De beste tips voor de nieuwe Edge-browser

© PXimport

De beste tips voor de nieuwe Edge-browser

Geplaatst: 29 mei 2021 - 10:45

Aangepast: 25 november 2022 - 10:57

Ronald Smit

Als het goed is heeft iedereen met de laatste update-ronde meest recente Edge op z’n Windows 10-systeem gekregen. De oude versie is daarbij automatisch verwijderd. Wat heeft de nieuwe versie te bieden en zijn er nog gekkigheden?

De geschiedenis van de standaard met Windows 10 meegeleverde browser Edge is niet bepaald succesvol te noemen. De eigen browser-engine van Microsoft was zeker niet de snelste en hobbelde lang achter de concurrentie aan. Een tijdje terug heeft de softwaregigant dan ook besloten de handdoek wat dat laatstgenoemde onderdeel betreft in de ring te gooien. Edge heeft in de meest recente – en dus als het goed is inmiddels geïnstalleerde versie – de Chrome-engine aan boord. Inderdaad: de browser-engine van Google. Heeft als voordeel dat Microsoft zich niet meer hoeft bezig te houden met het up-to-date houden en finetunen daarvan. En voor jou als eindgebruiker heeft ’t als voordeel dat er eindelijk snelheid en stabiliteit te verwachten zijn.

Zelf installeren, indien nodig

De nieuwe Edge circuleert feitelijk al sinds vorig jaar zomer, maar in april dit jaar is de oude versie middels een update-ronde definitief voor iedereen vervangen door de nieuwe. Mocht dat bij jou om een of andere reden nog altijd niet gebeurd zijn, dan kun je de Chrome-gebaseerde Edge ook handmatig downloaden en installeren vanaf deze pagina. Is de browser eenmaal geïnstalleerd, dan is de kans groot dat deze (weer) als standaard viewer is ingesteld voor allerlei bestandsformaten, waaronder PDF. Wil je liever gewoon je oude vertrouwde PDF-viewer en (of) editor gebruiken, dan is het zaak om dat snel te herstellen. Klik daarvoor in het menu Start op Instellingen. In het geopende venster klik je op Apps en dan Standaard Apps in de kolom links. Klik dan – rechts – op Standaard-apps per bestandstype.

Via deze optie kun je zo dadelijk per bestandstype de standaard-app waarmee het geopend wordt selecteren.

© PXimport

In de kolom links zie je een lange lijst met bestandstypen verschijnen. Scroll naar beneden tot aan .pdf. Zie je daar rechts als standaardprogramma Edge vermeld, dan klik je daarop om vervolgens je oude vertrouwde PDF-viewer – bijvoorbeeld Acrobat Reader – te kiezen. Waarbij trouwens geldt dat de wijziging van de standaard viewer niet áltijd optreedt na upgraden van Edge, maar het is wel een veelgehoorde ‘klacht’. En eenvoudig oplosbaar dus!

Google als zoekmachine

Edge gebruikt van oudsher het huiseigen Bing als standaard zoekmachine. Wil je liever het vertrouwde Google daarvoor gebruiken, dan klik je in het hoofdvenster van Edge op … helemaal rechtsboven in beeld. Klik in het geopende contextmenu op Instellingen. Klik in de kolom links op Privacy, zoeken en services. Scroll in het paneel rechts helemaal naar beneden en klik op Adresbalk en zoeken. Kies achter Zoekprogramma dat in de adresbalk wordt gebruikt voor Google. Of als je heel privacy-bewust bent (maar dan is ’t de vraag of het slim is om Edge te gebruiken…) voor DuckDuckGo. En doorloop – nu je dan toch in het Instellingenvenster bent aanbeland – gelijk even de diverse categorieën en pas dingen eventueel naar smaak en wens aan. Besteed daarbij wat extra aandacht aan privacy-instellingen.

Hier kun je een andere standaard zoekmachine instellen.

© PXimport

Webpagina als app

De nieuwe Edge heeft veel soortgelijke functionaliteit te bieden als die we kennen van de Google Chrome-browser en Chrome OS. Logisch, want de ‘engines’ zijn nu hetzelfde. Een van de aardigheden die daardoor mogelijk worden is het draaien van een webpagina als app. De afgelopen jaren verschijnen steeds meer zogeheten progressive web apps (PWA’s). Je kunt ze onder Chrome OS installeren en offline gebruiken. Dat kan nu dus ook in Edge. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan https://edit.photostack.app/, wat een PWA fotobewerker is. Je ziet nu in de knoppenbalk rechtsboven een nieuwe knop verschijnen, klik daar op om de PWA te installeren.

Met deze knop installeer je een PWA.

© PXimport

Klik op Installeren. Je vindt de PWA PhotoStack voortaan terug in het Windows Startmenu; het gedraagt zich als een gewone applicatie. Kortom: feitelijk heb je er nu een universele bron voor software bijgekregen. Een PWA is systeem-onafhankelijk, enige vereiste is dat een browser ermee overweg kan. Een blik op de toekomst dus, waarbij het besturingssysteem weer een forse stap minder belangrijk is geworden voor wat betreft ‘hosten’ van software! En mocht je de smaak te pakken hebben: op deze pagina tref je een scala aan PWA’s aan, waarvan het grootste deel inderdaad lokaal installeerbaar is.

En daar is PhotoStack, gewoon als applicatie in het menu Start.

© PXimport

Informatie verzamelen

Ben je bezig met een werkstuk, rapport of scriptie dan is verzamelen van informatie een van de meest voorkomende klussen. Naast de noeste type-arbeid vanzelfsprekend. Met het eerste kan Edge je alvast een eind op weg helpen. Klik op de knop Collecties rechtsboven in de knoppenbalk (het exemplaar met de + er in). Je kunt nu vanuit een geopende webpagina in het paneel links onderdelen als afbeeldingen, links en meer slepen naar het paneel rechts. Zo’n collectie kun je een naam geven door simpelweg op de standaardnaam bovenaan het paneel rechts te klikken en iets van je gading in te voeren. Verder zijn opmerkingen in te voegen en onderdelen naar andere programma’s te verzenden via de knop … Je kunt meerdere collecties elk voorzien van hun eigen naam samenstellen. Klik daarvoor op < voor de collectienaam en dan op Nieuwe collectie starten. Zo kun je per onderwerp een verzameling interessante zaken verzamelen. Eigenlijk een soort van favorieten op steroïden zeg maar, en in de verte vergelijkbaar met OneNote, maar dan nu als onderdeel van je browser.

Hou benodigde informatie georganiseerd bij de hand!

© PXimport

Ingebouwde screenshot-maker

Edge beschikt over een praktische ingebouwde tool om screenshots van (delen van) een webpagina te maken. Klik op de knop met de drie puntjes rechtsboven in beeld en vervolgens in het geopende menu op Webopname. Je kunt nu een deel van de pagina selecteren. Interessant is de optie Volledige pagina. Hiermee wordt een screenshot van écht de hele webpagina gemaakt, in één doorlopende afbeelding. Dat kan soms verdraaid handig zijn voor bijvoorbeeld archiveringsdoeleinden. In tegenstelling tot afdrukken als PDF wordt nu de volledige web-layout zoals te zien in de browser opgeslagen. Het kan wel tot langgerekte afbeeldingen leiden, maar daar kun je dan achteraf altijd weer een stuk uit kopiëren om verder te verwerken. Screenshots gemaakt in Edge worden trouwens bewaard in de map Downloads.

&nbsp;

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten