De beste software voor alternatief startmenu Windows 10

Door: dennis-gandasoebrata | 13 november 2020 06:02

How To

In Windows 10 vind je al verschillende opties om het startmenu aan te passen, maar het houdt een keertje op. Wil je het echt bont maken, dan heb je hulp van buitenaf nodig. We bekijken de beste software voor het instellen van een alternatief startmenu.

TileIconfier

Het startmenu van Windows 10 wordt gekenmerkt door tegels. Met wat hulp van buitenaf kunnen we het menu voorzien van eigen tegels van onze favoriete programma’s. Met TileIconfier kun je tegels maken of bestaande tegels aanpassen. De werking is eenvoudig.

In de lijst met gevonden snelkoppelingen selecteer je de snelkoppeling die je wilt aanpassen. Klik hierna op de knop Change Image. In plaats hiervan kun je ook dubbelklikken op het vierkant met het plaatje. Je kunt de afbeelding vervolgens aanpassen, onder meer door de grootte aan te passen en de positie te veranderen. Rechts in het hoofdvenster zie je de voorbeelden van een medium en van een klein pictogram.

Om beide pictogrammen tegelijk te veranderen, zet je een vinkje bij Change Medium and Small image together. Bij Background Colour bepaal je de achtergrondkleur van het vierkant. Gebruik de pipet om een bestaande kleur elders op het scherm over te nemen.

Ben je niet tevreden over het resultaat, dan klik je op Reset. Wel goed? Klik dan op Tile Iconify. Je kunt naderhand de situatie altijd herstellen met de optie Remove Iconify.

OpenShell

Over het huidige Startmenu blijven de meningen verdeeld. Hoewel Windows 7 al een tijd niet meer wordt ondersteund en het nu niet verstandig is om nog met dit besturingssysteem te werken, denken sommige gebruikers nog met weemoed terug aan het bijbehorende Startmenu. Geen probleem: met wat externe hulp kun je dit type menu ook weer gebruiken in Windows 10. We maken gebruik van Open Shell.

Nadat je het programma hebt geïnstalleerd, open je het hoofdvenster. Op de tab Start Menu Style kun je in de bovenste helft kiezen voor het type menu: Classic Style, als je het uiterlijk en de werking van Windows 95 verlangt. Kies Classic with two columns voor een klassiek Startmenu bestaande uit een kolom met programma’s en een kolom met systeemlocaties, zoals de map Documenten en het Configuratiescherm.

De laatste optie – Windows 7 style – zorgt voor een menu dat je kent van Windows 7. Klik hierna op Select skin om het verdere uiterlijk van het Startmenu te veranderen. Zo kun je onder meer kiezen tussen een Windows 8-schema, een metallic kleurenschema en een Windows Aero-schema.

Ook de startknop kan een ander uiterlijk krijgen. Op de tab Start Menu Style plaats je een vinkje bij Replace Start button. Kies nu de gewenste knop. Klik hierna op Advanced button options. Hier kun je aanvullende instellingen aanpassen, zoals de tekst die verschijnt als je de muis boven de knop houdt.

Gebruik je meerdere beeldschermen? Bepaal dan via Show on all taskbars of de startknop moet worden vervangen op alle taakbalken of alleen op het huidige beeldscherm.

Open ook eens de tab Customize Start Menu. Aan de linkerkant zie je de huidige indeling van het menu. In het vak rechts vind je alle beschikbare opdrachten. Om een item in het startmenu te plaatsen versleep je het van rechts naar links. Als het item loslaat op een bestaand item, wordt het toegevoegd in de vorm van een submenu.

Bestaande items kun je eenvoudig verwijderen: klik erop met de rechtermuisknop en kies Delete item. Wil je terug naar de oorspronkelijke indeling, dan kies je in hetzelfde menu voor Reset Start Menu. De aanpassingen worden direct zichtbaar in het startmenu, waardoor je direct kunt controleren of die de gewenste uitkomst hebben.

Afhankelijk van het type startmenu dat je hebt gekozen, is er ook een tabblad Special Items. Hierop bepaal je of standaardelementen zoals Favorieten en het Configuratiescherm in het startmenu moeten worden opgenomen. Tevreden? Klik op OK.

Start10

Prettig aan het eerder besproken Open Shell is dat je het gratis mag gebruiken. Andere programma’s, zoals Start10, vragen een kleine bijdrage. Voor dat programma betaal je na 30 dagen circa 6 euro. Dat betekent echter niet dat het dit bedrag niet waard is: Start10 kent een aantal opties die we niet terugvinden in Open Shell.

Het programma is opgebouwd uit twee delen: links vind je de categorieën, terwijl je rechts de bijbehorende instellingen aantreft. In de sectie Stijl kies je welk startmenu je wilt gebruiken. De veranderingen zijn direct zichtbaar. Onder in het venster kun je een alternatieve startknop kiezen. Wij klikken nu echter door naar de sectie Bureaublad, omdat we hier aanvullende opties vinden die niet door Open Shell worden geboden.

In dit onderdeel kun je de taakbalk van het startmenu een andere achtergrond geven. Bij de optie Wilt u een textuur op de taakbalk toepassen kun je een achtergrond selecteren. Blader naar beneden voor de optie Aangepast beeld kiezen: hiermee kies je een eigen patroon. Gebruik hiervoor een png-, bmp- of jpg-bestand.

Klik tenslotte op Transparantie om de doorzichtigheid van de taakbalk aan te passen. Je kunt ook kiezen voor een vaste kleur. Klik op de knop Kleur om deze te kiezen. Ook hierbij heb je de mogelijkheid om de transparantie aan te passen via een klik op de gelijknamige knop.

5 Reactie(s) op: De beste software voor alternatief startmenu Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 november 2020 19:48 Kasander1
  Persoonlijk richt ik liever mijn eigen tuin in en hoef niet alles betegeld te hebben. Mede daarom maak ik nog minimaal gebruik van een raamwerk en heb de ouderwetse vrijheid opgezocht waar ik zaken bepaal en niet een overbetaald mega-bedrijf.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 november 2020 22:51 rveijkwwnl
  AHUM, juist dit is er aan de hand en wel om de volgende redenen, maar DAT vergeet C!T voor het gemak er eventjes erbij te vertellen, ziet >> https://webwereld.nl/nieuws/software/deze-12-programmas-verliezen-hun-nut-dankzij-windows-10-3772293/ (sinds versie 2004)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 november 2020 23:02 rveijkwwnl
  MAAR, wil je het nu echt goed doen, gebruik dan ook recente applicaties en geen bejaarde (lees ouder dan 2 jaar, want dat is namelijk HET PUNT, W10 tools moet wel om kunnen gaan met de versies die NU geldende zijn en niet de al uitgerangeerde die niet meer ondersteund worden, want anders kan men tot hele vervelende verrassingen te komen staan, immers versie 1803 is alweer gestopt, maar voor een volledig overzicht hiertoe ziet >> https://nl.wikipedia.org/wiki/Windows_10
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 november 2020 23:28 rveijkwwnl
  even wat opmerkingen:

  Er zullen vele zogenaamde techneuten vanzelf erachter komen dat ze geen techneuten zijn maar simpele dummies - grinnik (lees > alle beste stuurmannen staan altijd aan de wal terwijl de echte storm op zee waait)

  Dit heet dus, je huiswerk doen zogezegd, de werkelijke FEITEN >>

  Github, Classic Shell, https://github.com/Open-Shell/Open-Shell-Menu
  Is 2 jaar geleden ontwikkeld, laatste update 15 maanden geleden, wordt verder niet meer onderhouden en zal op de lange termijn - ahum - verouderen en niet meer (goed) werken op Win10.

  TileIconfier, tegel hervormer, https://github.com/Jonno12345/TileIconifier/tree/master/TileIconifier.Core
  Is ruim 5 jaar oud, de laatste update was 2 jaar geleden, wordt niet meer onderhouden omdat dit op de 1e versie Win10 was gebaseerd.
  HOPELOOS VEROUDERD zogezegd.

  Open Shell, virtuele schermen, https://github.com/Open-Shell/Open-Shell-Menu
  Is ruim 2 jaar oud, laatste update 14 maanden geleden.
  Ondertussen is Win10 met Virtuele schermen uitgekomen, daardoor veroorzaakt is men hiermee geheel gestopt. Nutteloos geworden zogezegd.

  START10 - ahum - laat u goed voorlichten - dit is in werkelijkheid STARDOCK, maar dan de SMALL versie >> https://www.stardock.com/products/start10/
  Dit is de ENIGE die permanent onderhouden wordt, zie hun zeer duidelijke support hiertoe >> https://www.stardock.com/support/maintenance

  Wat eeen misser zoals vanouds van C!T, het lijkt wel of de redacteur van dit blad een huismoeder is die de ballen verstand heeft van ………. moet ik nog meer zeggen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 november 2020 23:34 rveijkwwnl
  Dan zullen die cursussen denk ik zo ook geen ene bal waard zijn, gezien de mate van niveau welke men hier denkt te kunnen publieceren van verouderde software, dat keer op keer op keer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.