De terugkeer van de laptops

Door: Justin Doornekamp | 01 februari 2019 17:49

beste zakelijke laptops
Blog

Het lijkt alsof fabrikanten steeds meer werk maken van nieuwe laptops. De RTX-gpu's van Nvidia blazen laptops nieuw leven in, maar dat is niet de enige reden voor de stroom aan laptopaankondigingen.

Bezoekers van CES konden vorige maand kennis maken met minstens een veertigtal nieuwe laptops en nog eens zoveel gamelaptops. Dat wordt voor consumenten heel wat keuzestress als deze op de markt komen.

Nog geen drie jaar geleden was de heersende gedachte dat de tablet uiteindelijk de laptop en pc zou vervangen, maar met deze explosie aan nieuwe laptopaankondigingen lijkt dit toch niet het geval te zijn. Waar komt de ommekeer vandaan? Wat voedt de terugkeer van de laptop?

Drie factoren

Volgens Microsoft spelen drie factoren een rol, namelijk de innovatie in silicium computerchips, ontwikkelingen op grafisch vlak en Windows 10. Om met het laatste te beginnen: steeds meer mensen stappen over op het meest recente besturingssysteem van Microsoft. Allereerst hebben consumenten geen keuze: Windows 10 is al jaren de enige Windowsversie die Microsoft aanbiedt. Het bedrijf zal volgend jaar, op 14 januari, namelijk geen ondersteuning meer bieden aan Windows 7. Het besturingssysteem krijgt dan geen (gratis) veiligheidsupdates en nieuwe functionaliteiten meer, waardoor er op termijn serieuze veiligheidsrisico’s kunnen ontstaan. Dit zal ertoe leiden dat meer mensen (al dan niet noodgedwongen) overstappen op Windows 10.

Bovendien worden apparaten bij elke generatie silicium computerchips, dunner en gaan accu's langer mee, aldus Microsoft. In vergelijking met Windows 7-computers van zes of zeven jaar geleden, laten de huidige apparaten hierdoor een gigantische sprong vooruit zien.

Volgens Microsoft is de steun voor Windows 7 nu nog enorm groot, waardoor een gefaseerde overstap naar Windows 10 onder consumenten en bedrijven straks een flinke boost zal geven aan de pc- en laptopmarkt. Daarnaast is het sentiment op de pc- en laptopmarkt gewoonweg verbeterd, aldus Microsoft.

Steeds meer gebruikers zullen dus inzien dat hun Windows 7-laptop of -pc gedateerd raakt. Dit besef komt er langzaam: sinds kort is Windows 10 eindelijk populairder dan Windows 7.

Computerfabrikanten lijken nu al op het moment in te spelen door het aanbod laptops en computers uit te breiden. Microsoft trof zelf ook al de nodige voorbereidingen door de samenwerking met laptopbouwers te intensifiëren. En dus is het niet verrassend dat bezoekers van CES kennis konden maken met heel veel nieuwe laptops en computers.

1 Reactie(s) op: De terugkeer van de laptops

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 augustus 2019 23:31 SwaggerToos
  Hoi,
  Ik heb een klein vraagje. Ik ben op zoek naar een laptop die niet al te duur is. Ik heb een blog gevonden waar op Amazon een paar laptops worden aangeboden die in mijn budget liggen. Welke van de laptops raad je me aan?
  De blog: https://wordpress.com/view/digitalclicks.home.blog

  Alvast bedankt :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.