Deelt Microsoft je Office-data met Facebook?

Door: Justin Doornekamp | 22 augustus 2020 09:41

Microsoft Office
Nieuws

Een groep Office 365-gebruikers is een rechtszaak begonnen tegen Microsoft. Het techbedrijf wordt ervan beschuldigd zonder toestemming Office-data te delen met Facebook en andere derde partijen.

De gedupeerden stellen dat Microsoft zijn eigen regels overtreedt, die voorschrijven dat het bedrijf nooit klantgegevens zal delen met derden. Microsoft zou gebruikersgegevens hebben gedeeld met honderden externe partijen, waarvan sommige zelfs te maken hebben gehad met een datalek.

Bovendien zou Microsoft e-mails, documenten, kalenderinformatie, locatiegegevens van klanten gebruiken voor de ontwikkeling van toekomstige producten. De manier waarop het bedrijf dit doet zou in strijd zijn met de Amerikaanse wetgeving, aldus de gedupeerden.

Weinig aan te doen

De rechtszaak richt zich voornamelijk op gegevens die werden gedeeld met de social media-reus Facebook, zonder dat daarvoor goedkeuring was gegeven door Office-gebruikers. “In tegenstelling tot wat Microsoft belooft, deelt het bedrijf regelmatig gegevens van klanten met Facebook en andere derde partijen, zo valt in de aanklacht te lezen. "De gegevens worden zelfs gedeeld als Office-gebruikers niet eens een Facebook-account hebben."

Op het moment dat Office-gebruikers erachter komen dat hun data worden gedeeld, dan is het volgens de aanklagers al te laat om nog te reageren. “De schade is dan al geleden”, aldus de aanklagers. Als de gegevens eenmaal zijn verzonden naar Facebook, dan kan dit niet meer worden terug gedraaid. Alleen Facebook zou de gegevens kunnen verwijderen. De social media-reus kan de data zelfs weer met eigen partners delen.

Microsoft reageert

Microsoft is het uiteraard niet eens met de beschuldigingen en vindt deze vaag en bovenal ongegrond. “We zijn op de hoogte van de aanklacht en we zullen deze nauwlettend bekijken. Desondanks zijn de aantijgingen niet erg specifiek en raken ze naar onze mening kant noch wal”, aldus een woordvoerder van het bedrijf in een reactie tegenover techwebsite The Register.

“We hebben een lange historie van goede privacybescherming en transparantie en we zijn ervan overtuigd dat wij gebruikersgegevens gebruiken op een manier die in lijn is met wat wij naar klanten communiceren”, concludeerde Microsoft.

Microsoft heeft niet bepaald een schone reputatie als het gaat om de bescherming van gebruikersgegevens. Windows 10 en privacy is vanaf de eerste dag al geen sterke combinatie geweest. Langzaamaan verbeterde dit wat, maar het is duidelijk dat Microsoft erg nieuwsgierig is naar wat gebruikers in Windows 10 doen. We geven hierwat tips om je privacy in Windows 10 aan te scherpen.

3 Reactie(s) op: Deelt Microsoft je Office-data met Facebook?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 augustus 2020 21:39 Kasander1
  Leuk om eens te lezen waarvoor je eigenlijk "tekent"

  https://privacy.microsoft.com/nl-nl/privacystatement
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2020 19:54 rveijkwwnl
  Waarom zo moeilijk, het kan veel simpeler al sinds de beginjaren der telemetry:

  Je kunt het veel simpeler doen, schakel de service "Connected User Experiences and Telemetry" volledig uit, dwz STOPPEN en zet het op UITGESCHAKELD.

  Dit kan je uitsluitend als Administrater doen onder het Account Administrator, dus niet onder de naam "pietje" en dan met "Administrator rechten", dan werkt namelijk niet, want dan werkt het namelijk alleen onder "Pietje" want je wilt het toch volledig voor het hele systeem doen !!!

  En geblokkeerd is in basis de Telemetry.
  Wil je nu helemaal zeker zijn, download dan de gratis Firewall bij www.comodo.nl en schakel alle poort verwijzingen naar de Windows Firewall uit.

  Blokkeer hier dan de actieve poorten qua telemetry en je bent voorgoed van dit soort gezeik af.

  MAAR PAS OP, telemetry blokkeren betekend ook dat de PC niet meer goed up-to-date gehouden kan worden, vooral als je nogal geavanceerde hardware aan boord hebt zal de voorjaars 2004 update nogal roet in het eten gaan gooien, dus moet je dan niet op MS gaan kankeren maar op jezelf, immers, jij blokkeerd de update service van MS immers ook !!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2020 20:02 rveijkwwnl
  Daarom ook de volgende tip bij het installeren van Win10(pro).

  Altijd zo kaal mogelijk installeren, dus zonder MS account, want die heb je in basis niet nodig, die heb je pas nodig als je toegang wil tot bv MS Store, of de Internet Office persé wil gebruiken (raad ik liever Libra Office 7.0 aan).

  Kortom, zo kaal mogelijk altijd en DIRECT met AOMEI backupper een Systeem Backup maken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.