De beste SSD's met veel opslagruimte

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 11 juni 2015 12:03

PC

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

We hebben de SSD al meer dan eens de beste upgrade die je kunt doen genoemd. We nemen nu een sterker standpunt in: je kunt niet meer zonder SSD. Wij hebben SSD's getest met een opslagcapaciteit van ongeveer 500 GB, zodat je ook bij pc's met plaats voor maar één schijf genoeg opslagcapaciteit krijgt.

Het mag geen geheim zijn dat wij fan zijn van SSD's. Sommige van onze lezers vragen zich toch af of een SSD wel echt zinvol is. Vaak wordt beweerd dat een computer nauwelijks sneller opstart en dat het dus niet zoveel uitmaakt. Dat is vooral bij oudere computers zeker waar, een groot gedeelte van de opstarttijd komt door het BIOS en daar heeft een SSD geen invloed op. De stopwatch is leuk, maar belangrijker is hoe je computer presteert als je besturingssysteem eenmaal op je scherm staat. Programma's starten sneller en Windows zal merkbaar soepeler lopen. Ben je dan nog niet overtuigd? Probeer dan maar eens van een SSD terug te gaan naar een pc zonder SSD.

Een SSD is dan ook zeker niet iets voor alleen de allernieuwste pc's. Juist voor een oudere pc met bijvoorbeeld een Core 2 Duo uit 2008 is een SSD de goedkoopste manier om je pc weer als nieuw aan te laten voelen. Wij raden je een SSD aan met minimaal een capaciteit van 240 GB. Heb je maar één opslagmedium in je computer, dan is dat misschien toch te krap. Gelukkig worden ook grotere SSD's met een opslagcapaciteit van 480 tot 512 GB steeds betaalbaarder. Wij hebben alle de belangrijke modellen voor je getest. Voor de actuele prijzen kun je terecht op onze website.

Sparen?

Sommige gebruikers proberen de SSD te sparen, zodat hij zo min mogelijk slijt. Veel van de tips uit de begindagen zijn niet meer nodig. Windows 7 en 8.1 herkennen je SSD en zullen zaken als defragmentatie uitschakelen. Wel wordt soms aangeraden het wisselbestand op een tweede harde schijf zetten. Dat lijkt ons niet heel verstandig. Een SSD is een gebruiksvoorwerp waar je het maximale uit wilt halen. Als je vervolgens je wisselbestand op een langzame harde schijf zet, dan buit je het grote snelheidsvoordeel niet uit. Juist werkgeheugen waar je het wisselbestand tot kunt rekenen wil je zo snel mogelijk hebben!

Spanningen

Een SSD slaat informatie op in een geheugencel die werkt met een elektrische spanning. De eerste SSD's werkten met SLC (single-level cell), waarbij twee spanningsniveaus gebruikt worden voor één bit (aan of uit). De meeste SSD's bevatten MLC (multi-level cell) met twee bits per cel met vier spanningsniveaus. Hierdoor treedt sneller slijtage op ten opzichte van SLC omdat het sneller lastig wordt om de vier spanningen van elkaar te onderscheiden. Samsung past zelfs al TLC (tri-level cell) toe met drie bits per cel waarvoor acht spanningen nodig zijn. Hiervoor gebruikt Samsung wel een groter productieprocedé (vermoedelijk 40nm ten opzichte van 16nm) waardoor de snellere slijtage (deels) gecompenseerd wordt.

5 Reactie(s) op: De beste SSD's met veel opslagruimte

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 juni 2015 00:54 Anoniem
  Heel mooi, maar weet ik nu meer over ssd's.
  Niet echt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juni 2015 15:13 Anoniem
  goede dag,
  enkele jaren geleden kocht ik oo zo'n supersnelle SSD schijf.
  heel snel, wat een genot! mijn oude PC werkte weer als een jonkie!
  waarin SSD's óók heel snel zijn, is het kapot gaan.
  een half jaar later was hij kapot, ben ik weer terug gegaan naar de good old ide Harddisk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juni 2015 15:45 Anoniem
  maar nu gaan SSD's toch niet zo snel meer kapot
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juni 2015 18:35 darknessblade
  geen kingston hyper X SSD's?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 februari 2016 15:03 GBraam
  Waar is het testresultaat met prijzen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.