De beste sneltoetsen in Windows en online

Door: Martin Gijzemijter | 07 mei 2018 13:21

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Sinds computers een grafische interface hebben, kun je ze gemakkelijk bedienen met de muis. Maar sommige dingen kun je eigenlijk veel handiger met het toetsenbord doen. Met toetscombinaties kun je iets laten uitvoeren zonder eerst door een menu te navigeren … maar dan moet je die toetscombinaties natuurlijk wel kennen. We zetten de beste sneltoetsen op een rij.

1 Windows

De handige toetscombinatie in Windows Alt+Tab laat je eenvoudig door alle open vensters navigeren. Je kunt daarnaast Windows in één klap te vergrendelen met Windows-toets+L. Met Ctrl+Shift+Esc open je rechtstreeks Taakbeheer en met Alt+F4 kun direct een venster dat je open hebt staan sluiten. Als je alle open vensters in Windows wilt minimaliseren – dus niet sluiten – dan druk je op Windows-toets+D (te onthouden aan Desktop), waarna het bureaublad direct wordt getoond.

Met Ctrl+Shift+Esc open je direct Taakbeheer.

2 Windows Verkenner

De belangrijkste toetscombinaties om te kennen in Windows Verkenner zijn Ctrl+A, voor het selecteren van alle bestanden, Ctrl+C om bestanden te kopiëren, Ctr+X om te knippen en Ctrl+V om te plakken. Die laatste drie kun je trouwens in vrijwel elk programma gebruiken. Met Ctrl+N open je een venster in dezelfde map, met Alt+D activeer je de adresbalk zodat je direct iets kunt typen. Met Ctrl+Shift+N maak je een submap in de huidige map aan.

Navigeren in Windows Verkenner werkt heel goed met het toetsenbord.

3 Word

Naast de superhandige drie-eenheid (Ctrl+C, +X en +V) bevat Word nog véél meer handige toetscombinaties. Met Ctrl+S sla je je bestand tussentijds op (doe dit!) en met Ctrl+B, Ctrl+I en Ctrl U maak je je tekst respectievelijk dikgedrukt, schuingedrukt of onderstreept. Met Ctrl+[ maak je je lettertype één fractie kleiner, met Ctrl+] vergroot je de tekst juist. Wil je tekst centreren, dan gebruik je daar Ctrl+E voor, wil je weer terug naar linksuitlijning dan kan dat met Ctrl+L. En laten we de meest magische combinatie van allemaal niet vergeten: Ctrl+Z om je fouten ongedaan te maken.

De opmaak van tekst aanpassen in Word is heel makkelijk.

4 Excel

In Excel spring je direct naar het tabblad Start in het lint met de toetscombinatie Alt+H. Het tabblad Invoegen bereik je met Alt+N en het tabblad Pagina-indeling met Alt+P. Het snelmenu open je met Shift+F10. Randen aan een cel toevoegen doe je door te drukken op Alt+R en vervolgens achtereenvolgens A en R. Sta je in een cel en wil je een hele rij of kolom verwijderen? Druk op Ctrl+- en vervolgens op R (voor de rij) of K (voor de kolom) en Enter. Een kolom verbergen kan met Ctr+0.

In Excel kun je zelfs met het toetsenbord je cellen opmaken.

5 Edge

Een handige toetscombinatie in Microsoft Edge is Ctrl in combinatie met een cijfer om rechtstreeks naar het corresponderende tabblad te springen. Om een tabblad te dupliceren druk je op Ctrl+K. In de zijbalk open je je favorieten met Ctrl+I, je Leeslijst met Ctrl+M, je geschiedenis met Ctrl+H en je downloads met Ctrl+J.

Bedien de zijbalk in Edge met behulp van toetscombinaties.

6 Spotify

Wanneer je in Spotify drukt op Ctrl+PijltjeOmhoog of PijltjeOmlaag, verhoog of verlaag je het volume. Naar het volgende nummer in je afspeellijst spring je met Ctrl+PijltjeRechts en Ctrl+PijltjeLinks brengt je naar het vorige nummer. Met Ctrl+N maak je een nieuwe afspeellijst en met Ctrl+P haal je de voorkeuren van het programma naar voren.

Met de juiste combinaties flits je door de interface van Spotify heen.

7 VLC

Wanneer je een video afspeelt in VLC dan spring je drie seconden vooruit met Shift+PijltjeRechts en drie seconden terug met Shift+PijltjeLinks. Met Ctrl+F open je het navigatiemenu (om een bestand te openen) en met Ctrl+N speel je het volgende bestand af in je afspeellijst. Voorkeuren van het programma open je met Ctrl+P.

Ook in VLC heb je de muis niet nodig om door je content heen te scrollen.

1 Reactie(s) op: De beste sneltoetsen in Windows en online

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 mei 2018 17:03 Kasander1
  Voor als je na dit artikel helemaal los wilt gaan:
  https://support.microsoft.com/nl-nl/help/12445/windows-keyboard-shortcuts
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.