De beste monitor voor ieder budget

Door: Maikel Dijkhuizen | 09 augustus 2018 10:03

Monitor kopen
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 06: Paneeltype

Bij de zoektocht naar een geschikte monitor heb je grofweg de keuze uit drie schermpanelen: ips, tn of va. Vanwege verschillende technieken heeft ieder paneeltype weer andere voor- en nadelen. Zo biedt ips (in plane switching) uitstekende kijkhoeken, zodat je de beelden ook vanaf de zijkant goed kunt bekijken. Dat is handig als je regelmatig met meerdere personen voor het scherm zit of niet altijd recht voor het beeld plaatsneemt. Verder biedt ips zeer heldere en realistische kleuren, waardoor dit schermtype interessant is voor fotobewerking en het bekijken van films. Een nadeel is de wat tragere reactiesnelheid, hoewel nieuwe ips-panelen steeds beter presteren op dit terrein. De reactietijd geeft aan hoeveel milliseconden een pixel nodig heeft om van kleur te veranderen. Vooral fanatieke gamers hebben baat bij een rappe reactietijd, zodat het beeld van het spel sneller reageert. Een tn-paneel (twisted nematic) is vergeleken met ips goedkoper om te fabriceren. Het garandeert snelle responsen van slechts één of twee milliseconden. De kijkhoeken en kleuren van dit schermtype zijn helaas van mindere kwaliteit. Tot slot is va (vertical alignment) een veelgebruikte schermtechniek. Hiervan zijn de contrasten en kleurweergave prima in orde en ook de reactietijd van de nieuwste producten zijn acceptabel.

Tip 06 Vanwege de heldere kleurweergave en uitstekende kijkhoeken is een ips-paneel voor de meeste gebruikers de beste keuze.

Tip 07: Luidsprekers

Op je computer sluit je het liefst externe luidsprekers aan, vanwege de ruimere klankkast en betere audiodrivers. Het geluid van games, films en muziek komen zo beter tot hun recht. Helaas heeft niet iedereen voldoende plek voor speakers op het bureau. Het is bovendien een extra kostenpost. Je kunt een monitor met geïntegreerde luidsprekers overwegen. Tegenwoordig zitten die vaak in de onderkant verwerkt, zodat je ze niet kunt zien. Sommige modellen bevatten ook een webcam en microfoontje, waardoor je desgewenst videogesprekken kunt voeren. Een hdmi- en displayport-kabel transporteert naast beeld ook audiogegevens. Gunstig, want je hoeft dan geen extra kabel op de monitor aan te sluiten. In het geval van een dvi- of vga-verbinding is een analoge kabel met een 3,5mm-plug vereist. Houd er rekening mee dat interne monitorspeakers meestal niet al te hoge volumes accepteren.

Tip 07 Bij de HP EliteDisplay E243m zitten er Bang & Olufsen-luidsprekers in een strook onder het scherm verwerkt.

Tip 08: Verversingssnelheid

Heb je een mooie monitor op het oog, werp dan vooral even een blik op de verversingssnelheid. Deze specificatie drukken fabrikanten uit in hertz (Hz). Hoe hoger deze waarde, hoe vaker de monitor iedere seconde een volledig nieuw beeld opbouwt. Een lage verversingssnelheid valt bijvoorbeeld op wanneer je de muis beweegt en een lelijke streep de cursor achtervolgt. Gelukkig bieden zelfs de goedkoopste producten tegenwoordig al een verversingssnelheid van 60 Hz. Iedere seconde ververst het scherm in dat geval dus zestig keer. Dat is prima voor dagelijkse taken, zoals surfen, e-mailen en video’s kijken. Gamers hebben voordeel van een hogere verversingssnelheid, zodat actiemomenten er vloeiender uitzien. Dit levert dus een mooier beeld op, en is ook minder vermoeiend voor de ogen. De duurdere schermen met een tn-paneel bieden soms een verversingssnelheid van maar liefst 144 of 240 Hz. Dergelijke hoge waarden vereisen overigens wel een goede videokaart.

Tip 08 BenQ Zowie fabriceert verschillende monitoren met een verversingssnelheid van 240 Hz, zoals deze XL2740.
Dure monitoren met een tn-paneel ondersteunen soms wel een verversingssnelheid van 144 of 240 Hz

Tip 09: Usb-poorten

Naast verschillende video- en audio-ingangen tref je wellicht nog meer poorten op de monitor aan. Vooral usb-aansluitingen zijn op veel recente producten beschikbaar. Die gebruik je bijvoorbeeld om randapparatuur te verbinden of mobiele apparaten op te laden. Deze poorten zijn toegankelijker dan de usb-aansluitingen van je desktop-pc, die zich vaak onder je bureau bevindt. Buiten traditionele usb-a-aansluitingen beschikken sommige moderne schermen nu ook over een usb-c-poort. Gunstig, want steeds meer apparaten hebben deze aansluiting. Zo gebruik je een usb-c-poort om een recente Apple MacBook of moderne laptop te verbinden. Sommige modellen voor de zakelijke markt hebben in de voet een dockingstation met meerdere usb-poorten, ethernet en een hoofdtelefoonaansluiting geïntegreerd.

Tip 09 Deze monitorvoet BenQ PD2710QC vervult moeiteloos de rol van dockingstation.

Tip 10: Ultrawide

Veruit de meeste monitoren hebben een breedbeeldverhouding van 16:9. Onder de noemer ultrawide bestaan er ook modellen met een extra breed scherm met een verhouding van 21:9. Dat is bijvoorbeeld interessant voor gamers of vormgevers die extra veel werkruimte wensen. De meeste producten met een 21:9-beeldverhouding hebben een hoge resolutie en een forse beelddiagonaal van 34 inch. Verder is het scherm van veel ultrawide-monitoren gebogen, waardoor er een panoramisch effect ontstaat. Houd wel rekening met een forse meerprijs ten opzichte van monitoren met een reguliere 16:9-beeldverhouding!

Tip 10 LG staat bekend om zijn brede assortiment met ultrawide-monitoren, zoals deze 34CB98.

Tip 11: Helderheid

Zeker bij gebruik overdag speelt de helderheid van de monitor een belangrijke rol. Zit je in een sterk verlichte ruimte met veel ramen of fel tl-licht, dan is een hoge helderheid geen overbodige luxe. Deze specificatie wordt uitgedrukt in candela per vierkante meter (cd/m²). Een scherm met 300 cd/m² of meer zorgt ook bij veel omgevingslicht voor duidelijke kleuren. Als je de monitor vooral ’s avonds gebruikt, kun je ook met een lagere helderheid uit de voeten. Gelukkig zijn er in de handel amper schermen met een helderheid onder de 250 cd/m² verkrijgbaar. De meeste producten zitten op 250 of 300 cd/m², al bestaan er ook genoeg schermen met een hogere helderheidswaarde.

Kooptips

Ben je op zoek naar een mooie monitor met een goede prijs-kwaliteitverhouding? We geven je drie interessante kooptips!

LG 22MP58VQ-P

Prijs: € 109,-

Voor iets meer dan honderd euro schaf je deze degelijke LG-monitor aan. De schermdiagonaal van 21,5 inch voldoet prima voor doorsnee computertaken, zoals surfen op het web en e-mailen. Ondanks de relatief lage aanschafprijs is er een ips-paneel in de smalle behuizing verwerkt en dat komt de beeldkwaliteit ten goede. Dankzij een resolutie van 1920 × 1080 pixels en prima contrastwaarden komen films prima voor de dag. Aansluiten gebeurt via hdmi, dvi of vga.

Iiyama G-Master G2530HSU-B1

Prijs: € 139,-

Ook wanneer je een wat groter full-hd-scherm wenst, betaal je niet direct de hoofdprijs. Zo kost dit exemplaar van 24,5 inch bij de meeste winkels 139 euro. Met de breed verkrijgbare G2530HSU-B1 richt Iiyama zicht voornamelijk op gamers. Het aanwezige tn-paneel heeft namelijk een reactietijd van slechts één milliseconde. Naast hdmi en vga is er ook een displayport-aansluiting voorhanden, zodat de meeste videokaarten geschikt zijn. Verder beschikt dit scherm ten opzichte van standaardschermen over een iets hogere verversingssnelheid van 75 Hz, wat resulteert in iets vloeiendere beelden. Tot slot zijn er speakers en een usb-hub in deze veelzijdige monitor ingebouwd. Dit product is voor 179 euro overigens ook als 27inch-variant verkrijgbaar.

LG 34UM59-P

Prijs: € 349,-

Forse ultrawide-monitoren met een beeldverhouding van 21:9 zijn jammer genoeg erg aan de prijs. De 34UM59-P behoort met een aanschafprijs van 349 euro nog tot de goedkopere modellen. Daar krijg je wel een indrukwekkende monitor voor terug! De schermdiagonaal is maar liefst 34 inch en de resolutie bedraagt 2560 × 1080 pixels. Dat resulteert in zeer veel werkruimte. Het ips-paneel heeft een reactietijd van vijf milliseconden, dus voor fanatieke gamers reageert het scherm wellicht net iets te traag. Dankzij de ondersteuning voor FreeSync vormt deze 34UM59-P vooral een goede match met videokaarten van AMD. De verversingssnelheid van de monitor wordt hiermee automatisch gereguleerd, zodat je altijd geniet van vloeiende beelden. Houd er rekening mee dat je deze monitor uitsluitend via hdmi kunt aansluiten.

0 Reactie(s) op: De beste monitor voor ieder budget

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.