testen. Hierdoor kunnen er veranderingen optreden in de apparaten die behandeld worden.

Dell Alienware 13

Getest op: 20 maart 2015

Bij gamen denk je al snel aan een zware desktop-pc. Toch is het ook mogelijk om een laptop te gebruiken voor gaming. Dell meent dat gamen zelfs mogelijk is met een compacte 13inch-notebook. Gaminglaptops vallen doorgaans op door een extreme styling in combinatie met een kermis aan lampjes. Dell heeft de Alienware 13 gelukkig enigszins bescheiden vormgegeven.

Qua aansluitingen heeft Dell de Alienware van een bruikbaar setje mogelijkheden voorzien. De laptop heeft drie usb 3.0-poorten, een gigabit-netwerkaansluiting, HDMI 1.4, Mini-DisplayPort, een geluidsuitgang en een geluidsingang. Iets dat we missen: een kaartlezer.

Het meest bijzondere aan de Alienware 13 is dat je er de optionele Alienware Graphics Amplifier op aan kunt sluiten. In dit kastje kun je een normale krachtige grafische kaart plaatsen. Dit is wel een dure oplossing, want de Alienware Graphics Amplifier zelf kost 259 euro en dan komt de prijs van een goed grafische kaart daar nog bij.

Prijs: € 1392,23

 

© PXimport

Voor een gamelaptop is de Alienware 13 ingetogen vormgegeven.

Lees de volledige review van de Dell Alienware 13.

HP Envy 13-d020nd

Getest op: 23 december

Met een dikte van 1,29 cm zet HP met de Envy 13-d020nd zijn dunste notebook ooit in de markt. De aluminium behuizing is fraai van ontwerp en is behalve dun met een gewicht van 1,36 kilogram ook lekker licht. Wanneer je de notebook openklapt, dan staat de achterkant op de onderkant van het scherm waardoor het toetsenbord in een lichte hoek staat. Jammer is dat de behuizing niet heel stevig overkomt.

Heel vervelend tijdens het werken op de Envy 13 is dat de ventilator standaard altijd hoorbaar draait. Hierdoor is de Envy nooit stil en dat is iets dat wat mij betreft bijna niet kan op een ultrabook. Ik schrijf wel bewust standaard, want via de bios kun je de koeling gelukkig minder agressief instellen.

HP zet met de Envy 13 op zich een leuke notebook in de markt. Op de verhouding tussen de prijs en gebruikte componenten is niets aan te merken. Voor je geld krijg je dankzij een snelle processor in combinatie met 8 GB RAM en een SSD een krachtige laptop.

Prijs: € 1199,-

 

© PXimport

De dunne behuizing van de Envy 13 is gemaakt van aluminium.

De volledige review van de HP Envyy 13-d020nd vind je hier.

ASUS ZenBook Pro UX501J

Getest op: 15 juni 2014

De combinatie van vormgeving, naamgeving en specificaties maakt duidelijk dat de ZenBook Pro ASUS' antwoord op Apples MacBook Pro is. Uiterlijk stelt ASUS in ieder geval niet teleur. De aluminium behuizing ziet er fraai uit. Op de achterkant van de schermdeksel heeft ASUS het cirkelvormige patroon geëtst dat we op vrijwel alle ZenBooks terugzien.

De ZenBook Pro bevat met een Core i7, 16 GB RAM, een SSD en een NVIDIA GeForce GTX 960M behoorlijk krachtige hardware. Qua uitbreidingspoorten biedt de notebook genoeg mogelijkheden, al ontbreekt een netwerkaansluiting.

De ASUS ZenBook UX501J is een fraaie 15inch-ultrabook die opvalt door zijn UHD-scherm dat tevens is voorzien van een aanraaklaag. Natuurlijk is de prijs van ongeveer 1750 euro niet heel laag, maar je krijgt er wel naast het scherm ook krachtige hardware voor terug.

Prijs: € 1749,-

 

© PXimport

Het scherm is goed, maar de helderheid had in combinatie met de spiegelende afwerking hoger gekund.

Lees de volledige review van de ASUS ZenBook Pro UX501J.

Dit artikel wordt aangepast naarmate we meer laptops testen. Hierdoor kunnen er veranderingen optreden in de apparaten die behandeld worden.

Toshiba Satellite Z30T-A-111

Getest op: 10 december 2014

Een notebook kan niet dun en licht genoeg zijn. Toshiba's Z30T-A-111 weegt 1,36 kilogram en hoort hiermee bij de lichtste notebooks op de markt. Omdat de Z30T ook over een aanraakscherm beschikt, hebben we van doen met een echte ultrabook.

Toshiba heeft de Z30T vervaardigd uit magnesium waardoor de laptop licht en stevig is. Wel is de schermbehuizing wat flexibel en kun je die ver indrukken als de notebook gesloten is. De qua aansluitingen erg complete notebook is nauwverwant aan de zakelijke Portégé Z30t en heeft waarschijnlijk daarom een ook een VGA-aansluiting.

Toshiba's Satellite Z30T is een uitstekende ultrabook. De laptop is licht, snel en gaat lang mee op de accu. De uit magnesium vervaardigde behuizing is behalve licht ook stevig. Een pluspunt, het matte scherm, is tegelijkertijd voor sommige mensen ook een minpunt. De ontspiegeling voegt een hinderlijke wazige laag toe. Naast de hier geteste uitvoering voert Toshiba ook de vrijwel identieke Z30T-A-11Z met een iets snellere processor.

Prijs: € 1399,-

Koop dit product op Bol.com

 

© PXimport

Het 13,3inch-scherm heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels.

Lees de volledige review van de Toshiba Satellite Z30T-A-111.

Toshiba Chromebook CB30-102

Getest op: 6 augustus 2014

De Chromebook is Googles visie op de toekomst van de notebook waarin je vrijwel altijd online bent. Chrome OS is eigenlijk niet veel meer dan een browser, al je bestanden en data staan op Googles diverse clouddiensten. Toshiba is de eerste met een 13inch-Chromebook.

Op het eerste gezicht ziet de Toshiba Chromebook er goed uit en doet het ontwerp sterk denken aan de MacBook Air. Wie echter iets beter kijkt, ziet dat de Chromebook van net iets te goedkoop plastic is gemaakt.

De Chromebook bevat een Intel Celeron 2955U: een dualcore-processor met een kloksnelheid van 1,4 GHz. De notebook bevat daarnaast 2 GB RAM en een 16GB-SSD. De combinatie van de processor, het lichte besturingssysteem en SSD zorgen ervoor dat het werken met deze notebook vlot aanvoelt.

Prijs: € 299,-

 

© PXimport

De prijs, het schermformaat, het gewicht en vooral de accuduur maken deze Chromebook erg interessant.

Lees de volledige review van de Toshiba Chromebook CB30-102.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten